Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες την Παρασκευή ότι χρησιμοποίησαν το δολάριο ως εργαλείο οικονομικού και πολιτικού πολέμου. Πρόσθεσε δε ότι η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο οι συναλλαγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας να πραγματοποιηθούν σε άλλα εθνικά νομίσματα και το ευρώ.

Μιλώντας στο ετήσιο οικονομικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, ο Πούτιν προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα ήταν ένα σοβαρό πλήγμα για το δολάριο εάν οι εταιρείες πετρελαίου της Ρωσίας σταματούσαν να χρησιμοποιούν το αμερικανικό νόμισμα στις συναλλαγές τους, αλλά ότι η Μόσχα δεν θα ήθελε να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια.

Επίσης κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι βάζουν πιο πάνω τα οικονομικά και εμπορικά συμφέροντά τους από τους ευρωπαίους πολίτες.

O Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε επίσης ότι οι αμερικάνικες ακυρώσεις εναντίον της Ρωσίας είναι ένα «αίνιγμα», που δημιουργήθηκε από τον αμερικανικό πολιτικό ανταγωνισμό.

Να σημειωθεί ότι η Ρωσία χθες ανακοίνωσε ότι αφαιρεί το δολάριο από το κρατικό fund (διαχειρίζεται τα δημόσια έσοδα από τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της) για να μειώσει τις επιπτώσεις από τις δυτικές κυρώσεις, δύο βδομάδες πριν την συνάντηση κορυφής Πούτιν -Μπάιντεν, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Το fund θα μετατρέψει όλα τα δολαριακά στοιχεία ενεργητικού, σε ευρώ, γουαν και χρυσό, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ. Η μετατροπή αφορά το ένα τρίτο από τα 119 δισ. δολάρια, που είναι αποτίμηση του fund και θα πραγματοποιηθεί μέσω των αποθεματικών της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Στο άκουσμα της ανακοίνωσης το δολάριο σημείωσε απώλειες αλλά ανέκαμψε μετά από δηλώσεις αναλυτών, που εκτιμούν ότι η άμεση επίπτωση στην αγορά θα είναι περιορισμένη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή