Τεράστια σημασία για την ΕΕ μακροπρόθεσμα, αναμένεται να έχει σύμφωνα με την Citigroup η νομική διαδικασία που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον της Γερμανίας, ερευνώντας κατά πόσο ένα γερμανικό δικαστήριο παραβίασε τους κανόνες της ΕΕ, αμφισβητώντας τις αγορές ομολόγων από την κεντρική τράπεζα, που είχαν ήδη εγκριθεί από το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ.

Η Κομισιόν, έστειλε επιστολή με την οποία ενημερώνει το Βερολίνο ότι διερευνά εάν η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου είχε παραβιάσει τους κανόνες της ΕΕ, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην επιβολή ποινών.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας στις 5 Μαϊού του 2020 ανέφερε ότι η ΕΚΤ παραβίασε την ευρωπαϊκή νομοθεσία καθώς δεν δικαιολόγησε επαρκώς το πρόγραμμα αγορών ομολόγων.

Αμφισβήτησε την υπεροχή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Με την απόφαση αυτή όμως, αμφισβήτησε την υπεροχή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αποτελώντας επικίνδυνο προηγούμενο για το κοινοτικό δίκαιο που θα μπορούσε να οδηγήσει και τα συνταγματικά δικαστήρια και άλλων κρατών μελών να παρέμβουν κάποια στιγμή στο μέλλον.

Το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο δεν έχει ακόμη λάβει όμως ακόμη τις πρώτες αποφάσεις σχετικά με το έκτακτο πρόγραμμα πανδημίας ( PEPP) και το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, υπενθύμισε η Citi και μπορεί τα θέματα αυτά να παραπεμφθούν με σχετικά ερωτήματα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο με την απάντηση του στην Καρλσρούη θα δώσει οριστική λύση κάτι που θα ενίσχυσε και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ σε άλλες διαφορές με τα κράτη μέλη (πχ. Ουγγαρία και Πολωνία).

Να σημειωθεί, αναφέρει η αμερικανική τράπεζα, πως όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κρίθηκε να κρίνει τα προγράμματα OMT και PSPP της ΕΚΤ, τα οποία και τα θεώρησε σύντομα με το κοινοτικό δίκαιο, , απάντησε στην Καρλσρούη πως μόνο αυτό αποτελεί τον απόλυτο διαιτητή σε θέματα των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα τα επιτόκια και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων
Διεθνή |

Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα τα επιτόκια και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

Το συμβούλιο κράτησε για την ώρα στάση αναμονής περιμένοντας να δει την πορεία του πληθωρισμού και της απασχόλησης, αν και πιθανότατα πριν τα τέλη της χρονιάς θα ξεκινήσει την επιβράδυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων

Ο Spider-man πήρε την ευλογία του Πάπα
Διεθνή |

Οταν ο Spider-man συνάντησε τον Πάπα Φραγκίσκο

Στη συγκέντρωση της Τετάρτης, στην καθιερωμένη επαφή του ποντίφικα με τους πιστούς, τα βλέμματα αλλά και οι κάμερες ήταν στραμμένες στον Ματέο Βιλαρντίτα, ο οποίος ντύθηκε τη στολή του Spider-man και περίμενε υπομονετικά –ιδρώνοντας μέσα στη στολή του κάτω από τον καυτό ήλιο της Ρώμης- για να συναντήσει τον Πάπα,