Την απειλή της κατά της Γερμανίας υλοποίησε η Κομισιόν ξεκινώντας σήμερα νομικές διαδικασίες κατά της χώρας αναφορικά με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης να αμφισβητήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Η νομική διαδικασία θα ερευνήσει κατά πόσο το Δικαστήριο παραβίασε τους κανόνες της Ε.Ε.

Θυμίζουμε πως το Μάιο του 2020, το Συνταγματικό Δικαστήριο έκανε άνω-κάτω την Ευρώπη αποφασίζοντας πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων παραβιάζει μερικώς το γερμανικό σύνταγμα, αλλά και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ECJ) υποστήριξε πως η απόφαση θέτει σε κίνδυνο τη νομική τάξη στην Ε.Ε., δεδομένου πως το ECJ είχε ήδη ασχοληθεί με το ζήτημα της νομιμότητας του προγράμματος αγοράς ομολόγων QE και είχε κρίνει πως είναι συμβατό με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Με βάση το σκεπτικό του ECJ, η Κομισιόν έστειλε σήμερα επίσημη επιστολή προειδοποίησης προς το Βερολίνο, η οποία με βάση τις διαδικασίες αποτελεί το πρώτο στάδιο των νομικών ενεργειών που μπορεί να οδηγήσουν στην επιβολή ποινών κατά της Γερμανίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στην επιστολή της Κομισιόν αναφέρεται πως η απόφαση του Γερμανικού Δικαστηρίου συνιστά ένα επικίνδυνο προηγούμενο, τόσο για τις πρακτικές του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, όσο και σε σχέση με τα αντίστοιχα ανώτατα και συνταγματικά δικαστήρια των υπόλοιπων κρατών μελών.

Το Βερολίνο έχει δύο μήνες περιθώριο να απαντήσει, όμως αρμόδιοι αξιωματούχοι επισημαίνουν πως το ζήτημα είναι σχεδόν βέβαιο πως θα καταλήξει με παραπομπή της Γερμανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΗΠΑ: Με διεθνή απομόνωση απειλείται η Κίνα, αν δεν συνεργαστεί στην έρευνα για τον κορωνοϊό
Κόσμος |

ΗΠΑ: Με διεθνή απομόνωση απειλείται η Κίνα, αν δεν συνεργαστεί στην έρευνα για τον κορωνοϊό

Την προειδοποίηση έκανε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, αναφερόμενος στο αίτημα των ΗΠΑ για την πραγματοποίηση νέας έρευνας για την προέλευση του ιού