Την απειλή της κατά της Γερμανίας υλοποίησε η Κομισιόν ξεκινώντας σήμερα νομικές διαδικασίες κατά της χώρας αναφορικά με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης να αμφισβητήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Η νομική διαδικασία θα ερευνήσει κατά πόσο το Δικαστήριο παραβίασε τους κανόνες της Ε.Ε.

Θυμίζουμε πως το Μάιο του 2020, το Συνταγματικό Δικαστήριο έκανε άνω-κάτω την Ευρώπη αποφασίζοντας πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων παραβιάζει μερικώς το γερμανικό σύνταγμα, αλλά και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ECJ) υποστήριξε πως η απόφαση θέτει σε κίνδυνο τη νομική τάξη στην Ε.Ε., δεδομένου πως το ECJ είχε ήδη ασχοληθεί με το ζήτημα της νομιμότητας του προγράμματος αγοράς ομολόγων QE και είχε κρίνει πως είναι συμβατό με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Με βάση το σκεπτικό του ECJ, η Κομισιόν έστειλε σήμερα επίσημη επιστολή προειδοποίησης προς το Βερολίνο, η οποία με βάση τις διαδικασίες αποτελεί το πρώτο στάδιο των νομικών ενεργειών που μπορεί να οδηγήσουν στην επιβολή ποινών κατά της Γερμανίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στην επιστολή της Κομισιόν αναφέρεται πως η απόφαση του Γερμανικού Δικαστηρίου συνιστά ένα επικίνδυνο προηγούμενο, τόσο για τις πρακτικές του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, όσο και σε σχέση με τα αντίστοιχα ανώτατα και συνταγματικά δικαστήρια των υπόλοιπων κρατών μελών.

Το Βερολίνο έχει δύο μήνες περιθώριο να απαντήσει, όμως αρμόδιοι αξιωματούχοι επισημαίνουν πως το ζήτημα είναι σχεδόν βέβαιο πως θα καταλήξει με παραπομπή της Γερμανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης