Ένα νέο κανάλι διάθεσης ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων και κατοικιών, έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια από τις τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση υποψήφιων αγοραστών, προσφέροντας μάλιστα και προνομιακό στεγαστικό δάνειο για τη χρηματοδότησή τους.

Ο λόγος γίνεται για περιουσιακά στοιχεία καθαρά από νομικής και τεχνικής σκοπιάς, τα οποία έχουν προηγουμένως περιέλθει στην ιδιοκτησία των πιστωτικών ιδρυμάτων μέσω της διαδικασίας των πλειστηριασμών.

Ειδικότερα, όταν δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος για ένα ακίνητο που βγαίνει στο σφυρί, το αποκτούν τα ίδια, με στόχο τη μεγιστοποίηση των ανακτήσεων από το συνδεδεμένο προβληματικό δάνειο με την μεταπώλησή του.

Όπως επισημαίνει τραπεζική πηγή, είναι λογικό στην πλειονότητα των πλειστηριασμών έως σήμερα η ζήτηση από ιδιώτες, φυσικά και νομικά πρόσωπα, να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, καθώς οι περισσότεροι δεν θέλουν να μπλέξουν με ένα ακίνητο το οποίο δεν θα είναι άμεσα διαθέσιμο, λόγω δικαστικών εκκρεμοτήτων ή επειδή μένει εκεί ο πρώην ιδιοκτήτης του.

Τη λύση σε αυτό δίνουν οι ίδιες οι τράπεζες, με την αγορά του ακινήτου μέσω του πλειστηριασμού. Στη συνέχεια προχωρούν σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την απελευθέρωσή του από το δάνειο και αρκετές φορές το επισκευάζουν ή το ανακαινίζουν για να αυξήσουν το τίμημα της πώλησης.

Τα πιστωτικά ιδρύματα ωστόσο δεν σταματούν εκεί. Προσφέρουν πακέτο μαζί με το ακίνητο και στεγαστικό δάνειο με προνομιακούς όρους σε όσους πληρούν φυσικά τα πιστοληπτικά κριτήρια και υπό την προϋπόθεση ότι ο ενδιαφερόμενος θα καταβάλλει ο ίδιος τουλάχιστον το 20% – 25% της αξίας του ακινήτου.

Διάθεση μέσω διαδικτύου

Αυτή τη στιγμή οι τράπεζες διατηρούν ένα στοκ περίπου 9.000 κατοικιών. Ο αριθμός αυτό θα αυξάνεται σταδιακά, καθώς οι πλειστηριασμοί θα ανεβάζουν ρυθμούς μετά το πέρας της πανδημίας.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι θέλουν να αποκτήσουν σπίτι μπορούν να απευθυνθούν στις τράπεζες για τον εντοπισμό ακινήτων με τα χαρακτηριστικά που προτιμούν.

Όλα τα ακίνητα αυτής της κατηγορίας βρίσκονται συγκεντρωμένα σε ειδικές ιστοσελίδες, που έχουν δημιουργήσει οι τράπεζες σε συνεργασία με θυγατρικές τους ή με εξειδικευμένους διαχειριστές.

Σε αυτές ο καθένας μπορεί να κάνει μία πρώτη ξενάγηση, καθώς σε κάθε αγγελία υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες και φωτογραφίες. Αναλυτικότερα, η πληροφόρηση είναι δυνατή μέσα από τις ακόλουθες πλατφόρμες:

* H Alpha Bank διαθέτει ακίνητα μέσω της θυγατρικής της Alpha Αστικά Ακίνητα (astikaakinita.gr)

* Η Eurobank διαθέτει ταακίνητά της μέσω της Cerved Properties Services (cervedpropertyservices.com)

* H Εθνική Τράπεζα διαθέτει τα ακίνητα μέσω του νέου portal της realestateonline.gr

* Η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει τα ακίνητά της μέσω e-δημοπρασιών που διενεργεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο properties4sale.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
ΤΑΙΠΕΔ: Πέντε οι προσφορές για τον πρώην εργοταξιακό χώρο του έργου ζεύξης Ρίo – Αντίρριο
Ακίνητα |

Κατατέθηκαν 5 προσφορές για τον πρώην εργοταξιακού χώρο του έργου ζεύξης Ρίo – Αντίρριο

Το ακίνητο ενδείκνυται για την ανάπτυξη πάρκου εφοδιαστικής αλυσίδας σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του έμπροσθεν θαλάσσιου μετώπου, τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου ή ακόμα και την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών