«Η Ελλάδα θα λάβει φέτος σχεδόν διπλάσια χρηματοδότηση από την αναμενόμενη από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε., δήλωσε χθες ένας από τους κορυφαίους οικονομικούς συμβούλους της χώρας», όπως σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.

Η χώρα θα λάβει περίπου 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021 από το Ταμείο, το οποίο δημιουργήθηκε ως αντιστάθμισμα στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, σε σύγκριση με το αρχικό ποσό των περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, υποστήριξε ο Αλέξης Πατέλης, διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην χθεσινή ομιλία του στο ετήσιο φόρουμ επενδύσεων του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

«Περιμένουμε τώρα περίπου 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχαν προγραμματιστεί αρχικά. Αυτό το ποσό ισούται με το 4% της οικονομικής απόδοσης», πρόσθεσε. «Η Ελλάδα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει σχεδόν 32 δισεκατομμύρια ευρώ να για να ενισχύσει την οικονομική της ανάκαμψη».

Η χώρα απώλεσε περίπου το 25% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης χρέους και υπέστη περαιτέρω συρρίκνωση κατά 8,2% το 2020 λόγω της πανδημίας της νόσου Covid- 19.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προβλέπει ότι η οικονομία θα αυξηθεί φέτος κατά 3,6%. Η οικονομική απόδοση μειώθηκε κατά 2,3% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κάτι το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί θετικό σημάδι για ολόκληρο το έτος.

«Οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη διανομή των κονδυλίων της ΕΕ, έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για την εξάλειψη των επισφαλών δανείων», επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg.

«Οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι «μπορούμε να βάλουμε πίσω μας την οικονομική κρίση και ότι γινόμαστε μια φυσιολογική χώρα», υποστήριξε ο Αλέξης Πατέλης.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ταμείο Ανάκαμψης
Στα 107 δισ. ευρώ οι πρώτες προσφορές για το ευρω-ομόλογο
Διεθνή |

Τεράστια ζήτηση για το ομόλογο του Ταμείου Ανάκαμψης

Τεράστια ζήτηση παρουσίασε η παρθενική ομολογιακή έκδοση για το Ταμείο Ανάκαμψης με τις πρώτες προσφορές να ανέρχονται σε 107 δις ευρώ, ένδειξη πως η διάθεση των επενδυτών για χρεόγραφα με τριπλή Α αξιολόγηση παραμένει ισχυρή.

Ελλάδα 2.0: Τέλη Ιουλίου θα έρθουν τα πρώτα 4 δισ. ευρώ στη χώρα
Ταμείο Ανάκαμψης |

Τέλη Ιουλίου τα πρώτα 4 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ελλάδα

Η έναρξη του Ταμείου για την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί σε επίσημη τελετή στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας την Πέμπτη 17 Ιουνίου, παρουσία της προέδρου της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν, η οποία αναμένεται να παρευρεθεί στη χώρα μας

Σταϊκούρας: Φιλόδοξοι και ρεαλιστικοί στόχοι για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις
Οικονομία |

Σταϊκούρας: Φιλόδοξοι και ρεαλιστικοί στόχοι για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει πως οι αρχές της Περιβαλλοντικής, Κοινωνικής και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG) υιοθετούνται από τις ελληνικές επιχειρήσεις