Τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που δόθηκαν την Τετάρτη 16 Ιουνίου στη δημοσιότητα για τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που όλοι γνωρίζουμε. Οι οφειλές των Ελλήνων προς το Δημόσιο κοντεύουν να φθάσουν το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας. Αν δε σ΄ αυτά τα χρέη προστεθούν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις αλλά και τα δάνεια προς τις τράπεζες τότε συνολικά ξεπερνούν τα 250 δισ. ευρώ.
Στα τέλη Απριλίου, οι συνολικές οφειλές προς το Δημόσιο ανήλθαν σε 146,9 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 88,6% του ΑΕΠ, ενώ τα χρέη προς τις τράπεζες και τα funds ξεπερνούν τα 110 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία αυτά συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που εδώ και ενάμιση χρόνο προσπαθούν να βρουν τα πατήματά τους εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.
Ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός της σημαντικής αύξησης των οφειλετών με χρέη από 50 έως 500 ευρώ καταδεικνύοντας τη δύσκολη κατάσταση που έχουν περιέλθει τους τελευταίους μήνες μισθωτοί που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και επαγγελματίες με κλειστή τη δραστηριότητά τους λόγω κρατικής εντολής.
Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς την εφορία στο τέλος Απριλίου 2021, ανήλθε σε 109,1 δισ ευρώ, αυξημένο κατά 3,4 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Όσον αφορά στο συνολικό αριθμό οφειλετών, στα τέλη Απριλίου 2021 ανήλθαν σε 3.937.848 ευρώ, κατά 20.637 περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι. Από την άλλη, στα τέλη Μαρτίου 2021, τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ ξεπέρασαν τα 37,8 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 234,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Την ίδια στιγμή γίνεται συζήτηση στο υπουργείο Οικονομικών για το μέγιστο αριθμό δόσεων που σε συνεννόηση με τους θεσμούς θα θεσμοθετηθεί το νέο πλαίσιο ρύθμιση χρεών για εκατομμύρια οφειλέτες. Το πρόβλημα είναι ότι όσο καθυστερεί αυτή η νέα ρύθμιση, τόσο αναβάλουν οι οφειλέτες τις πληρωμές των χρεών τους καθώς περιμένουν τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για να δουν πότε, πώς και αν τελικά θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο.
Στο υπουργείο Οικονομικών πρέπει άμεσα να φέρουν προς ψήφιση στη Βουλή τη ρύθμιση που σχεδιάζουν και αυτή να περιλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερες δόσεις και ισχυρά κίνητρα για όλους τους οφειλέτες.
Όσο το σκέφτονται και δεν αποφασίζουν οι επιτελείς της Καραγεώργη Σερβίας τόσο αυξάνονται τα χρέη και η ανασφάλεια των πολιτών. Και μπορεί να έχουν δοθεί αρκετές παρατάσεις και νέες ευκαιρίες για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών αλλά εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι αυτές δεν φθάνουν.
Latest News
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι