Τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που δόθηκαν την Τετάρτη 16 Ιουνίου στη δημοσιότητα για τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που όλοι γνωρίζουμε. Οι οφειλές των Ελλήνων προς το Δημόσιο κοντεύουν να φθάσουν το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας. Αν δε σ΄ αυτά τα χρέη προστεθούν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις αλλά και τα δάνεια προς τις τράπεζες τότε συνολικά ξεπερνούν τα 250 δισ. ευρώ.

Στα τέλη Απριλίου, οι συνολικές οφειλές προς το Δημόσιο ανήλθαν σε 146,9 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 88,6% του ΑΕΠ, ενώ τα χρέη προς τις τράπεζες και τα funds ξεπερνούν τα 110 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που εδώ και ενάμιση χρόνο προσπαθούν να βρουν τα πατήματά τους εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

Ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός της σημαντικής αύξησης των οφειλετών με χρέη από 50 έως 500 ευρώ καταδεικνύοντας τη δύσκολη κατάσταση που έχουν περιέλθει τους τελευταίους μήνες μισθωτοί που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και επαγγελματίες με κλειστή τη δραστηριότητά τους λόγω κρατικής εντολής.

Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς την εφορία στο τέλος Απριλίου 2021, ανήλθε σε 109,1 δισ ευρώ, αυξημένο κατά 3,4 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Όσον αφορά στο συνολικό αριθμό οφειλετών, στα τέλη Απριλίου 2021 ανήλθαν σε 3.937.848 ευρώ, κατά 20.637 περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι. Από την άλλη, στα τέλη Μαρτίου 2021, τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ ξεπέρασαν τα 37,8 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 234,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Την ίδια στιγμή γίνεται συζήτηση στο υπουργείο Οικονομικών για το μέγιστο αριθμό δόσεων που σε συνεννόηση με τους θεσμούς θα θεσμοθετηθεί το νέο πλαίσιο ρύθμιση χρεών για εκατομμύρια οφειλέτες. Το πρόβλημα είναι ότι όσο καθυστερεί αυτή η νέα ρύθμιση, τόσο αναβάλουν οι οφειλέτες τις πληρωμές των χρεών τους καθώς περιμένουν τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για να δουν πότε, πώς και αν τελικά θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο.

Στο υπουργείο Οικονομικών πρέπει άμεσα να φέρουν προς ψήφιση στη Βουλή τη ρύθμιση που σχεδιάζουν και αυτή να περιλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερες δόσεις και ισχυρά κίνητρα για όλους τους οφειλέτες.

Όσο το σκέφτονται και δεν αποφασίζουν οι επιτελείς της Καραγεώργη Σερβίας τόσο αυξάνονται τα χρέη και η ανασφάλεια των πολιτών. Και μπορεί να έχουν δοθεί αρκετές παρατάσεις και νέες ευκαιρίες για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών αλλά εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι αυτές δεν φθάνουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion