Παρουσία και λόγο στη συζήτηση που θα ανοίξει άμεσα στη Χιλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος απαιτούν να έχουν οι εταιρείες ορυχείων επικαλούμενες τον στρατηγικό τους ρόλο για την οικονομία της χώρας.

Θυμίζουμε πως μετά τη βίαιη κοινωνική αναταραχή που ξέσπασε στη χώρα το 2019, το πολιτικό σκηνικό συμφώνησε στη δρομολόγηση της αναθεώρησης του Συντάγματος. Η διαδικασία καθυστέρησε και λόγω της πανδημίας, όμως πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα.

Εν όψει της έναρξης της κρίσιμης αυτής συζήτησης, ο επικεφαλής του Συμβουλίου των Ορυχείων, που συγκεντρώνει το σύνολο των επιχειρήσεων ορυχείων που δραστηριοποιείται στη χώρα (την Anglo American, την BHP, την Antofagasta, την Barrick) δήλωσε σε συνέντευξη του πως έχει διαμορφώσει ένα κείμενο προτάσεων που συνοψίζει το πώς οι εταιρείες του κλάδου θα ήθελαν να λειτουργούν υπό το νέο Σύνταγμα. Και προφανώς περιμένει από τους πολιτικούς να λάβουν υπόψη τις προτάσεις αυτές.

«Υπάρχουν κάποια στοιχεία που πρέπει να διατηρηθούν, διότι είναι θετικά και έχουν συνεισφέρει ώστε η χώρα να φτάσει σε επίπεδα ανάπτυξης που καμία άλλη χώρα της Λατινικής Αμερικής δεν έχει πετύχει» σχολίασε ο Χοακίν Βιλαρίνο, μιλώντας στην εφημερίδα «El Mercurio».

Το ποια είναι τα στοιχεία αυτά δεν είναι δύσκολο να τα φανταστεί κανείς, καθώς έχουν να κάνουν με το περιβαλλοντολογικό πλαίσιο και τους κανόνες που ισχύουν στη χώρα, αλλά και τη σχέση των εταιρειών ορυχείων με τον ιθαγενή πληθυσμό και τις μικρές πόλεις που βρίσκονται κοντά στα ορυχεία.

Οι εταιρείες έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές για τον τρόπο δράσης τους, ενώ ανησυχούν για τη θέσπιση αυστηρότερων περιβαλλοντολογικών κανόνων σε ένα διάστημα που η υιοθέτηση πρασινότερων στρατηγικών βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας παγκοσμίως.

Από την άλλη ποντάρουν στην οικονομική δύναμη που έχουν. Ο κλάδος των ορυχείων αναλογεί στο 10% του ΑΕΠ της Χιλής και πάνω από το μισό των εξαγωγών της χώρας. Τα έσοδα αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία και μάλιστα μετά την κρίση της πανδημίας. Ειδικά με δεδομένο πως οι τιμές των commodities και δη, του χαλκού έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, αυξάνοντας περαιτέρω τα έσοδα τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα εθνικά ταμεία. Θυμίζουμε πως η Χιλή διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα χαλκού παγκοσμίως, ενώ διαθέτει επίσης και άλλα σημαντικά μέταλλα και πολύτιμα μέταλλα (χρυσό και ασήμι).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή