Η JD.com κάνει μικρά βήματα για καλύτερη διακυβέρνηση. Η κινεζική εταιρία ηλεκτρονικής λιανικής αξίας 112 δισεκατομμυρίων δολαρίων υιοθετεί μέτρα φιλικά προς τους μετόχους, όπως η διεξαγωγή ετήσιων συνεδριάσεων και η ικανότητα του διοικητικού συμβουλίου να συνεδριάζει χωρίς το αφεντικό Richard Liu. Η JD έχει τώρα και την πρώτη γυναίκα ανεξάρτητο σύμβουλο. Οι κανόνες δημόσιας εγγραφής του Χονγκ Κονγκ ωθούν κάποιες από αυτές τις αλλαγές, αλλά μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα.

Η JD έχει λάβει μερικές καλές εταιρικές πρακτικές από τη δευτερεύουσα καταχώρισή της στο Χονγκ Κονγκ πέρυσι. Τον Απρίλιο, η εταιρεία δημοσίευσε την πρώτη έκθεση της για περιβαλλοντικές επιπτώσεις, κοινωνικές πολιτικές και βιωσιμότητα, η οποία αναφέρεται στη χρήση επαναχρησιμοποιήσιμων συσκευασιών, κέντρων δεδομένων χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων πρακτικών. Η JD αρχίζει επίσης να πραγματοποιεί τακτικές συναντήσεις μετόχων, με την πρώτη της να έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Τετάρτης.

Για τα νέα μέτρα οι επενδυτές μπορούν να ευχαριστήσουν τα αυστηρότερα πρότυπα του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ. Το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ επιβάλλει ετήσιες γενικές συναντήσεις για εισηγμένες εταιρείες, σε αντίθεση με τις απαιτήσεις της Nasdaq για εταιρίες με έδρα το νησί Cayman, όπως η JD. Επιπλέον, με μόνο το 10% των ψήφων μπορεί να συγκληθεί συνεδρίαση στο Χονγκ Κονγκ, σε σύγκριση με το όριο του 33% όπως ορίζεται στο καταστατικό της JD.

Άλλες αλλαγές περιλαμβάνουν μια μικρή, αλλά απαραίτητη χαλάρωση των ηνίων του Liu. Μετοχές με ειδικό καθεστώς ψήφου δίνουν στον διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο σχεδόν το 77% των ψήφων, ενώ το διοικητικό συμβούλιο δεν επιτρέπεται να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς αυτόν. Αυτό το επίπεδο ισχύος και επιρροής αμφισβητήθηκε όταν υπήρξε ισχυρισμός βιασμού εναντίον του Liu το 2018. Η εταιρεία προτείνει τώρα να επιτρέπει στους διευθυντές να συναντώνται αν υπάρχει πλειοψηφία.

Είναι ένας χαμηλός πήχυς εταιρικής διακυβέρνησης που πρέπει να ξεπεραστεί, αλλά υπάρχουν ενδείξεις πιο ενθαρρυντικών αλλαγών. Χθες η JD επέκτεινε το διοικητικό της συμβούλιο διορίζοντας την Caroline Scheufele, στέλεχος της ελβετικής εταιρείας ρολογιών Chopard. Είναι ένα αξιέπαινο βήμα, δεδομένου ότι οι Κινέζοι ανταγωνιστές στον τεχνολογικό τομέα, όπως η Meituan και η Xiaomi, εξακολουθούν να έχουν ανδροκρατούμενα διοικητικά συμβούλια. Άλλα ζητήματα παραμένουν, κυρίως η έλλειψη σχεδίου για το ποιος θα διαδεχτεί τον Liu, αλλά τουλάχιστον είναι μια αρχή.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners