Ιδιαίτερα ευάλωτη σε κυβερνοεπιθέσεις που μπορεί να διαταράξουν συνολικά την αλυσίδα τροφοδοσίας των τροφίμων είναι η Βρετανία, σύμφωνα με προειδοποίηση που εξέδωσε κορυφαίος ειδικός του κλάδου. Μάλιστα, επεσήμανε πως η αύξηση της εγχώριας παραγωγής θα ενισχύσει την ασφάλεια τροφίμων στη χώρα.

Συγκεκριμένα, λίγες ημέρες πριν τη δημοσίευση του δεύτερου τμήματος της έκθεσης για τη νέα εθνική στρατηγική τροφίμων στη χώρα, την οποία διέταξε η κυβέρνηση, ο έγκριτος καθηγητής τροφίμων του πανεπιστημίου του Λονδίνου, Τιμ Λάνγκ, επεσήμανε, μιλώντας στην εφημερίδα «The Guardian» πως απλά και μόνο με μια διατάραξη της λειτουργίας των δορυφόρων της χώρας, το όλο σύστημα τροφοδοσίας μπορεί να κλονιστεί. Κι αυτό διότι το όλο σύστημα τροδοφοσίας βασίζεται σε μια αυτοματοποιημένη γραμμή logistics.

Το θέμα της αυξανόμενης απειλής των κυβερνοεπιθέσεων έχει βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας πολλών χωρών, μετά και τα μεγάλα επεισόδια που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες στις ΗΠΑ. Όμως, στη Βρετανία η στροφή της προσοχής και προς τον κλάδο των τροφίμων έρχεται εν όψει της δημοσίευσης της έκθεσης για την εθνική στρατηγική, η οποία διατάχθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση πέρυσι στο πλαίσιο της όλης αναμόρφωσης της οικονομίας της χώρας λόγω του Brexit.

Για παράδειγμα, λόγω του Brexit η νέα στρατηγική θα κάνει λόγο για ενίσχυση της εσωτερικής αγροτικής παραγωγής, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πρόταση για την επιβολή τέλους 6% στα τρόφιμα με υψηλό δείκτη νατρίου (που θεωρούνται πως έχουν συντηρητικά και είναι πιο ανθυγιεινά). Για τον ίδιο λόγο η ενίσχυση της ασφάλειας του κλάδου και της αλυσίδας ανεφοδιασμού θεωρείται ακόμη πιο σημαντική.

Σημειωτέον πως περίπου το ένα τρίτο των τροφίμων της χώρας εισάγεται από την Ε.Ε. με αποτέλεσμα το διαζύγιο να έχει προκαλέσει ήδη σοβαρές διαταραχές στη διανομή και το κόστος των εισαγωγών.

«Αυτή τη στιγμή παράγουμε μόνο το 52% των λαχανικών που καταναλώνουμε και μόλις το 10% των φρούτων. Εισάγουμε ακόμη και μήλα που αχλάδια που μπορούν να καλλιεργηθούν στο αγγλικό έδαφος» επισημαίνει ο Λανγκ σχολιάζοντας πως ο στόχος είναι η αύξηση της αυτοεξυπηρέτησης της χώρας σε τρόφιμα έως και στο 80%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα