Μια ακόμη απειλή διαφαίνεται για την ήδη «σφιχτή», όσον αφορά τα επίπεδα προσφοράς, αγορά χαλκού, καθώς η κορυφαία χώρα παραγωγής του μετάλλου, η Χιλή, βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλές εργατικές κινητοποιήσεις στα ορυχεία. Γεγονός που έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί νέα πίεση στις διεθνείς τιμές.

Η πιο ανησυχητική περίπτωση έχει να κάνει με την παραγωγή του Minera Escondida, που είναι το μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στον κόσμο, στην έρημο Ατακάμα, καθώς οι εργάτες απέρριψαν την νέα και τελική προσφορά που τους υπέβαλε, την περασμένη εβδομάδα, η BHP Group. Εφόσον οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέσα από τη διαμεσολαβητική προσπάθεια που ανέλαβε η κυβέρνηση μέσα στην εβδομάδα, τότε η αγορά θα βρεθεί, για άγνωστο χρονικό διάστημα, χωρίς τη ροή χαλκού από ένα ορυχείο που πέρυσι απέφερε 1,2 εκατ. μετρικούς τόνους.

Δύο ακόμη ορυχεία της χώρας βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση. Πρόκειται για το Αντίνα της Codelco και το Κασερόνες της JX Nippon Mining & Metal’s, που τελούν επίσης υπό την απειλή παρατεταμένων απεργιακών κινητοποιήσεων.

Συνολικά μιλάμε για ορυχεία που αναλογούν στο 7% της παγκόσμιας παραγωγής, σε ένα ήδη δύσκολο χρονικό διάστημα για τη διεθνή τιμή του χαλκού και ευρύτερα των μετάλλων, όπως και για την εγχώρια πολιτική σκηνή.

Τα futures του χαλκού έχουν κερδίσει και πάλι έδαφος τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μετά από ένα διάστημα υποχώρησης που ακολούθησε την εκτίναξη της τιμής του χαλκού σε νέα επίπεδα ρεκόρ, στα 10.747 δολάρια, το Μάιο. Σήμερα, στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του μετάλλου ανέβηκε στα 9.700,50 δολάρια.

Σε γενικές γραμμές η άνοδος των τιμών που απέφερε τεράστια (για να μην πούμε υπέρογκα) κέρδη στις εταιρείες, όπως φάνηκε και από τα εταιρικά αποτελέσματα, δημιούργησε δυσφορία στους εργάτες που επιζητούν πλέον με επιμονή αυξήσεις κι ένα μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας των κερδών, μαζί βέβαια με καλύτερες συνθήκες εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό πως η τελευταία πρόταση της BHP απορρίφθηκε από τους εργάτες της Εσκοντίνα σχεδόν ομόφωνα, σε ποσοστό 99,5%.

Πάντως, οι εταιρείες ανησυχούν και για την πρόθεση της κυβέρνησης της Χιλής να θέσει νέους αυστηρότερους κανόνες στον κλάδο εξόρυξης στη γραμμή μιας πρασινότερης στρατηγικής. Μάλιστα, εν όψει των κρίσιμων προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου δρομολογείται συνταγματική αναθεώρηση που θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός αυστηρότερου πλαισίου για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της χώρας, καθώς και την προστασία του φυσικού της πλούτου, των υδάτων και των παγετώνων. Οι αλλαγές θα περιλαμβάνουν και τροποποίηση του φορολογικού πλαισίου για την εκμετάλλευση τους με σκοπό την αύξηση των κρατικών εσόδων προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας στον απόηχο της κρίσης της πανδημίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές