Εμβόλια που θα στοχεύουν στην υψηλής μεταδοτικότητας μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού ίσως χρειαστούν, δεδομένης της ικανότητας του στελέχους αυτού να μολύνει τους ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιημένο σύστημα και πιθανότατα να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όπως εκτιμούν ερευνητές στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας που έγινε στη Βρετανία.

Το τρίτο κύμα των κρουσμάτων στην Αγγλία μονοπωλήθηκε από το στέλεχος Δέλτα ειδικά ανάμεσα στους ανεμβολίαστους ανθρώπους –ειδικά στις ηλικίες 12-24 ετών- καθώς επίσης σε μερικούς ανθρώπους που έκαναν εμβόλιο κατά του κορονοΪού, σύμφωνα με τους συγγραφείς της έκθεσης που βασίστηκε σε δείγματα 98.000 ανθρώπων στην Αγγλία. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στην μόλυνση έπεσε στο 49% στη διάρκεια της έρευνας, από 64% που ήταν ένα μήνα πριν. Η προστασία των εμβολίων απέναντι στην ανάπτυξη συμπτωμάτων Covid ήταν 59%, από 83%.

«Η ανάπτυξη εμβολίων κατά του στελέχους Δέλτα ίσως είναι αναγκαία,» υπό το φως των ενδείξεων που δείχνουν ότι η πρωτεϊνη του στελέχους μεταλλάχθηκε σε βαθμό που τα αντισώματα που δημιουργούν τα τρέχοντα εμβόλια γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά,» ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ είναι ανάμεσα στις πιο εμβολιασμένες χώρες στον κόσμο, όμως όλες καταγράφουν αύξηση κρουσμάτων Covid και εισαγωγές σε νοσοκομεία που σχετίζονται με το στέλεχος Δέλτα. Υγειονομικοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ ανέφεραν ότι καλούν όσους είναι επιφυλακτικοί να αποκτήσουν ανοσία στην προσπάθειά τους να ελέγξουν την εξάπλωση του ιού, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε περαιτέρω, πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις.

Παρά τις απώλειες, τα τρέχοντα εμβόλια συνεχίζουν να προσφέρουν έναν σχετικά υψηλό βαθμό προστασίας, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές. Οι πλήρως ανοσοποιημένοι άνθρωποι έχουν τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από το στέλεχος Δέλτα σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, και είναι λιγότερο πιθανό να έχουν συμπτώματα Covid-19 ή να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους αν τελικά μολυνθούν, σύμφωνα με την έρευνα.

Η έρευνα React-1 βασίστηκε σε ελέγχους κορονοϊού την περίοδο 24 Ιουνίου – 12 Ιουλίου. Η περίοδος αυτή καλύπτει την έξαρση των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν το στέλεχος Δέλτα αντικατέστησε πλήρως το στέλεχος Αλφα. Οι μολύνσεις ανάμεσα στους πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους γίνεται ολοένα και περισσότερο σημαντικό ζήτημα σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμών. Τέτοιες ανησυχίες εξακολουθούν να επηρεάζουν ένα μικρό ποσοστό του κόσμου καθώς μόλις το 13% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πλήρως εμβολιαστεί, οι περισσότεροι εξ αυτών στον ανεπτυγμένο κόσμο. Οι μολύνσεις της περιόδου αυτής επικεντρώνεται στη νεολαία της Αγγλίας, με σχεδόν τα μισά θετικά τεστ να ανήκουν σε ανθρώπους ηλικίας 5-24 ετών. Αυτή η ηλικιακή ομάδα αντιστοιχεί στο 25% του πληθυσμού της χώρας. Η ανάλυση αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι παρεμβάσεις που στοχεύουν τους νέους ανθρώπους μπορεί να έχουν δυσανάλογο αντίκτυπο στην επιβράδυνση των κυμάτων Covid.

«Το πρόγραμμα εμβολιασμού χτίζει ένα τείχος άμυνας που σημαίνει ότι μπορούμε προσεκτικά να χαλαρώσουμε τους περιορισμούς και να επιστρέψουμε στα πράγματα που αγαπάμε, όπως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς μαθαίνουμε να ζούμε με αυτόν τον ιό,» όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας Σαίντ Τζαβίντ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus