Μετά την απρόοπτη εξέλιξη της αποχώρησης του Λιονέλ Μέσι από την Μπαρτσελόνα, η ομάδα ουσιαστικά κλείνει έναν κύκλο «ζωής», και αυτό γιατί από μόνος του ο Αργεντίνος αποτέλεσε σημαία για τον ισπανικό σύλλογο. Η αξία του Μέσι δεν τίθεται προς συζήτηση, ωστόσο αυτό που πλέον απασχολεί την Μπαρτσελόνα, είναι η επόμενη μέρα της, χωρίς εκείνον.

Μετά τις αντιδράσεις των οπαδών του Μέσι ακολούθησε μία έκρηξη αγάπης προς το πρόσωπό του, και αυτό γιατί είναι δύσκολο να αποχαιρετά κανείς ένα σύμβολο. Ωστόσο το ζήτημα είναι διαφορετικό· κατά πόσο η Μπαρτσελόνα θα ανταποκριθεί από εδώ και πέρα στις προσδοκίες της. Σαφέστατα ο Μέσι, θα παραμείνει η σταθερή αξία, ωστόσο, η ομάδα δεν αποτελείται μόνον από τον Αργεντίνο.

Είναι γεγονός πως, η περσινή σεζόν των «μπλαουγκράνα», μπορεί να θεωρηθεί ως  προοικονομία αυτού του «τσουνάμι» που προκάλεσε τις τελευταίες μέρες, η φυγή του Μέσι. Η ομάδα τερμάτισε στην τρίτη θέση της La Liga με 79 βαθμούς, 5 βαθμούς πίσω από την Ρεάλ Μαδρίτης (84 βαθμοί) και επτά πίσω από την πρωταθλήτρια Ατλέτικο Μαδρίτης (86 βαθμούς), έχοντας απολογισμό 24 νίκες, 7 ήττες και 7 ισοπαλίες.

Ο Μέσι ήταν ένας από τους παίκτες που ανέκαθεν επηρέαζε την πορεία της ομάδας. Δεν έπαιζε; Ισοπαλία ή ήττα για τη Μπαρτσελόνα. Ήθελε να φύγει; Το ίδιο. Η απόφασή του να αποχωρήσει διαμορφώνει μία νέα πραγματικότητα, παρόλο που οι «μπλαουγκράνα» έχουν ένα άκρως επιτυχημένο ρόστερ.

Η έξτρα πίεση των μεσοεπιθετικών

Με την προσθήκη των Ντεπάι και Αγουέρο η Μπαρτσελόνα ενισχύει την επίθεσή της, η οποία έχει ήδη «πληγεί». Ωστόσο, Γκριεζμάν και Ντεμπελέ και Ντε Γιόνγκ καλούνται να έχουν ένα ιδιαίτερα ενισχυμένο ρόλο.

Ο Μέμφις Ντεπάι, που αποτέλεσε την τέταρτη μεταγραφή της Μπαρτσελόνα, μετά τους Έμερσον, Γκαρσία και Αγουέρο, πραγματοποίησε αξιόλογη πορεία με την Λυόν στην οποία πέτυχε 20 γκολ σε 37 συμμετοχές. Επιπλέον, η παρουσία του στο Euro με την Εθνική Ολλανδίας (4 συμμετοχές, 2 γκολ) αναγεννά τις ελπίδες στους Καταλανούς για μία ενδιαφέρουσα σεζόν.

Ένα από τα ονόματα που θα πρέπει να αναγεννηθεί είναι και ο Ντεμπελέ. Ο τραυματισμός του διεθνούς Γάλλου στο γόνατο, στη διάρκεια του Euro, ο οποίος τού κόστισε και την συμμετοχή του, αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν περίπου τον Οκτώβριο. Η ταχύτητά του και το direct παιχνίδι του, είναι ένα μυστικό όπλο το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί, όταν και εφόσον ο παίκτης θα είναι έτοιμος. Η αποχώρηση του Μέσι, δίνει ένα έξτρα κίνητρο για τον Γάλλο να δείξει ότι είναι «εδώ».

Η επιθετική γραμμή των «μπλαουγκράνα» θα συνεχίσει να πορεύεται με τον Αντουάν Γκριεζμάν, ο οποίος μάλιστα δέχθηκε σφοδρή κριτική για την φυγή του Μέσι, καθώς κατηγορήθηκε από τους οπαδούς ότι «αυτός φταίει». Ωστόσο, η άρνησή του να προπονηθεί με την ομάδα και η επιθυμία του να γυρίσει στην Ατλέτικο, δημιουργούν ερωτηματικά για το μέλλον του διεθνούς Γάλλου.

Ενδεχομένως, η φυγή του Μέσι να αλλάξει την ψυχολογία του παίκτη, ο οποίος δεσμεύεται με συμβόλαιο έως και το 2024 με τους Καταλανούς, αλλά προς το παρόν, η περίπτωσή του είναι στον πάγο. Στην Μπαρτσελόνα, την περσινή σεζόν έπαιξε σε 51 παιχνίδια συνολικά και έβαλε 20 γκολ.

Οι τραυματισμένοι και ο Αγουέρο

Στην φετινή σεζόν της La Liga για τη Μπαρτσελόνα, ιδιαίτερα σημαντική θα κριθεί και η συμμετοχή των τραυματιών, όσο και του νέο μεταγραφικού αποκτήματος, του Σέρχιο Αγουέρο.

Ο Σέρχιο Αγουέρο, ο οποίος μετακόμισε στην Βαρκελώνη για χάρη του καλού του φίλου Μέσι, μένει «μόνος». Ο Αργεντίνος που ονειρεύτηκε αγωνιστικές στιγμές πλάι στον καλό του φίλο, μάλλον θα πρέπει να διαγράψει μία διαφορετική πορεία. Σε αυτό το ρόστερ ο Αγουέρο θα κληθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να διώξει τους κακούς του δαίμονες. Είναι ικανός, έχει ταλέντο, ωστόσο τα προβλήματα που κατά καιρούς αντιμετωπίζει με την φυσική του κατάσταση, θα είναι ένα εμπόδιο για την ανάπτυξη του στην ομάδα.

Ο Φρενκι Ντε Γιονγκ που θεωρείται ένα τεράστιο ταλέντο, και που έχει λάβει ισχυρή βοήθεια από  τον Ρόναλντ Κούμαν, θεωρείται πως θα κάνει τη διαφορά, όταν επανέλθει στην αγωνιστική δράση. Σημειώνεται πως ο Ολλανδός τραυματίστηκε πέρσι στο δεξί πόδι και είναι άγνωστο το πότε θα επιστρέψει.

Η Μπαρτσελόνα υπολογίζει σε αυτόν και αναμένει να κάνει τη διαφορά και να διώξει μια για πάντα την κακή εικόνα της ομάδας, η οποία την σεζόν 2020-2021 χαρακτηρίστηκε «εφιαλτική». Ο Ντε Γιονγκ είναι ένας παίκτης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές θέσεις και να προσφέρει την ανάλογη βοήθεια. Είναι με λίγα λόγια ο «πανταχού παρών» στο παιχνίδι της Μπαρτσελόνα.

Ο Φίλιπε Κουτίνιο, μία από τις ακριβότερες μεταγραφές που πραγματοποίησε η ομάδα της Καταλονίας και «δεν βγήκε», αποτελεί έναν συνεχόμενο «πονοκέφαλο». Στη νέα σεζόν της Μπαρτσελόνα, αν και σε ανάλογη περίπτωση θα υπήρχαν και τα κατάλληλα expectations, σε αυτήν, ίσως οι Καταλανοί να ζητούν «πολλά».

Ο Κουτίνιο αντιμετώπισε αρκετούς τραυματισμούς, ωστόσο η κακή διαχείρισή της ποιότητάς του, είναι τα χαρακτηριστικά που χαλούν το «αφήγημα» για μία ελπιδοφόρα εμφάνιση. Η Μπαρτσελόνα θέλησε πολλές φορές να τον πουλήσει, αλλά ομάδα για τον Βραζιλιάνο δεν βρέθηκε ποτέ. Παρόλο που πήρε την ευκαιρία από τον Κούμαν, δεν την εκμεταλλεύτηκε στον ανάλογο βαθμό και έμεινε στον άσο.

Η Μπαρτσελόνα, διαθέτει τους παίκτες και το ταλέντο να ανταποκριθεί άξια στη νέα σεζόν του ισπανικού πρωταθλήματος. Λόγος για Πικέ, Πέδρι, Φάτι και πολλά ακόμη ονόματα δεν τίθεται καθώς αποτελούν σταθερές αξίες της καταλανικής ομάδας. Τα προβλήματα της Μπαρτσελόνα, δεν ξεκινούν από την ποιότητα των παικτών, αλλά από την εξαρχής διαχείριση των παικτών.

Ο Μέσι ήταν και θα παραμείνει ένας άνθρωπος, ένας ποδοσφαιριστής που έδωσε και τον εαυτό του στην ομάδα της καρδιάς του, αλλά όπως και ο ίδιος είπε: «Οι άνθρωποι πάνε και έρχονται, η ομάδα όμως παραμένει», και με αυτό θα πρέπει να δώσει τη «μάχη» της η Μπαρτσελόνα από δω και πέρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport