Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας του Αφγανιστάν (ACAA) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο εναέριος χώρος της Καμπούλ παραδόθηκε στο στρατό και ότι συμβούλευε τα αεροσκάφη διέλευσης να αλλάξουν πορείες, σύμφωνα με μια NOTAM στον ιστότοπό του, επιταχύνοντας αλλαγές στα δρομολόγια αεροπορικών εταιρειών.

Η United Airlines, η British Airways και η Virgin Atlantic είχαν ήδη σταματήσει να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν, όταν οι αντάρτες κατέλαβαν την Καμπούλ, καθώς οι δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αναχώρησαν και τα δυτικά κράτη προσπαθούσαν να απομακρύνουν τους πολίτες τους τη Δευτέρα.

Η ACAA είπε ότι οποιαδήποτε διέλευση μέσω του εναέριου χώρου της Καμπούλ θα ήταν ανεξέλεγκτη και είχε ενημερώσει τις γύρω περιοχές πληροφοριών πτήσης (FIR) που ελέγχουν τον εναέριο χώρο.

Η περιοχή πληροφοριών πτήσης της Καμπούλ καλύπτει όλο το Αφγανιστάν.

Ο ιστότοπος παρακολούθησης πτήσεων FlightRadar24 ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι μια πτήση της Air India από το Σικάγο στο Δελχί άλλαξε πορεία και βγήκε από τον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν λίγο μετά την είσοδό της, ενώ μια πτήση της Terra Avia από το Μπακού στο Δελχί άλλαζε επίσης πορεία.

Οι αεροπορικές εταιρείες και οι κυβερνήσεις έχουν δώσει μεγαλύτερη προσοχή στους κινδύνους πτήσης πάνω από ζώνες σύγκρουσης τα τελευταία χρόνια μετά από δύο θανατηφόρα περιστατικά που αφορούν πυραύλους εδάφους-αέρος.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ενώ είναι δύσκολο να προβλεφθεί εάν και πότε θα επανέλθουν οι κανονικές εμπορικές αεροπορικές δραστηριότητες στη χώρα, η κατάσταση μπορεί να επανέλθει στο φυσιολογικό για τις διεθνείς αεροπορικές εταιρείες που πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν σχετικά νωρίτερα.

Ακόμη και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης των Ταλιμπάν, υπήρχε υπουργείο πολιτικής αεροπορίας που επέτρεπε τις υπερπτήσεις διεθνών πτήσεων στον εναέριο του Αφγανιστάν. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ελλείψει μαζικών συγκρούσεων στο έδαφος που δεν περιλαμβάνουν αεροπορικές συγκρούσεις αυτή τη στιγμή, το ερώτημα είναι πόσο σύντομα θα βελτιωθεί η κατάσταση και εάν υπάρχει σαφήνεια στη διακυβέρνηση και την ιεραρχία στην Καμπούλ.

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση των Ταλιμπάν έκλεισε τον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν στις 16 Σεπτεμβρίου 2001. Εκτιμήθηκε ότι 120 καθημερινές πτήσεις στον αφγανικό εναέριο χώρο ανακατευθύνθηκαν νότια των Ιμαλαΐων προς την Ινδία. Η εκτροπή της διαδρομής σήμαινε ακριβότερα ταξίδια λόγω επιπλέον καυσίμων και χρόνου ταξιδιού.

Το Κέντρο Εναερίου Ελέγχου της Καμπούλ που υπάρχει σήμερα δημιουργήθηκε στις 12 Ιουλίου 2005. Οι αεροπορικές διαδρομές του Αφγανιστάν χρησιμοποιούνται για να μειώσουν την απόσταση μεταξύ ασιατικών και ευρωπαϊκών χωρών. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το Αφγανιστάν είναι μια χώρα χωρίς πρόσβαση στην θάλασσα, τα «τέλη υπερπτήσεων» που εισπράττονται από τις διεθνείς εμπορικές αεροπορικές εταιρείες γίνονται σημαντική πηγή εισοδήματος για την τοπική κυβέρνηση και είναι απίθανο η νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν να προτιμήσει να κλείσει αυτή η κρίσιμη ροή εσόδων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή