Η οικονομία της κλιματικής κρίσης είναι εδώ!

Και επηρεάζει από τον κρατικό προϋπολογισμός μέχρι το χρηματιστήριο αλλά και τις επιλογές των τραπεζών, των επενδυτών και των εταιρειών.

Η Δέσμευση

Και η δέσμευση, δέσμευση! «Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2022 με το πρώτο πράσινο ομόλογό της», δεσμεύτηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – η κίνηση του δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία αλλά μια αναμενόμενη κίνηση που δείχνει γνώση της αγοράς και αξιοποίηση του σωστού timing.

Το Μήνυμα: Η διπλή επιτυχία της ΔΕΗ στις αγορές με όπλο το πράσινο ομόλογο και τα πράσινα ομόλογα από τον χώρο της ποντοπόρου ναυτιλίας αλλά και των εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων αλλά και το πράσινο κρατικό ομόλογο διαμορφώνουν για τα καλά το σκηνικό της αγοράς. Το μήνυμα δόθηκε και είναι σαφές.

Η κατεύθυνση: Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από τη διάθεση του πράσινου ομολόγου – όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί- θα κατευθυνθούν συγκεκριμένα σε δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

————————————-

Το πλαίσιο ESG

Δεν είναι καθόλου μακριά ο καιρός που οι εταιρείες που θα προσφεύγουν έστω και για δάνειο στις τράπεζες θα πρέπει να εκπληρώνουν μια σειρά από κριτήρια αποδεκτά από το πλαίσιο ESG (Environmental, Social and Governance) που αναδεικνύει την ανάγκη μιας αυξημένης ευαισθησίας απέναντι στα ζητήματα του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της εταιρικής διακυβέρνησης.

Και δεν είναι μόνο τα δάνεια των τραπεζών με τη βούλα ESG αλλά ολοένα και περισσότερο οι επιλογές των επενδυτών – κατά κύριο λόγο των θεσμικών επενδυτών- που στρέφονται σε επενδύσεις που πατούν γερά στο έδαφος της επικράτειας ESG.

Η Δυσκολία: «Εταιρείες θα έχουν μεγάλη δυσκολία να χρηματοδοτηθούν εάν δεν πληρούν προδιαγραφές κοινωνικής περιβαλλοντικής ευθύνης». Η δήλωση είναι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

————————————-

Τα βιοκλιματικά

Ένα απόσπασμα από την σχετικό ενότητα στο ενημερωτικό δελτίο της εισηγμένης Prodea που η διοίκηση της πιστώνεται μια σημαντική επιτυχία για το πράσινο ομόλογο αξίζει τον χρόνο και τον κόπο να διαβαστεί: «Σχετικά με τους γραφειακούς χώρους, ο Όμιλος στοχεύει, στην απόκτηση ή ανάπτυξη σύγχρονων κτηρίων που υιοθετούν τις αρχές της αειφορίας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν πρακτικές για τη διασφάλιση της υγείας και ευεξίας των εργαζομένων και τα οποία αναμένεται να πιστοποιηθούν κατά LEED.

Ακίνητα με αντίστοιχες προδιαγραφές δεν υπάρχουν έτοιμα στην αγορά οπότε η εταιρεία είτε αναπτύσσει η ίδια τα ακίνητα, είτε συνεργάζεται με εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων (developers) μέσω συμμετοχής σε κοινοπραξίες ή με την σύναψη προσυμφώνων για την απόκτηση ακινήτων αφού έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή τους. Η ολοκλήρωση της ανάπτυξης των ακινήτων μέσω των επενδύσεων αυτών και έναρξη της εμπορικής τους εκμετάλλευσης από την εταιρεία αναμένεται σταδιακά σε ορίζοντα διετίας αρχής γενομένης από την έναρξη της εκάστοτε επένδυσης.

Τα παραδείγματα: Οι τελευταίες εξελίξεις στο τομέα των βιοκλιματικών/ πράσινων ακινήτων της Prodea έχουν ως εξής: α) Σε εξέλιξη βρίσκεται η ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου, βιοκλιματικού, πενταώροφου κτηρίου γραφειακής χρήσης το οποίο βρίσκεται στις οδούς Αιγιαλείας, Φραγκοκκλησιάς και Κοσμά Αιτωλού στο Μαρούσι Αττικής, υλοποιείται μέσω της 100% θυγατρικής της εταιρείας Ανάπτυξη Φραγκοκκλησιά Ακινήτων Μονοπρόσωπη  και το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2021. β) Βρίσκεται σε εξέλιξη η ριζική ανακατασκευή και ενεργειακή μετατροπή του κτηρίου γραφείων επί της Λεωφ. Συγγρού 44, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022.

γ) Μέσω της κοινοπραξίας Panterra (ποσοστά συμμετοχής: 49% Prodea και 51% Stivaleous Holdings του ομίλου Dimand) συμμετέχει στην ανάπτυξη κτηρίου γραφείων σύγχρονων προδιαγραφών βάσει των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης, εκτιμώμενης συνολικής επιφάνειας άνω των 24 χιλ. τ.μ. επί των οδών Λεωφόρου Συγγρού και Λαγουμιτζή στην Αθήνα, έργο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022.

δ) Μέσω της κοινοπραξίας Piraeus Tower (ποσοστά συμμετοχής: 30% Prodea και 70% Cante Holdings, η οποία αποτελεί τον κοινό επενδυτικό φορέα του ομίλου Dimand κατά 65% και της EBRD κατά 35%) συμμετέχει στην ανακατασκευή του Πύργου Πειραιά με στόχο να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο γραφείων και καταστημάτων, έργο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του α’ εξαμήνου του 2023.

ε) Μέσα στο 2021 η Prodea υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων (developer), για την από κοινού ανάπτυξη δύο ακινήτων γραφειακής χρήσης συνολικής επιφάνειας περίπου 35.900 τ.μ. τα οποία θα πιστοποιηθούν κατά LEED.

——————————————-

Η Ατζέντα

Ετοιμάζεται νέος κλιματικός νόμος. Ο πρώτος στην Ιστορία της Ελλάδος. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και τις προτεραιότητες του Μεγάρου Μαξίμου, ο νέος κλιματικός νόμος θα ψηφιστεί εντός των επόμενων μηνών.

Εκτός από το νόμο υπάρχει και μια σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης με ευρύτερο ενδιαφέρον. Την ανέφερε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη τελευταία συνέντευξη τύπου στα ελληνικά και διεθνή media. «Στα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχουμε την χαρά να φιλοξενήσουμε οκτώ ακόμα αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, χωρών της Μεσογείου, στη διάσκεψη MED9 πια -από MED7 έγινε MED9- η οποία θα έχει κύριο θέμα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο.

Η φιλοδοξία μου θα ήταν να μπορέσουμε να υπογράψουμε μία διακήρυξη, τη διακήρυξη των Αθηνών, η οποία να θέτει ξεκάθαρους στόχους για το πως τα μεσογειακά κράτη θα μπορέσουν να συνεργαστούν καλύτερα για να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση, που -θυμίζω- είναι κοινή κρίση για όλους μας. Δείτε τι γίνεται σήμερα που μιλάμε στη γειτονική Ιταλία, στη Σικελία, στην Αλγερία, στην Τουρκία. Δεν είναι μόνο ελληνικό το φαινόμενο. Είναι μεσογειακό, είναι παγκόσμιο».

——————————————

Ο Πάγκος

Κρατήστε ένα όνομα. Εκείνο του καθηγητή του ΕΜΠ Κωνσταντίνου Αραβώση, που από το καλοκαίρι του 2019 είναι γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Είναι Καθηγητής Σχεδιασμού Διαχείρισης και Αξιολόγησης  Τεχνολογικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων στη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών στο ΕΜΠ και συντονιστής της Ερευνητικής Μονάδας Οικονομικής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης του Τομέα Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών.

Επιπλέον, είναι και ο συγγραφέας του Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για το Περιβάλλον. Τώρα που όλη η δασική πολιτική συγκεντρώνεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος κάτω από τη Γενική Διεύθυνση Δασών. Όπως και οι αρμοδιότητες των αποκεντρωμένων διοικήσεων που αναφερόντουσαν στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο καθηγητής Αραβώσης – ένας ακόμη από τον πάγκο του Κυριάκου Μητσοτάκη- έχει ρόλο.

——————————————-

Τα Δάση

Σε καθεστώς ειδικής προστασίας πρόκειται να μπουν δασικές εκτάσεις σε όλη τη χώρα όπως ο Δρυμός της Δίρφης στην Εύβοια, η Πάρνηθα, το Μαίναλο, η Φολόη ή η Δαδιά και ο κατάλογος είναι μακρύς. Για όλα όσα ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς θα εκπονηθούν ειδικά σχέδια και θα μπουν σε απόλυτη προτεραιότητα προστασίας.

——————————————-

Ο Γιoς

Ο Νίκος Σαββίδης – ο ένας από τους δύο γιούς του Ιβάν Σαββίδη- εμφανίζεται επισήμως να έχει στη κατοχή του τις μετοχές της εταιρείας Belterra Investments μέσω της οποίας ελέγχεται μετοχικά η εισηγμένη εταιρεία ΟΛΘ – διαχειρίστρια του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Ο Νίκος Σαββίδης δεν ζει στη Θεσσαλονίκη, ούτε εργάζεται για εταιρεία συμφερόντων του πατέρα ή της οικογένειας. Ζει μόνιμα στο Λονδίνο και εργάζεται σε εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών που δεν ανήκει σε συμφέροντα της οικογένειας ή προσωπικά του Ιβάν Σαββίδη. Τα συμπεράσματα δικά σας…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories