Η πρώτη άμεση και υψηλής κερδοφορίας πλουτοπαραγωγική πηγή του Αφγανιστάν είναι η παραγωγή και διάθεση οπίου. Καλύπτει το 90% της παγκόσμιας παραγωγής, αποφέρει στην χώρα το 55% του ΑΕΠ της και σε απόλυτο αριθμό αντιπροσωπεύει περί το 10 δις δολλάρια ετησίως. Απασχολεί επίσης κατά τις εκθέσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) πάνω από τους μισούς Αφγανούς αγρότες. Από αυτούς τους τελευταίους εξάλλου, προέρχονται σε μεγάλο βαθμό και οι Ταλιμπάν, οι οποίοι στρατολογούνται από πολύ μικρή ηλικία και ανήκουν στη φυλή Παστούν.

Το κίνημα των Ταλιμπάν (φοιτητές θρησκευτικών) κάνει την εμφάνισή του το 1994, περίοδος όπου στη χώρα μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος με δύο φατρίες μουτζαχεντίν οι φιλοδυτικοί και οι ακραίοι σουνίτες ισλαμιστές να διεκδικούν την εξουσία, μετά την πτώση στην Καμπούλ από το 1992 του κομμουνιστικού καθεστώς. Τελικά, το 1996 με επικεφαλής τους τον μυστηριώδη ιμάμη Ομάρ, «Υπέρτατο Διοικητή των πιστών του ισλαμικού κράτους του Αφγανιστάν», οι Ταλιμπάν στρέφονται κατά του στρατηγού Αχμέτ Σαχ Μασούντ, πρωτεργάτη της αντίστασης κατά της σοβιετικής κατοχής, ο οποίος τον Σεπτέμβριο 2001 δολοφονείται από τους ισλαμιστές της Αλ Καϊντα.

Το Αφγανιστάν  μετατρέπεται ετσι σ’ ένα κέντρο ακραίου ισλαμισμού και εκπαίδευσης των τζιχαντιστών, με τη βοήθεια επίσης του Πακιστάν. Την ίδια περίοδο, με τη συμβολή της Αλ Καϊντα, η οποία έχει δικτυώσει τους Ταλιμπάν και χαίρει υψηλού κύρους στον ισλαμικό κόσμο μετά την πετυχημένη επίθεση κατά των διδύμων πύργων στις ΗΠΑ,η χώρα εξελίσσεται και σε περιστρεφόμενη πλάκα του οργανωμένου διεθνούς εγκλήματος. Είναι δε σαφές από τις τακτικές των ισλαμιστών ότι το διεθνές οργανωμένο έγκλημα, αργά αλλά σταθερά, το φέρνουν όλο και πιο κοντά στη διεθνή ισλαμική τρομοκρατία. Οι μουλάδες στο Αφγανιστάν και αλλού γνωρίζουν ότι έναν πόλεμο κανονικό δεν μπορούν να τον δώσουν γιατί είναι χαμένοι από χέρι. Μπορούν όμως να κερδίζουν εκατοντάδες αν όχι και χιλιάδες ασύμμετρους πολέμους προκαλώντας και τεράστιες ζημιές στους εχθρούς τους.

Τα 15 τελευταία χρόνια οι τρομοκρατικές επιθέσεις τζιχαντιστών σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις (Aramco κ.α.), σε συστήματα πληροφορικής, κατά τον Τζων Ρόμπ, συγγραφέα και σύμβουλο επιχειρήσεων σε θέματα τρομοκρατίας, έχουν κοστίσει πάνω από 30 δις δολλάρια σε εταιρίες και κυβερνήσεις, οι οποίες ενίοτε, σιωπηρά συναλλάσσονται με τους αποκαλούμενους «επιχειρηματίες της τρομοκρατίας».

Χωρίς αμφιβολία, θα πρέπει να είναι πολύ αφελείς αυτοί που πιστεύουν ότι με τους Ταλιμπάν στην εξουσία θα μπορούσαν να τα βρουν. Δεν γνωρίζουν με ποιους έχουν να κάνουν. Δεν μπορούν εύκολα να φανταστούν ότι οι Ταλιμπάν είναι εκπαιδευμένοι δολοφόνοι οι οποίοι θέλουν και ξέρουν να κάνουν αυτό που πάντα έκανε το ακραίο και φανατικό ισλάμ: Να χρησιμοποιεί την αρπαγή, τη βία, την υποταγή και τις δολοφονίες, ως συντελεστές παραγωγής πλούτου.

Πλανώνται πλάνην οικτράν όσοι νομίζουν ότι με τους Ταλιμπάν μπορούν να έχουν κάποια μορφή διαλόγου. Ο διάλογος και η διαπραγμάτευση σημαίνουν δίνω και παίρνω. Η διαδικασία αυτή είναι άγνωστη σε ανθρώπους που μεγάλωσαν σε χωριά με σπίτια από χώμα και που για να προστατευτούν από αμμοθύελλες κατέφευγαν σε σπηλιές. Διάλογος δεν νοείται όταν ένας από τους συνομιλητές αγνοεί αλλά και απεχθάνεται κανόνες που διέπουν τις σχέσεις ανάμεσα σε κράτη, κοινωνίες και άτομα.

Οι Ταλιμπάν, όπως και το ισλαμικό κράτος, δεν είναι μια νέα ανάγνωση του Ισλάμ, η οικοδόμηση ενός νέου πολιτισμού, ή μιας νέας κουλτούρας. Είναι το μίσος για τη γνώση, το μίσος για την ελευθερία, το μίσος για τη δημιουργία. Πρόκειται με άλλα λόγια για το τέλος του πολιτισμού, το οποίο οι Ταλιμπάν θέλουν στο Αφγανιστάν ειδικά, να είναι και ταπεινωτικό.

Στους Ταλιμπάν, ο διάλογος είναι απαγορευμένος. Ο πιστός πιστεύει ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια κάθε άλλη πίστη είναι γι’ αυτόν εσφαλμένη και πρέπει να απορρίπτεται.

Δεν πρέπει να ξεχνούν οι δυτικοί και όχι μόνον, ότι οι Ταλιμπάν και το Ισλαμικό κράτος αναβιώνουν την εποχή όπου οι άνθρωποι η προσηλυτίζονταν στο Ισλάμ ή εξοντώνονταν. Αυτή η βία έχει θεσμοθετηθεί από τους Ταλιμπάν και αποδεικνύουν ότι εκτός από τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα υπάρχουν και τα ένστικτα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion