Σε χαμηλό έξι εβδομάδων έναντι του ευρώ υποχώρησε σήμερα η στερλίνα, ενώ παράλληλα διεύρυνε για δεύτερη μέρα τις απώλειες της έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με το βρετανικό νόμισμα να δέχεται… σφυροκόπημα μετά την επιβεβαίωση διά στόματος Μπορίς Τζόνσον των σχεδίων της κυβέρνησης για φοροαυξήσεις για τη μεταρρύθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός από το βήμα της βουλής ανακοίνωσε τα σχέδια του για την επιβολή επιπλέον φορολογικού τέλους ύψους 1,25%, που θα επιβαρύνει εργαζομένους, εργοδότες, αλλά και επενδυτές (μέσω των μερισμάτων) προκειμένου να ενισχυθεί το κράτος πρόνοιας μετά και τα κενά που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το όλο θέμα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μεταξύ των κομμάτων, ακόμη και στο εσωτερικό των Τόρις.

Εν όψει της ανακοίνωσης το βρετανικό νόμισμα κατέγραφε ήδη απώλειες, οι οποίες διευρύνθηκαν μετά την ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού στη Βουλή. Συγκεκριμένα, η στερλίνα υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο της από τις 21 Ιουλίου έναντι του ευρώ, στις 86,14 πένες, ενώ έχασε πάνω από 0,5% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να κινείται στα 1,3768 δολάρια.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι πολιτικές εξελίξεις «μέτρησαν» περισσότερο από την παρέμβαση του μέλους του συμβουλίου της Τράπεζας της Αγγλίας, Μάικλ Σάντερς, ο οποίος σε δηλώσεις του υποστήριξε πως η κεντρική τράπεζα μπορεί τελικά να αναγκαστεί να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων από την ερχόμενη χρονιά, αν οι πληθωριστικές πιέσεις επιμείνουν.

Θυμίζουμε πως, κατά τους πρώτους μήνες του έτους, οι εκτιμήσεις πως η βρετανική οικονομία θα ανακάμψει πιο γρήγορα και πιο δυναμικά λόγω του επιτυχημένου εθνικού εμβολιαστικού προγράμματος είχαν αποφέρει σημαντικά κέρδη στην στερλίνα. Μάλιστα, το βρετανικό νόμισμα θεωρείτο ένα από τα πλέον κερδισμένα μεταξύ νομισμάτων των ανεπτυγμένων οικονομιών κατά το πρώτο μισό του έτους.

Έκτοτε, ωστόσο, η βρετανική οικονομία μοιάζει να έχει χάσει κάπως τη δυναμική της λόγω της αυξημένης διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα, των προβλημάτων που έχουν προκύψει στην αγορά λόγω του Brexit αλλά και των κλυδωνισμών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Παρασκευή ο δείκτης PMI για το μήνα Αύγουστο κατέγραψε επιβράδυνση της ανάπτυξης του κλάδου των υπηρεσιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές