Προ των πυλών είναι οι μεγάλες ανατιμήσεις στην αγορά. Οι τιμές έχουν πάρει… φωτιά σε βασικά προϊόντα πρώτης ανάγκης με τους καταναλωτές να διαπιστώνουν αυξήσεις που επιβαρύνουν τις τσέπες και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Οι πρώτες συνέπειες θα αποτυπωθούν τις ερχόμενες ημέρες όταν θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού.

Το κύμα ακρίβειας που σαρώνει καύσιμα και βασικά είδη διατροφής δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και την τιμή του καφέ. Το αγαπημένο ρόφημα των Ελλήνων αναμένεται να αγγίξει ακόμα και τα 5 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Κύμα ανατιμήσεων – Σε ποια προϊόντα αναμένονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις

Διεθνώς η τιμή του καφέ έχει αυξηθεί από αρχές του χρόνου κατά 50% καθώς υπάρχουν ελλείψεις εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας στο Βιετνάμ, αλλά και λόγω της ξηρασίας στη Βραζιλία. Για σερβιριζόμενο καφέ των 5 ευρώ έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε σχετικά ο κ. Βαλάντης Λαμπριανίδης, ιδιοκτήτης καφέ.

«Αυτή τη στιγμή η Βραζιλία, που είναι η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής καφέ, μετά από μία περίοδο μεγάλης ξηρασίας, περνάει τώρα μία περίοδο με παγετό. Έχουν καταστραφεί πολλές φυτείες και για αυτό περιμένουμε ανατιμήσεις. Ο καφές, ως γεωργικό προϊόν, επηρεάζεται πολύ από τις κλιματικές συνθήκες», εξήγησε ο κ. Λαμπριανίδης.

«Εμείς είμαστε καφεκοπτείο και παίρνουμε πράσινο καφέ, δηλαδή την πρώτη ύλη, και τον επεξεργαζόμαστε εμείς, προσπαθούμε να κρατάμε χαμηλά τις τιμές. Αν αλλάξουν τα πράγματα με την πρώτη ύλη, τότε θα αναγκαστούμε να ανεβάσουμε τις τιμές. Έχουν ανέβει πολύ και τα ναύλα. Μέχρι τώρα δεν έχει επηρεαστεί ακόμα ο καφές, υπολογίζουμε ότι από την επόμενη σοδιά θα δούμε τις ανατιμήσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Τον καφέ στο χέρι τον δίνουμε 2 ευρώ. Δε θέλω να φανταστώ ότι μπορεί να φτάσει τα πέντε ευρώ που ακούγεται, αλλά μπορεί να πάει στα 2,5 ευρώ», είπε ακόμα ο κ. Λαμπριανίδης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro