Και οι σεισμοί στο νέο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Αν δεν το έχετε προσέξει ο Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας άλλαξε πολιτικό επόπτη!

Ο Νέος Ρόλος

Ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ συμμετείχε στην ημερίδα του Υπερταμείου στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ και παρουσίασε για πρώτη φορά μπροστά σε κοινό έκανε τη νέα Μονάδα Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility – PPF).

Η Ωρίμανση: Μετέχοντας στην ημερίδα του Υπερταμείου με θέμα «Βιώσιμη Ανάπτυξη: Ο ρόλος των Δημοσίων Επιχειρήσεων και η Στρατηγική κατεύθυνσης προς το μέλλον», ο εντεταλμένος σύμβουλος περιέγραψε τη λειτουργία της νέας μονάδας ως φορέα ωρίμανσης και επιταχυντή έργων στρατηγικής σημασίας, εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας.

Το Επόμενο Βήμα

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης, επικεφαλής του Υπερταμείου είναι από εκείνους που «τρίβουν» με ικανοποίηση τα χέρια τους από την επέλαση των «καγκουρώ».

Τα Funds: Οι Αυστραλοί που έδωσαν 2,1 δις ευρώ για το 49 % του ΔΕΔΔΗΕ έχουν μια πληθώρα funds με εξειδίκευση τις επενδύσεις στις υποδομές- δίκτυα και το real estate. Αν τα πράγματα πάνε καλά στο ΔΕΔΔΗΕ οι Αυστραλοί δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια. Άλλωστε, οι επιλογές για την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου θα είναι διευρυμένες στο άμεσο μέλλον.
_________________________________________

aka JR3

Στη Διαύγεια δημοσιεύτηκε ήδη η απόφαση με την οποία ο Λεωνίδας Χριστόπουλος γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποφάσισε την υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου με τον τίτλο «Jack Ryan Season 3 (aka JR 3)» και πιο συγκεκριμένα, τμήματα επεισοδίων της γνωστής τηλεοπτικής σειράς μυθοπλασίας στο καθεστώς της επιχορήγησης των οπτικοακουστικών παραγωγών που γυρίζονται στην Ελλάδα.

Το Ποσό: Μια επιχορήγηση που φθάνει το 40 % του προϋπολογισμού των συνολικών επιλέξιμων δαπανών, ήτοι στο ποσό των 2.800.012,80 ευρώ. Το 40 % εφαρμόζεται σε ένα προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών που φθάνει το ποσό των 7.000.032 ευρώ.

Η Αθήνα: Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για 2 επεισόδια με γυρίσματα στην Αθήνα, επεισόδια της 3ης σεζόν της σειράς Jack Ryan των Carlton Cuse και Graham Roland με τον John Krasinski στο ρόλο του Dr. Jack Ryan, ενός βετεράνου πεζοναύτη που εργάζεται ως οικονομικός αναλυτής της CIA και μπλέκει διαρκώς σε νέες περιπέτειες για χάρη του θεάματος. Η σειρά πρωτοανέβηκε στη πλατφόρμα της υπηρεσίας Amazon Prime Video στις 31 Αυγούστου 2018.


_________________________________________

Τα νέα Canadair

Από την απάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης στη συνέντευξη τύπου της περασμένης Κυριακής. Η απάντηση του αξίζει και χρειάζεται να «κρατηθεί» για το μέλλον. «Θέλουμε να αγοράσουμε καινούργια Canadair τον τύπο 515 (σ.σ Viking Air CL-515), οποίος δεν έχει αρχίσει όμως ακόμα να παράγεται. Δεν έχει πετάξει ούτε ένα τέτοιο αεροπλάνο. Για να μπορέσουμε να πάμε στην εταιρεία να της πούμε να βάλει μπροστά τη γραμμή παραγωγής θα ήμασταν πολύ πιο αποτελεσματικοί και θα ήταν πολύ πιο συμφέρουσα μια τέτοια πρωτοβουλία αν πηγαίναμε 5, 6 ευρωπαϊκές χώρες μαζί και αγοράζαμε 30. Ο καθένας όσα θέλει. Εμείς θέλουμε να αγοράσουμε 6 παραδείγματος χάριν. Αυτή την προσπάθεια μπορεί να την αναλάβει ο Χρήστος Στυλιανίδης. Θα πάρει όμως 3-4 χρόνια για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε τα αεροπλάνα. Μέχρι τότε θα πρέπει να αρκεστούμε σε νοικιασμένα μέσα -περισσότερα ενδεχομένως για του χρόνου- για να αποκτήσουμε πολύ σύντομα -γιατί αυτό μπορούμε ενδεχομένως να το πετύχουμε και μέσα σε ένα χρόνο- τα μικρά ευέλικτα αεροπλάνα, τους τράκτορες οι οποίοι κουβαλούν σχεδόν 3 τόνους νερού και είναι τα αεροπλάνα της πρώτης προσβολής. Εξαιρετικά αποτελεσματικά, τα δοκιμάσαμε για πρώτη φορά φέτος. Μας έσωσαν από πολλές περιπέτειες».


_________________________________________

Το Ενδιαφέρον

Και το CVC Capital θα «χτυπήσει» την Attica Συμμετοχών, μητρική των Superfast Ferries, Blue Star Ferries και Hellenic Seaways, όταν έρθει η κρίσιμη ώρα. Το ίδιο ισχύει και για την BC Partners. Για το συγκεκριμένο asset θα δοθεί «μάχη», αν κι όποτε αποφασισθεί η πώληση του.

Η Υγεία: Από την άλλη πλευρά, το CVC εξετάζει το ενδεχόμενο να αποεπενδύσει από το νοσοκομείο «Υγεία», εγγράφοντας μεγάλες υπεραξίες. Αν το κάνει, τότε θα εγγράψει σοβαρή υποψηφιότητα για το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», όποτε η Τράπεζα Πειραιώς αποφασίσει να το πουλήσει. Γιατί τότε, δεν θα υπάρχει θέμα ανταγωνισμού…

Ο Πρέσβης

Ποιος ήταν από τους πρώτους, αν όχι ο πρώτος, που έσπευσε να επισκεφθεί το νέο υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, για να τον συγχαρεί για τα νέα καθήκοντα του; Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρυ Ρ. Πάιατ. Κι εννοείται ότι η συζήτηση δεν περιορίσθηκε μόνο στα συγχαρητήρια…

Η Ατζέντα: Ο δραστήριος διπλωμάτης καριέρας Πάιατ συνοδεύει τις επισκέψεις του με καλή ατζέντα για επενδύσεις αμερικανικού ενδιαφέροντος στο κομμάτι της υγείας, του φαρμάκου κλπ. Το τι θα συμβεί στη πράξη ουδείς γνωρίζει…

Η υπόσχεση

Ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί στον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη μια συνάντηση. Αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις του.

Η Υποψηφιότητα: Πρέπει να θεωρείται ως «κλειδωμένη» η υποψηφιότητα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε μια από τις περιφέρειες της πρώην Β΄ Αθηνών στις επόμενες εκλογές. Με το ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος.
_________________________________

Η Αποθήκη

Αναμένονται εξελίξεις στην υπόθεση του διαγωνισμού παραχώρησης για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Νοτίου Καβάλας.

Το Έργο: Το έργο συνίσταται στην αξιοποίηση του σχεδόν υπό εξάντληση υποθαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου της Νοτίου Καβάλας ως υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου (UGS). Το εν λόγω κοίτασμα, λόγω της γεωλογίας του, του μεγέθους του, της εγγύτητάς του με τη νότια δίοδο αγωγών, των υφιστάμενων υποδομών και της μοναδικότητας του στην Ελλάδα, καθίσταται ιδανικό για την προτεινόμενη χρήση.

Το κοίτασμα «Νότιος Καβάλα» με επιφάνεια 5 km2 βρίσκεται στον Κόλπο της Καβάλας, 11 km νότια του πετρελαϊκού κοιτάσματος του Πρίνου και σε βάθος 1.700 μέτρων.

Η Υπόγεια Αποθήκη της Νοτίου Καβάλας αποτελεί ενεργειακή υποδομή που θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού της Ελληνικής Αγοράς και θα βελτιώσει την διαχείριση του χαρτοφυλακίου των Προμηθευτών Φυσικού Αερίου. Η εν λόγω υποδομή θα συμβάλλει καθοριστικά στη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του (εξισορρόπηση φορτίου, gas hub) και θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της αγοράς φυσικού αερίου (ασφάλεια εφοδιασμού) σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προς όφελος του τελικού καταναλωτή.

Ο Ελαιώνας

Ένα από τα projects που θα πάρουν σειρά προσεχώς είναι αυτό της κατασκευής του mega σταθμού υπεραστικών λεωφορείων ΚΤΕΛ, στον Ελαιώνα. Μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από την πλατεία Ομόνοια. Ο σχετικός φάκελος άνοιξε στο αρμόδιο υπουργείο Υποδομών.

Η Μεταφορά: Στη πίσω αυλή της Αθήνας – έτσι λέγεται ο Ελαιώνας της άναρχης δόμησης- θα μεταφερθεί το σύνολο των υπεραστικών λεωφορείων, που βρίσκονται διάσπαρτα αυτή τη στιγμή στην Αττική.
________________________________________

Το Λιμάνι

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ή για να είμαστε ακριβείς, ο Οργανισμός Λιμένος (ΟΛΑ) παίρνει σειρά. Όλα δείχνουν ότι αυτό θα είναι το επόμενο μεγάλο project του ΤΑΙΠΕΔ που θα υλοποιηθεί, αν κρίνει κανείς κι από το γεγονός ότι βρέθηκε εκεί, προ ημερών, ο πρόεδρος του Ταμείου.

Η Προοπτική: Μην εκπλαγείτε αν ο νικητής της παραχώρησης του λιμανιού θα έχει εγκατασταθεί αρχές του 2022. Και θα είναι τουλάχιστον με τις ευλογίες των ΗΠΑ.


________________________________________

Οι Τορπίλες

Σε μια μεγάλη παραγγελία προχωρά το Πολεμικό Ναυτικό. Συγκεκριμένα, θα αγοράσει 44 τορπίλες βαρέως τύπου, για τις ανάγκες των υποβρυχίων 214 (τύπου «Παπανικολής»). Τις επόμενες ώρες η σύμβαση θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τις απαραίτητες εγκρίσεις.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories
Οι Έξυπνοι Δήμοι, το μικρό Ελληνικό στις Γούρνες, το επενδυτικό boom της Κρήτης και ο τεχνοβλαστός της πρωτιάς
Inside Stories |

Οι Έξυπνοι Δήμοι, το μικρό Ελληνικό στις Γούρνες, το επενδυτικό boom της Κρήτης και ο τεχνοβλαστός της πρωτιάς

16 δήμοι άνω των 100.000 κατοίκων θα μπορέσουν, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αξιοποιώντας συνολικά 90 εκατομμύρια ευρώ (73 συν ΦΠΑ), να προχωρήσουν με γοργά βήματα σε νέες ψηφιακές υπηρεσίες για τους δημότες.

Το στρατόπεδο και το Λιμάνι, οι υπογραφές και οι αξίες και ο ενεργειακός άξονας του Βορρά
Inside Stories |

Το στρατόπεδο και το Λιμάνι, οι υπογραφές και οι αξίες και ο ενεργειακός άξονας του Βορρά

Σήμερα θα μάθουμε ποιοι ενδιαφέρονται για τις Γούρνες καθώς λήγει και η παράταση για την υποβολή προσφοράς για την αξιοποίηση τμήματος της πρώην αμερικανικής βάσης που βρίσκεται στην περιοχή Γούρνες του Δήμου Χερσονήσου στο Ηράκλειο της Κρήτης

Η Εθνική Ανεξαρτησία των ΑΠΕ, η λύση της αντλησιοταμίευσης, οι αναδασώσεις και το Κρητικό ΣΔΙΤ
Inside Stories |

Η Εθνική Ανεξαρτησία των ΑΠΕ, η λύση της αντλησιοταμίευσης, οι αναδασώσεις αλλά και το Κρητικό ΣΔΙΤ

Μια μόλις εβδομάδα μετά την δημοσίευση της πρόσκλησης  προς πιστωτικά ιδρύματα για παροχή δανείων προς χρηματοδότηση επενδύσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης είχε στα χέρια του την πρώτη αποδοχή συνεργασίας από την πλευρά των 4 συστημικών τραπεζών της ελληνικής αγοράς.

Τα φλαμίνγκο του Υπερταμείου, οι ξεχασμένοι μονταδόροι, η αθηναϊκή Μασσαλία των ψηφιακών επενδύσεων και η κάλπη του ΄23
Inside Stories |

Τα φλαμίνγκο του Υπερταμείου, οι ξεχασμένοι μονταδόροι, η αθηναϊκή Μασσαλία των ψηφιακών επενδύσεων και η κάλπη του ΄23

Μετά το νέο data center της Lamda Hellix στο Κορωπί, έρχεται το  Παγκόσμιο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας αλλά  και το Παγκόσμιο Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer, στη Θεσσαλονίκη

O Grimaldi και τα λιμάνια του, το κόστος των καυσίμων στην ακτοπλοΐα, η διαδοχή στη προεδρία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και η «πρώτη εκταμίευση»…
Inside Stories |

O Grimaldi και τα λιμάνια του, το κόστος των καυσίμων στην ακτοπλοΐα, η διαδοχή στη προεδρία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και η «πρώτη εκταμίευση»…

Οι 4 συστημικές τράπεζες αλλά και όλες οι τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εποπτεύονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα δεχθούν να συνεργαστούν με το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχουν δικαίωμα να λάβουν το ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ ως «πρώτη εκταμίευση», ενώ όλες οι άλλες τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα και εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος και θα θελήσουν να συνεργαστούν με το Ταμείο θα λάβουν από 20 -100 εκατομμύρια ευρώ.

Ο διάδοχος του Πάιατ είναι από τη Ναύπακτο, το «εντός έδρας» του Θόδωρου Λιβάνιου και η βιομηχανία που «αντιστέκεται»
Inside Stories |

Ο διάδοχος του Πάιατ είναι από τη Ναύπακτο, το «εντός έδρας» του Θόδωρου Λιβάνιου και η βιομηχανία που «αντιστέκεται»

To «Εξοικονομώ Επιχειρώντας» φέρνει μαζί του 450 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό της επένδυσης από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθεί υπέρ της ενίσχυσης των ενεργειών βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με στόχο εξοικονόμηση κατ' ελάχιστον 30%. Περιλαμβάνονται ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο  παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής κ.λπ. Εκτιμώμενο αποτέλεσμα: Συμβολή στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και θα δημιουργήσει τόνωση δραστηριότητας και θέσεων εργασίας για τους παρόχους των εργασιών και τις σχετικές βιομηχανίες.

Ο Έλληνας της RWE και η κληρονομιά της οικογένειάς του, ο Μητσοτάκης και οι ευθύνες των κοινωνικών εταίρων, οι startups και η τεχνογνωσία του egg
Inside Stories |

Ο Έλληνας της RWE και η κληρονομιά της οικογένειάς του, ο Μητσοτάκης και οι ευθύνες των κοινωνικών εταίρων, οι startups και η τεχνογνωσία του egg

Ξεκινάει ο διαγωνισμός για την προμήθεια 770 νέων οικολογικών λεωφορείων – μετά από 13 χρόνια ο στόλος της Αθήνας εκσυγχρονίζεται και ανανεώνεται με πράσινα λεωφορεία: ηλεκτρικά, CNG και υβριδικά!  Με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ

Η σύνθεση στο χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ με τα ποσοστά του ήλιου και του αέρα, το φιλέτο στις Γούρνες και το τίμημα του 16 % από το λιμάνι
Inside Stories |

Η σύνθεση στο χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ με τα ποσοστά του ήλιου και του αέρα, το φιλέτο στις Γούρνες και το τίμημα του 16 % από το λιμάνι

Focus στην οικονομία – στην πραγματική οικονομία- πέραν από τους δείκτες επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου με την ευκαιρία και του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2022. Η προτεραιότητα θα δοθεί στη ανάδειξη των αποτελεσμάτων που έχουν οι επενδύσεις στις ζωές των πολιτών – νέες δουλειές και δραστηριότητες, νέες θέσεις εργασίας και νέα εισοδήματα.