Ηταν μια άσκηση του ΝΑΤΟ, κομμένη όμως και ραμμένη στα ελληνικά μέτρα. Ασκηση ηλεκτρονικού πολέμου και τύφλωσης εχθρικών ραντάρ και οπλικών συστημάτων που διεξήχθη δυτικά της Κρήτης, με στρατιωτική υποστήριξη από την Κρήτη, αναδεικνύοντας έτσι για άλλη μια φορά τη στρατηγική σημασία που έχει για την άμυνα της χώρας αλλά και της Συμμαχίας η Κρήτη.

Ηταν επιπλέον μια πολυεθνική νατοϊκή άσκηση σε θαλάσσια περιοχή, εκεί όπου υποτίθεται αρχίζει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, κάτι που ενόχλησε την Αγκυρα. Είχε την ονομασία «Dynamic Guard 21-II».

Αντικειμενικός σκοπός της, όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, ήταν η πρακτική εξάσκηση των συμμετεχουσών μονάδων της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης Standing NATO Maritime Group Two-SNMG-2 και της χώρας μας στην εκτέλεση επιχειρήσεων ηλεκτρονικού πολέμου (ΗΠ) και αντιπυραυλικών διαδικασιών, καθώς και η επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και της διαλειτουργικότητας των ασκουμένων σε συμμαχικό πλαίσιο και σε ρεαλιστικό περιβάλλον που προσομοιάζει με συνθήκες πολλαπλής απειλής.

Σε αέρα και θάλασσα

Το ΓΕΕΘΑ για την άσκηση αυτή διέθεσε ισχυρές δυνάμεις, όπως τις φρεγάτες «ΑΔΡΙΑΣ» και «Ναβαρίνο», το πλοίο γενικής υποστήριξης «Προμηθεύς», το ταχύ περιπολικό κατεθυνόμενων βλημάτων «Γρηγορόπουλος», ένα ελικόπτερο S-70B και μαχητικά αεροσκάφη F-16, ενώ ως φιλοξενούσα χώρα η Ελλάδα παρείχε λιμενικές ευκολίες στη Ναυτική Βάση της Σούδας, καθώς και εξυπηρέτηση των αεροπορικών μέσων στη 115 Πτέρυγα Μάχης στην Κρήτη.

Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης οι ναυτικές μονάδες από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και μέσα που υπάγονται στο Διακλαδικό Επιτελείο Ηλεκτρονικού Πολέμου του ΝΑΤΟ (Joint Electronic Warfare Core Staff-JEWCS).

Η εν λόγω άσκηση έρχεται να προστεθεί στις συνεκπαιδεύσεις και συνεργασίες που σχεδιάζει και διεξάγει το ΓΕΕΘΑ με έμφαση στον ηλεκτρονικό πόλεμο στο αεροναυτικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής της Κρήτης, με ανάδειξη για μια ακόμα φορά της στρατηγικής αξίας των στρατιωτικών ευκολιών και εγκαταστάσεων της νήσου σε διακλαδικό επίπεδο και διασυμμαχικό πλαίσιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».