
Ηταν μια άσκηση του ΝΑΤΟ, κομμένη όμως και ραμμένη στα ελληνικά μέτρα. Ασκηση ηλεκτρονικού πολέμου και τύφλωσης εχθρικών ραντάρ και οπλικών συστημάτων που διεξήχθη δυτικά της Κρήτης, με στρατιωτική υποστήριξη από την Κρήτη, αναδεικνύοντας έτσι για άλλη μια φορά τη στρατηγική σημασία που έχει για την άμυνα της χώρας αλλά και της Συμμαχίας η Κρήτη.
Ηταν επιπλέον μια πολυεθνική νατοϊκή άσκηση σε θαλάσσια περιοχή, εκεί όπου υποτίθεται αρχίζει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, κάτι που ενόχλησε την Αγκυρα. Είχε την ονομασία «Dynamic Guard 21-II».
Αντικειμενικός σκοπός της, όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, ήταν η πρακτική εξάσκηση των συμμετεχουσών μονάδων της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης Standing NATO Maritime Group Two-SNMG-2 και της χώρας μας στην εκτέλεση επιχειρήσεων ηλεκτρονικού πολέμου (ΗΠ) και αντιπυραυλικών διαδικασιών, καθώς και η επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και της διαλειτουργικότητας των ασκουμένων σε συμμαχικό πλαίσιο και σε ρεαλιστικό περιβάλλον που προσομοιάζει με συνθήκες πολλαπλής απειλής.
Σε αέρα και θάλασσα
Το ΓΕΕΘΑ για την άσκηση αυτή διέθεσε ισχυρές δυνάμεις, όπως τις φρεγάτες «ΑΔΡΙΑΣ» και «Ναβαρίνο», το πλοίο γενικής υποστήριξης «Προμηθεύς», το ταχύ περιπολικό κατεθυνόμενων βλημάτων «Γρηγορόπουλος», ένα ελικόπτερο S-70B και μαχητικά αεροσκάφη F-16, ενώ ως φιλοξενούσα χώρα η Ελλάδα παρείχε λιμενικές ευκολίες στη Ναυτική Βάση της Σούδας, καθώς και εξυπηρέτηση των αεροπορικών μέσων στη 115 Πτέρυγα Μάχης στην Κρήτη.
Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης οι ναυτικές μονάδες από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και μέσα που υπάγονται στο Διακλαδικό Επιτελείο Ηλεκτρονικού Πολέμου του ΝΑΤΟ (Joint Electronic Warfare Core Staff-JEWCS).
Η εν λόγω άσκηση έρχεται να προστεθεί στις συνεκπαιδεύσεις και συνεργασίες που σχεδιάζει και διεξάγει το ΓΕΕΘΑ με έμφαση στον ηλεκτρονικό πόλεμο στο αεροναυτικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής της Κρήτης, με ανάδειξη για μια ακόμα φορά της στρατηγικής αξίας των στρατιωτικών ευκολιών και εγκαταστάσεων της νήσου σε διακλαδικό επίπεδο και διασυμμαχικό πλαίσιο.


Latest News

Η Ουκρανία θα λάβει drones μέσω του Star Wars
Ο ηθοποιός Mark Hamill θα υπογράψει υπογεγραμμένες αφίσες προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για τον στρατό του Ζελένσκι

Έρχεται η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» με χιόνια και στην Αττική
Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

Κάντο όπως ο Σόιμπλε... Με κουβέρτες και γιλέκα οι γερμανοί τραπεζίτες
Τα δημόσια κτήρια στη Γερμανία έχουν κατεβάσει τον θερμοστάτη στους 19 βαθμούς Κελσίου

Θα το στρώσει και στην Αττική - Η πρόβλεψη Καλλιάνου
Ο Γιάννης Καλλιάνος, προβλέπει «μπάσιμο» του χιονιά από το πρωί της Κυριακής, και εφιστά την προσοχή στους οδικούς άξονες που βρίσκονται άνω σε υψόμετρο άνω των 200 μέτρων.

Πότε έγινε της μόδας ο Γεώργιος Παπανδρέου;
Ο Γέρος της Δημοκρατίας φημιζόταν για τα ρητορικά του σχήματα, για την ευκολία με την οποία μπορούσε να μιλήσει στις συγκεντρώσεις –δυνατότητα που κληρονόμησε και στον γιο του

Ο Γρανίτης Νευροκοπίου αποχαιρετά τον Ευστάθιο Τσιτλακίδη – Μπομπονιέρες και λευκά τριαντάφυλλα θα μοιράσει η οικογένεια
Ο Ευστάθιος Τσιτλακίδης κηδεύεται στο χωριό του, τον Γρανίτη Νευροκοπίου στη Δράμα.
![ΗΠΑ: Κατασκοπευτικό μπαλόνι της Κίνας πάνω από σιλό πυρηνικών πυραύλων [video]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/02/usa-china-600x427.jpg)
Κατασκοπευτικό μπαλόνι της Κίνας πάνω από τις ΗΠΑ - Τι συμβαίνει; [video]
Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ εξέτασε, κατόπιν διαταγής του Μπάιντεν, το ενδεχόμενο να καταρρίψει κατασκοπευτικό μπαλόνι της Κίνας που πετά πάνω από την αμερικανική επικράτεια συλλέγοντας στρατιωτικές πληροφορίες.

Προειδοποίηση CIA για τις φιλοδοξίες του Σι στην Ταϊβάν
Η ρωσική εισβολή ενέτεινε τις ανησυχίες στη Δύση πως η Κίνα θα μπορούσε να αποπειραθεί να καταλάβει την Ταϊβάν

Η τελευταία πράξη του δράματος: Κηδεύεται στο Νευροκόπι ο σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης
Η πτώση του Φάντομ οδήγησε στον θάνατο των πιλότων Ευστάθιου Τσιτλακίδη και Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα που κηδεύτηκε την Πέμπτη.

Έρχονται χιονοκαταιγιδες και τσουχτερό κρύο - Στα λευκά και η Αττική
Το σημαντικότερο κύμα της κακοκαιρίας το αναμένουμε από το απόγευμα του Σαββάτου και μέχρι τη Δευτέρα με Τρίτη και θα επηρεαστεί και η Αττική