
Την δυνατότητα να μεταφέρουν την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, που είναι προγραμματισμένη για το τέλος Σεπτεμβρίου, φαίνεται ότι θα έχουν οι 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Το ενδεχόμενο αυτό όχι μόνο δεν διέψευσε, αλλά εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ3 η πρώτη προσέγγιση του είναι να έχει την δυνατότητα ο πολίτης να πληρώσει την 1η δόση του φόρου είτε στις 30 Σεπτεμβρίου είτε στις 31 Οκτωβρίου μαζί με την 2η δόση.
Σημείωσε ακόμη ότι «θα το αξιολογήσουμε ανάλογα με τις ανάγκες όσο πλησιάζουμε στο τέλος του μήνα».
Η απόφαση αυτή φαίνεται να λαμβάνεται διότι ο Σεπτέμβριος, είναι ένας μήνας με πολλές φορολογικές υποχρεώσεις, μετά τις αλλεπάλληλες παρατάσεις που δόθηκαν στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα, που οι φορολογούμενοι – όσοι δεν έχουν πληρώσει τις δόσεις Ιουλίου και Αυγούστου – πρέπει να εξοφλήσουν δύο δόσεις από τον φόρο εισοδήματος. Και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η δόση του τρέχοντος μηνός.
Κατά συνέπεια εξετάζεται το ενδεχόμενο, με σοβαρές πιθανότητες, να υιοθετηθεί να έχει την δυνατότητα ο φορολογούμενος – ιδιοκτήτης ακινήτου να μεταφέρει, χωρίς πρόστιμο, την πληρωμή της δόσης του Σεπτεμβρίου, στο τέλος Οκτωβρίου, όπου και θα πληρώσει διπλή δόση.
Τα ειδοποιητήρια
Τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσουν να αναρτώνται στο myaade.gov.gr την προσεχή Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδος.
Το συνολικό ποσό που θα ζητήσει από τους φορολογούμενους το υπουργείο Οικονομικών είναι περίπου 2,5 δισ. και η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε 6 δόσεις με την τελευταία να καταβάλλεται στο τέλος Φεβρουαρίου, ενώ ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ δεν θα έχει διαφορές με πέρυσι.
Ωστόσο εκτιμάται ότι θα είναι περισσότεροι εκείνοι, ο αριθμός τους θα αγγίξει το 1,5 εκατ., που θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ ή μηδενικό, εξαιτίας του ότι τα εισοδήματά τους ήταν μειωμένα, λόγω της πανδημίας το 2020.
Βέβαια υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνων, που είτε απέκτησαν, είτε πούλησαν ακίνητα μέσα στο 2020, οπότε και ο ΕΝΦΙΑ θα είναι διαφορετικός από αυτόν που είχαν πληρώσει πέρυσι.


Latest News

Νέο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων στη μελισσοκομία από την ΔΥΠΑ
Στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΔΥΠΑ και του Δήμου Ιωαννιτών

«Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στην ανεργία νέων και γυναικών - Τι δείχνουν τα στοιχεία [Πίνακες]
Σταθερή η ανεργία στην Ευρώπη λίγο πάνω από 6%
![Δώρο Πάσχα: Πώς διαμορφώνεται με βάση τον νέο κατώτατο μισθό [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/04/DORO-PASXA-600x395.jpg)
Πώς διαμορφώνεται το δώρο Πάσχα με τον νέο κατώτατο μισθό [πίνακες]
Τι πρέπει να γνωρίζουν εργοδότες και εργαζόμενοι

Ελαφρύτερος ο «λογαριασμός» για τους ελεύθερους επαγγελματίες - Τι φόρο γλιτώνουν
Ανάποδα μετράει το ρολόι για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων

Από «κόσκινο» τα φορο-κίνητρα για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις
Πώς και πότε θα διασυνδεθούν οι ταμειακές με τα POS - Νέα «μηχανάκια» για τις αποδείξεις της εστίασης

Πόσα χρωστούν οι Έλληνες στην εφορία - Η «ακτινογραφία» των οφειλετών
Αυξήθηκαν κατά 16.865 όσοι χρωστούν από 50 - 500 ευρώ - Συνολικά 9.022 ΑΦΜ χρωστούν 90,903 δισ. ευρώ

Θυσιάζουν τις υψηλές συντάξεις λόγω ακρίβειας οι ελεύθεροι επαγγελματίες
Αποκαλυπτικά στοιχεία του ΕΦΚΑ

Πότε καταβάλλει ο ΕΦΚΑ το έκτακτο επίδομα προσωπικής διαφοράς - Ποια είναι τα ποσά
Το ποσό του επιδόματος προσωπικής διαφοράς είναι κλιμακούμενο, από 200, 250, έως και 300 ευρώ

Διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS
Σημαντική καινοτομία στην προσπάθεια για αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης

Τι αλλάζει στο Ε9 - Οι ημερομηνίες εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ
Οι αλλαγές στην ημερομηνία υποβολής του Ε9, τις ημερομηνίες εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ και οι νέοι κωδικοί που συμπληρώθηκαν στο έντυπο