Με τις γονικές παροχές – δωρεές χωρίς φόρο κερδίζεις εκλογές

Η Μεγάλη Ανατροπή

Δεν είναι καθόλου λίγοι όλοι εκείνοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ – προεδρικού, κοινοβουλευτικού αλλά και κομματικού (Κουμουνδούρου)- που δεν κατανοούν την επιμονή του προέδρου Αλέξη Τσίπρα αλλά και του πρώην υπουργού Οικονομικών, καθηγητή Ευκλείδη Τσακαλώτου να καταδικάζουν ως μέτρο για «λίγους και εκλεκτούς» την κατάργηση του φόρου γονικών παροχών- δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού που αφορά γονικές παροχές- δωρεές έως 800 χιλιάδες ευρώ από 1ης Οκτωβρίου.

Στελέχη προερχόμενα από την ανανεωτική και δημοκρατική αριστερά που εξακολουθούν να διατηρούν επαφή με την τρέχουσα ελληνική πραγματικότητα προβάλλουν το επιχείρημα ότι είναι ένα μέτρο που «πιάνει» και τους μικρούς και τους μεγάλους και διώχνει μακριά τον βραχνά της αποποίησης της κληρονομιάς που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια ιδίως στο χώρο της Περιφέρειας.

Η καταδίκη από πλευράς Τσίπρα- Τσακαλώτου του μέτρου της κατάργησης του φόρου γονικών παροχών- δωρεών φαντάζει στα μάτια της κοινής γνώμης ως παλαιομοδίτικη ιδεολογική επιμονή για τον διωγμό των «νοικοκυραίων». Και όμως, η επιλογή Μητσοτάκη αποτελεί – όπως δείχνουν και οι πρώτες έρευνες- τη μεγάλη ανατροπή καθώς αναδιατάσσει δυνάμεις στον χώρο της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας επιτρέποντας στα νεότερα μέλη των οικογενειών τους να πάρουν τη σκυτάλη δίχως κόστος σε μια κρίσιμη στιγμή της ζωής τους. Άλλο είναι να μεταβιβάζεις περιουσιακά στοιχεία στα παιδιά σου όταν βρίσκονται στην πιο δημιουργική ηλικία της ζωής τους και άλλο να περιμένεις το μοιραίο έχοντας χάσει το momentum…

____________________________

Το Ραντεβού

Ραντεβού σε έναν μήνα από σήμερα έδωσαν και πάλι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και o Sébastien Bazin,το μεγάλο αφεντικό της Accor, της γαλλικής καταγωγής διεθνούς ηγέτιδας δύναμης στο χώρο των ξενοδοχειακών αλυσίδων, που βρέθηκε στην Αθήνα στα μέσα της περασμένης εβδομάδας. Ο λόγος; Ο 60χρονος πρόεδρος και CEO της Accor όταν συνάντησε τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου φέρεται να ζήτησε, μεταξύ άλλων, το ξεμπλοκάρισμα και την προώθηση δυο μεγάλων ώριμων ξενοδοχειακών επενδύσεων στη χώρα μας (η μία σε περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και η άλλη, στη Μύκονο)

Η Δέσμευση: Αρκεί το ξεμπλοκάρισμα και η Accor, αμέσως μετά, θα προχωρήσει στις σχετικές τις ανακοινώσεις. Το Μαξίμου, για τους δικούς του λόγους, επιθυμεί και επιδιώκει όσο το δυνατόν την παραγωγή και την προώθηση περισσότερων «καλών ειδήσεων» , σε όλα τα μέτωπα, κατά το αμέσως προσεχές διάστημα.

Η Συνέχεια: Ήδη, το κυβερνητικό σύστημα κινητοποιήθηκε για να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για το ξεμπλοκάρισμα. Κλείστηκαν και τα απαραίτητα ραντεβού με τους υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων αλλά και Τουρισμού.

Το Αποτέλεσμα: Μαθαίνουμε ότι το αφεντικό της Accor έφυγε για το Παρίσι ενθουσιασμένος. Και θα επιστρέψει σε έναν μήνα, όπως συμφωνήθηκε.

______________________________

Το Ερώτημα

Δεν είναι καθόλου λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται για τον λόγο που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το στενό επιτελείο συνεργατών του επιθυμούν και επιδιώκουν αυτό το μπαράζ «καλών ειδήσεων»; Πάντως, η κυρίαρχη εκδοχή -τουλάχιστον από την πλευρά του Μαξίμου- δεν είναι εκείνη που έρχεται να συνδράμει ή και να τροφοδοτήσει προσδοκίες πρόωρων εκλογών. Κάθε άλλο. Το μπαράζ των «καλών ειδήσεων», όπως επισημαίνουν, σε ιδιαίτερες συζητήσεις τους υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη έρχεται να «δέσει» και να «στερεώσει» την επιρροή του κυβερνώντος κόμματος (κατά άλλους, η «παράταξη Μητσοτάκη») στους πολίτες που προσέτρεξαν στη κάλπη του 2019 πέραν των παραδοσιακών ορίων της Νέας Δημοκρατίας. Όπως λένε χαρακτηριστικά τα ίδια στελέχη οι πολίτες που έκαναν την επιλογή «πρωθυπουργός Μητσοτάκης» το 2019 έχουν στις πρώτες σειρές της προτεραιότητας τους τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία και την αγορά – εξελίξεις που μπορούν να φέρουν νέες δουλειές και νέα εισοδήματα αλλά και να διαμορφώσουν το πλαίσιο για νέες θέσεις εργασίας με υψηλότερες απολαβές ειδικά για τα εξειδικευμένα στελέχη.

__________________________

Σήμερα αργά το απόγευμα, λίγο μετά τις 7, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στην παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας, η οποία θα γίνει στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Μια παρέμβαση με νόημα μιας και δένει με τη γενικότερη ατζέντα του πρωθυπουργού που επιμένει στο αποτύπωμα μιας Ελλάδας εξωστρεφούς με πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή της και στην Ευρώπη, η οποία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τα νέα στοιχήματα και τις νέα προκλήσεις της εποχής, όπως η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος.

Η αξία του soft power της πρόσφατης συνόδου της EUMED στην Αθήνα είναι αδιαμφισβήτητη. Άλλωστε, για την Σύνοδο ταξίδεψε στην Αθήνα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, ενώ απηύθυναν βιντεοσκοπημένα μηνύματα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli.

Η Ελλάδα ανοίγει δρόμους και όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της συζήτησης για την αναγκαιότητα της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε., σημείο που τόνισε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης, προαναγγέλλοντας μάλιστα την πρόθεσή της να οργανώσει Σύνοδο Κορυφής για την Άμυνα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Με την Ομογένεια

Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη για την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η ομιλία είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου. Η παρουσία του πρωθυπουργού, όπως και όλων των συμμετεχόντων, στη φετινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είναι φέτος διαφορετική όπως και οι επαφές, καθώς έχουν τεθεί αυστηροί περιορισμοί λόγω της πανδημίας. Είναι μια Γενική Συνέλευση που δεν θυμίζει σε τίποτα τις προηγούμενες – επιτρέπεται περιορισμένος αριθμός συναντήσεων και μελών αντιπροσωπειών στον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το μέχρι στιγμής πρόγραμμα – ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου. Θα μετάσχει στο δείπνο που οργανώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel για επιλεγμένη ομάδα ηγετών. Θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres, καθώς και με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Mohamed Yunus al-Menfi.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ground Zero, συναντήσεις με μέλη και εκπροσώπους της ομογένειας – μιας νέας ομογένειας που βλέπει την Ελλάδα να αλλάζει και να έχει γίνει μόδα στις ΗΠΑ. Θα συναντηθεί ακόμα με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ακόμα συναντήσεις με αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις, αλλά και ραντεβού με επενδυτικό ενδιαφέρον. Θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Microsoft Brad Smith, με τον οποίο έχει άριστη προσωπική σχέση. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, η μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Αθήνα, αλλά και η χορηγία της εταιρείας για ψηφιακή ξενάγηση στην αρχαία Ολυμπία. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε γνωρίσει και συναντηθεί με τον Brad Smith στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός τον Ιανουάριο του 2020.

__________________________________

Η Επιστροφή

Επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Παρίσι για τα εγκαίνια της έκθεσης «Παρίσι-Αθήνα: Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας» στο Μουσείο του Λούβρου. Η έκθεση διοργανώνεται με αφορμή τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και στοχεύει στην ανάδειξη των δεσμών που ενώνουν την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Στη γαλλική πρωτεύουσα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τετ α τετ με τον Emmanuel Macron, λίγες μέρες μετά την έλευση του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα για τη Σύνοδο Κορυφής της EUMED.

_________________________________

Υλικό Τέντας

Μια νέα ελληνική δημιουργική οικοτεχνία που έχει τη βάση της στη περιοχή του Ψυρρή ανέλαβε (με υπόδειξη του Monocle) να κατασκευάσει τις τσάντες που θα δοθούν στους συμμετέχοντες του συνεδρίου The Monocle Quality of Life Conference 2021 που γίνεται στην Αθήνα από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2021. Πρόκειται για την εταιρεία 3Quarters που κατασκευάζει χειροποίητες τσάντες από επαναχρησιμοποιούμενα υλικά όπως είναι τα ρετάλια από τέντες στις βεράντες των αθηναϊκών πολυκατοικιών.

_________________________________

Στη Λεωφόρο Αθηνών

Ας μείνουμε στα δεδομένα. Σήμερα, στην εταιρεία Ελληνικά Χρηματιστήρια δεν υπάρχει τράπεζα που να κατέχει άνω του 5 % των μετοχών. Καμία. Όποιος το αμφισβητεί, ας πάει να ψάξει το μετοχολόγιο της. Αντίθετα, μέτοχοι με ποσοστό μεγαλύτερο του 5% εμφανίζονται ξένα funds όπως το Small Cap World Fund του Capital Group, η Goldman Sachs Asset Management , η The London and Amsterdam Trust Company Ltd. Μέτοχοι, όλοι με ποσοστά άνω του 5%.

Δεύτερο δεδομένο: Το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει με τον πλέον κατηγορητικό τρόπο και σε κάθε περίπτωση ότι βρίσκεται πίσω από σκέψεις που διατυπώνουν εκπρόσωποι των 4 συστημικών τραπεζών για την «έξοδο» του διευθύνοντος συμβούλου Σωκράτη Λαζαρίδη. Κύκλοι του Μαξίμου επικαλούμενοι το αυτονόητο, δηλαδή πως η Ελληνικά Χρηματιστήρια είναι μια ιδιωτικών συμφερόντων εταιρεία επισημαίνουν ότι το δημόσιο δεν έχει καμία δουλειά στη Λεωφόρο Αθηνών, την έδρα της ΕΧΑΕ και του Χρηματιστηρίου.

Κατόπιν όλων αυτών ο λόγος περνάει στον πρόεδρο της ΕΧΑΕ, πρόεδρος και της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χατζηνικολάου και τα άλλα μέλη του ΔΣ της ΕΧΑΕ.

__________________________________

Το Σχέδιο

Ένα μεγαλεπήβολο, απ’ ό,τι πληροφορούμαι, σχέδιο αξιοποίησης του χώρου όπου σήμερα εκτείνεται το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο της Κρήτης, επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Ως γνωστόν, το συγκεκριμένο ακίνητο, που βρίσκεται σε προνομιακή θέση, θα απελευθερωθεί, αμέσως μετά τη κατασκευή και λειτουργία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι.

Η Μικρογραφία: Με άλλα λόγια, ένα «μικρό Ελληνικό» μπορεί να στηθεί στο Ηράκλειο με πολλαπλάσια κέρδη για την τοπική αγορά και οικονομία.

__________________________________

Το Project

Απ’ ό,τι φαίνεται, δουλειές θα «βγαίνουν» συνεχώς στην Ελλάδα από εδώ και στο εξής. Για όλα τα μεγέθη κι όλες τις δυνατότητες. Μαθαίνω, για παράδειγμα, ότι ήδη υπό επεξεργασία βρίσκεται ένα σχέδιο που προβλέπει την αναβάθμιση των υποδομών σε περίπου 80 περιφερειακά νοσοκομεία, σε όλη τη χώρα.

Το Έργο: Πρόκειται για ένα υπερ-ώριμο και απολύτως αναγκαίο και απαραίτητο έργο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Πολλά από αυτά τα νοσοκομεία βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, εδώ και καιρό. Και η ανακατασκευή τους δεν παίρνει άλλη αναβολή…

Το Ζητούμενο: Τεχνικές λεπτομέρειες για το έργο δεν υπάρχουν ακόμη τουλάχιστον στο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Εκείνο που φαίνεται πως υπάρχει τουλάχιστον ως σκέψη είναι το έργο να προχωρήσει ως ΣΔΙΤ.

____________________________________

Το Συμπέρασμα

Οι Γάλλοι δεν είναι τόσο «ορκισμένοι» εχθροί των Τούρκων, τουλάχιστον τον τελευταίο καιρό. Το συμπέρασμα προκύπτει σχεδόν αβίαστα, μετά (και) την τελευταία συνεδρίαση των Med-9 στην Αθήνα. Το γεγονός έχει εξήγηση; Ναι. Αναζητήστε τη στο αφγανικό ζήτημα και στις προσφυγικές προεκτάσεις του, στις (μεγάλες) πιέσεις της Ανγκελα Μέρκελ και στην «κληρονομιά» που θέλει να αφήσει πίσω της.

Η Πρόβλεψη: Συνεπώς μέχρι την άνοιξη (οπότε θα γίνουν οι γαλλικές προεδρικές εκλογές), οι ισορροπίες θα είναι ελαφρώς αλλαγμένες στην περιοχή, σε σχέση μ’ αυτές που ξέραμε. Εν πολλοίς, αναμενόμενο και για την Αθήνα.

________________________________________

Η Μετάταξη

Η κυβέρνηση θέλει να τελειώνει και με την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ. Και θα κάνει ό,τι μπορεί για να επιταχύνει τις εξελίξεις (και) σ’ αυτό το μέτωπο. Εξ ου και η απόφαση για την ιδιότυπη μετάταξη 1000 εργαζομένων της. Μέχρι να βρεθεί το πού θα καταλήξουν, το project θα πάει λίγο πίσω χρονικά, αλλά μετά δεν θα το εμποδίζει τίποτα για να τελειώσει.

_________________________________________

Το Κουίζ

Τι εμποδίζει την προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων, στην Ελλάδα, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα;

Η Απάντηση: Ο… Αλέκος Φλαμπουράρης. Οι Πράσινοι δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για ΣΥΡΙΖΑ και Κουμουνδούρου. Και αυτό γιατί υπήρχε μα άτυπη συμφωνία ότι στα δυο χρόνια της τρέχουσας βουλευτικής θητείας, ο βετεράνος του κόμματος με δική του πρωτοβουλία θα έδινε την παραίτηση του, προκειμένου να τον διαδεχθεί ο πρώτος επιλαχών, που είναι από το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων. Αλλά εκείνος τα έχει στυλώσει και δεν παραιτείται, δεν παραιτείται. Οπότε η οικονομολόγος Αικατερίνη Ανδρικοπούλου Σακοράφα – η εν δυνάμει διάδοχος της έδρας Φλαμπουράρη- έμεινε με την άτυπη συμφωνία ανά χείρας και τον πολυκερματισμένο χώρο της Πολιτικής Οικολογίας να ακούει ΣΥΡΙΖΑ και να τρέχει στα λιβάδια.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories