Την κατασκευή αιολικού πάρκου στην έρημο Ατακάμα που θα ηλεκτροδοτεί τον τομέα των μεταλλείων, μια επένδυση αξίας 850 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Χιλής .

Το αιολικό πάρκο, ονόματι Horizonte, θα κατασκευαστεί από τη χιλιανή εταιρεία Colbún και θα έχει παραγωγική δυνατότητα 778 MW, διευκρίνισε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Ενέργειας.

Το σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση 140 ανεμογεννητριών σε επιφάνεια 80.000 στρεμμάτων στην περιοχή της Αντοφαγκάστας (περίπου 1.000 χιλιόμετρα βόρεια του Σαντιάγο), που χαρακτηρίζεται η πρωτεύουσα των ορυχείων και των μεταλλείων.

Το αιολικό πάρκο αυτό προορίζεται «να είναι το μεγαλύτερο της Λατινικής Αμερικής». Θα παράγει ενέργεια που θα αρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες 700.000 νοικοκυριών, προστίθεται στο κείμενο.

Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη της χρονιάς και η εγκατάσταση αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί το 2024. Το πάρκο αυτό θα επιτρέψει να αποφεύγεται η εκπομπή κάπου 1,2 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο, ποσότητας που θα ισοδυναμούσε με την απόσυρση 300.000 αυτοκινήτων από την κυκλοφορία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Θα αυξήσει κατά 70% τη δυναμικότητα ως προς την παραγωγή ενέργειας από αιολικά πάρκα στην Αντοφαγκάστα. Στην περιοχή αυτή είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα μεταλλεία χαλκού της Χιλής, που κατατάσσεται πρώτη στην παραγωγή χαλκού παγκοσμίως.

Στην έρημο Ατακάμα, μια από τις πιο ξηρές στον κόσμο, υπάρχουν κι άλλες εγκαταστάσεις για την παραγωγή «καθαρής» ενέργειας, όπως το μεγαλύτερο εργοστάσιο που λειτουργεί με φωτοβολταϊκά πάνελ σε όλη τη Λατινική Αμερική, στο Σέρο Ντομιναδόρ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή