Στο διαδικτυακό συνέδριο που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με θέμα «Η Ελλάδα και ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε.» τοποθετήθηκαν για την ανάπτυξη μέσα από την κοινωνική συνοχή το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Barbara Kauffmann, η υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης επί ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής, Θεανώ Φωτίου, καθώς και ο καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου, Μάνος Ματσαγγάνης.

Η διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Κοινωνική Ένταξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Kauffmann, κατά την εισήγησή της σημείωσε ότι μετά την πανδημία «βλέπουμε επίσης στοιχεία τα οποία είναι στην θετική πλευρά. Για παράδειγμα, διαπιστώσαμε γενικά την αύξηση της ανεργίας, αλλά όχι στην Ελλάδα και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό», συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι η Ελλάδα έχει την υψηλότερη ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Και όμως, εάν κοιτάξουμε το μέσο όρο, η ανεργία ανέβηκε κατά 1% ενώ στην Ελλάδα δεν ανέβηκε και πρόσφατα υποχώρησε και έτσι βλέπουμε κάποια θετικά στοιχεία» σχολίασε η κ. Kauffmann. «Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα έχει πολλές προκλήσεις μπροστά της ακόμα» είπε το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναδεικνύοντας επίσης «τον πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων, με τις 20 αρχές του στα θέματα της απασχόλησης, των συνθηκών εργασίας, καθώς και των δεξιοτήτων και της συμπερίληψης και φυσικά τα διάφορα εργαλεία χρηματοδότησης που είναι τώρα διαθέσιμα για την αντιμετώπιση όλων αυτών των προκλήσεων».

«Στην Ευρώπη έχουμε πλέον τρείς στόχους: για την απασχόληση, για τις δεξιότητες και για την κοινωνική συνοχή, ή για να είμαστε ακριβείς για την μείωση της φτώχιας», τόνισε η κ. Kauffmann, ειδικά μάλιστα ως προς την μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία. «Η Ελλάδα θα βρει τους δικούς της στόχους» εντός αυτού του πλαισίου σημείωσε η διευθύντρια της αρμόδιας διεύθυνσης, ανατρέχοντας σε κάποιες από τις προκλήσεις της χώρας μας όπως την εργασιακή ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών που είναι μεγαλύτερη από ότι στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, την ανεργία στους νέους, την ανεργία στα ΑμΕΑ αλλά και τη συμπερίληψη των μεταναστών.

Η κ. Kauffmann διαπίστωσε, επίσης, πρόοδο στην απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων από τους ενήλικες στην Ελλάδα. Ως προς τις κοινωνικές ανισότητες, η κ. Kauffmann αναγνώρισε τα βήματα που γίνονται από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά υπογράμμισε ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, γύρω στο 30%, οι οποίοι βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται στο 20-22%.

«Εδώ είναι που έρχονται τα προγράμματα» υπογράμμισε η κ. Kauffmann, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις, όπως τις χαρακτήρισε. Ως προς τις χρήσεις των χρηματοδοτικών εργαλείων που προβλέπονται στο πλαίσιο του Μηχανισμού, η κ. Kauffmann εξήγησε ότι τα προγράμματα αφορούν, μεταξύ άλλων, κατά 28% την υγεία, κατά 22% την παιδεία, κατά 24% την ανάπτυξη δεξιοτήτων στους ενήλικες, κατά 10% την απασχόληση ενώ προανήγγειλε τη συνεργασία μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον εμπλουτισμό και την εξειδίκευση των δράσεων για την επίτευξη των στόχων στο πεδίο της κοινωνικής συνοχής.

Στις προϋποθέσεις που περιλαμβάνει ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τις κοινωνικές πολιτικές αναφέρθηκε η υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, υποστηρίζοντας ότι λόγω αυτών δημιουργούνται ανεπάρκειες στα διαθέσιμα εργαλεία. Ως παράδειγμα η κ. Μιχαηλίδου έφερε τις επαναλαμβανόμενες δαπάνες, οι οποίες δεν είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο του Μηχανισμού, και συνεπώς οι δράσεις όπως αυτές που εντάσσονται στην μακροπρόθεσμη φροντίδα, αποκλείονται από επαρκή χρηματοδότηση σε βάθος χρόνου. «Στην κοινωνική πολιτική χρειάζονται υπηρεσίες, για να προσφέρεις δεξιότητες στους ανθρώπους, για να τους βοηθήσεις να γίνουν αυτόνομοι, είτε γιατί είναι σε ιδρύματα, είτε γιατί έχουν αναπηρία, είτε γιατί έχουν χαμηλά εισοδήματα» είπε η κ. Μιχαηλίδου, προσθέτοντας ότι ο σχεδιασμός για την κοινωνική πολιτική λόγω των προϋποθέσεων του Μηχανισμού «ήταν ένα πολύ δύσκολο παζλ».

Η προσχολική αγωγή και η μεταρρύθμιση της ώστε να μειωθεί το χάσμα της ανισότητας, η προσωπική βοήθεια για τους ανθρώπους με αναπηρία ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν την αυτονομία τους και η ανάπτυξη συγκεκριμένων δεξιοτήτων για την επανείσοδο πολιτών στην αγορά εργασίας ήταν οι τρεις προτεραιότητες κοινωνικής πολιτικής για της οποίες μίλησε η κ. Μιχαηλίδου. Για το ζήτημα της άσκησης κοινωνικής πολιτικής στο πλαίσιο του Μηχανισμού, η κ. Μιχαηλίδου αποκάλυψε ότι είχε σχετικές συζητήσεις όχι μόνο στις Βρυξέλλες, αλλά και με τους ομολόγους της στη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία με θέμα την καλύτερη ανάπτυξη των εργαλείων.

«Τα χρηματοδοτικά προγράμματα του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη ευκαιρία για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν καινοτόμα εργαλεία, ώστε να αντιμετωπίσουν τα μελλοντικά οικονομικά ζητήματα της κλιματικής κρίσης, να σχεδιάσουν νέες στρατηγικές για την καταπολέμηση των ανισοτήτων» και «να αντιμετωπίσουν το ιδιωτικό χρέος, ένα πρόβλημα που απειλεί την κοινωνική συνοχή σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες» σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Θεανώ Φωτίου.

Η κ. Φωτίου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνειδητοποίησε ότι η κλιματική κρίση και οι φυσικές καταστροφές θα είναι «η πραγματικότητα του μέλλοντος». Επίσης, αναφέρθηκε στην πανδημία, τονίζοντας ότι τα εισοδήματα των νοικοκυριών μειώθηκαν ενώ ο αριθμός τους που επηρεάστηκε από την πανδημική κρίση αυξήθηκε. Ως προς τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η κ. Φωτίου υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, το εισόδημα έκτακτης ανάγκης το οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση προωθεί ως «νέο δίχτυ ασφαλείας για την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών» ενώ ανέτρεξε στις επικαιροποιημένες προτάσεις του κόμματος για την στήριξη των νοικοκυριών. «Δυστυχώς, η παρούσα κυβέρνηση προωθεί ένα πολύ μικρό ποσοστό των χρηματοδοτικών εργαλείων του Μηχανισμού προς την πρόνοια και την κοινωνική προστασία των πιο ευάλωτων θυμάτων της πανδημικής κρίσης» υπογράμμισε η κ. Φωτίου.

Τέλος, ο κ. Ματσαγγάνης εξ αρχής δήλωσε χαρακτηριστικά ότι χωρίς προγράμματα κοινωνικής συνοχής δεν μπορεί να υπάρξει Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως προς το ποιες είναι οι πιο επείγουσες προτεραιότητες για την κοινωνική πολιτική, ο κ. Ματσαγγάνης ανέφερε «τον εκσυγχρονισμό της κοινωνικής προστασίας», «το να γίνουν οι υπηρεσίες υγείας πιο οικονομικά προσιτές, γιατί αυτή τη στιγμή δεν είναι», αλλά και «την ενεργοποίηση των πολιτών που λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα». Για την μακροχρόνια φροντίδα ο κ. Ματσαγγάνης σχολίασε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βρει τρόπο να καλύψει τις ανάγκες, είτε με τα χρήματα του Μηχανισμού, είτε χωρίς, ενώ, επίσης, ανέφερε ότι η χώρα μας θα πρέπει να εξερευνήσει τις δυνατότητες που προσφέρουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ως ανθρώπινο κεφάλαιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα