Ένα γενναίο πλαίσιο οικονομικής στήριξης για τα ελληνικά ξενοδοχεία , των ορεινών και αστικών περιοχών, αναμένει ο κλάδος, με την ευκαιρία της παράτασης του ευρωπαϊκού Προσωρινού Πλαισίου κρατικών ενισχύσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει καταρτίσει σχέδιο παράτασης των κρατικών ενισχύσεων, λόγω της πανδημίας, με ισχύ μέχρι την 30η Ιουνίου του 2022 και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΞΕΕ) ζητά από την κυβέρνηση να αξιοποιήσει αυτό το πλαίσιο στηρίζοντας περαιτέρω τα ελληνικά ξενοδοχεία ειδικά αυτά που δραστηριοποιούνται σε ορεινές ή σε αστικές περιοχές.

Η σταδιακή επιστροφή του τουρισμού προς την κανονικότητα στη χώρα μας είναι πολλαπλών ταχυτήτων αναφορικά με τις οικονομικές επιδόσεις των ξενοδοχειακών μονάδων, με τα ξενοδοχεία πόλης και αυτά των ημιορεινών και ορεινών περιοχών να εξακολουθούν να πλήττονται σκληρά από την πανδημία σε αντίθεση με τις μονάδες που λειτουργούν εποχικά. Σύμφωνα με παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς αυτή η ανομοιογένεια θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στις πολιτικές στήριξης που θα ισχύουν από εδώ και πέρα και τις εξετάζει ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος και ο πρόεδρος του Αλέξανδρος Βασιλικός ως μέλος και την Ευρωπαϊκής Ένωσης Ξενοδοχείων και Εστίασης (HOTREC), πληροφορήθηκαν ότι στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε στα κράτη μέλη για διαβούλευση σχέδιο πρότασης για παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2022 του Προσωρινού Πλαισίου κρατικών ενισχύσεων. Μάλιστα, η πρόταση προσαρμόζει το πεδίο εφαρμογής του Προσωρινού Πλαισίου, επιτρέποντας μελλοντικές επενδύσεις και μέτρα στήριξης φερεγγυότητας για περιορισμένη χρονική διάρκεια.

Πρόκειται, όπως τονίζει το ΞΕΕ, σε επιστολή του προς τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, για μεγάλη επιτυχία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων, στην οποία έχει συμβάλει και ο ξενοδοχειακός κλάδος μέσω της HOTREC, καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις στην Επιτροπή.

Η πρόταση της ΕΕ λαμβάνει υπόψη της ότι επανέρχεται σταδιακά η οικονομία με αναπτυξιακούς ρυθμούς και η προτεινόμενη περιορισμένη παράταση του Προσωρινού Πλαισίου θα διασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις που εξακολουθούν να πλήττονται από την κρίση δεν θα αποκοπούν ξαφνικά από την απαραίτητη υποστήριξη, αλλά θα υπάρξει συντονισμένη συνέχιση της πολιτικής ενισχύσεων που θα οδηγεί σε σταδιακή μείωση και όχι απότομη διακοπή της στήριξης.

Σε αυτό το πλαίσιο το ΞΕΕ ζητά από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να λάβει υπόψη αναφορικά με τον ξενοδοχειακό κλάδο ότι η πορεία προς την ανάκαμψη δεν είναι ίδια σε όλους τους τομείς ακόμη και εντός του κάθε επιχειρηματικού κλάδου ξεχωριστά. Στο σημείο αυτό το ΞΕΕ υπενθυμίσει για παράδειγμα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ξενοδοχεία πόλης όπου ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει τα διεθνή συνέδρια που είναι μία βασική πηγή εσόδων ή τα ξενοδοχεία στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές που επί της ουσίας από την εμφάνισής της πανδημίας τον Φεβρουάριο του 2020 και μετά δεν πραγματοποίησαν σχεδόν καθόλου τζίρο.

Η πορεία προς την ανάκαμψη δεν είναι ίδια όσον αφορά στους επιμέρους τομείς της οικονομίας στα διάφορα κράτη-μέλη, σύμφωνα με το ΞΕΕ και αναδεικνύει την ανομοιογένεια που επικρατεί και στον τουρισμό, ο οποίος υπέστη βαρύτατο πλήγμα κατά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας με σχεδόν μηδενικά έσοδα, γεγονός που σημαίνει ότι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε ορεινές περιοχές ή σε αστικές περιοχές, όπου διεξάγονταν συνέδρια, θα χρειαστούν πολύ περισσότερο χρόνο στήριξης για πλήρη επάνοδο στην ομαλότητα.

Η συνέχιση της στήριξης κυρίως σε αυτές τις επιχειρήσεις με ενδεδειγμένα μέτρα είναι ένα από τα αιτήματα του ξενδοχειακού κλάδου που καλείται να μελετήσει η κυβέρνηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός