Ακόμα ένα βράδυ αγωνίας περιμένει τους της Κρήτης, οι οποίοι είδαν σήμερα τον εφιάλτη να ξυπνά, αφού δύο εβδομάδες μετά τον φονικό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι σημειώθηκε νέα δόνηση, αυτή τη φορά 6,3 Ρίχτερ.

Ο σεισμός έγινε σε ένα κομμάτι του ελληνικού τόξου που βυθίζεται κάτω από την πλάκα του Αιγαίου, κάτω από την Κρήτη. To Ελληνικό τόξο ξεκινά από την Κεφαλονιά, διασχίζει το νότιο Ιόνιο ανατολικά της Πελοποννήσου και περνώντας νότια της Κρήτης καταλήγει στη Ρόδο. Το γεγονός ότι το εστιακό βάθος ήταν σχεδόν 10μ χιλιόμετρα ήταν η αιτία που ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε ολόκληρη την Κρήτη αλλά ευτυχώς σημειώθηκε στην υποθαλάσσια περιοχή.

Η δύναμη του σεισμού ήταν τέτοια που έγινε αισθητός ακόμα και στην Κύπρο, αλλά και στις Κυκλάδες. Υπήρξε προειδοποίηση για τσουνάμι και λίγες μόλις ώρες αργότερα, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε ένα παλιρροϊκό κύμα μικρού ύψους.

Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι έντονη η μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή περιμένοντας τη δόνηση που θα εκτονώσει το σύστημα, και η οποία θα ξεπερνά τα πέντε ρίχτερ.

«Δεν συνδέεται με τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι»

Ωστόσο, αν κάτι μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως θετικό, είναι το γεγονός πώς το ρήγμα που έδωσε σήμερα την πολύ μεγάλη σεισμική δόνηση, δεν συνδέεται με τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι. «Το κοινό χαρακτηριστικό των σεισμών είναι ότι οι εν λόγω σεισμοι είναι από εγκάρσια ρήγματα, με κινηματικά χαρακτηριστικά, ενώ ο σεισμός των 4,5 Ρίχτερ στην Κάρπαθο δεν αποτελεί κάτι ανησυχητικό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας στο MEGA.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, εξήγησε πως επρόκειτο για «έναν σεισμό της τάξεως των 6,3 που βαθμών δεν έκανε καθόλου σχεδόν ζημιές, διότι το ρήγμα ήταν εγκάρσιο στην κατευθυντικότητά του, δηλαδή η ενέργεια του σεισμού πήγε προς τη θάλασσα».

Ακόμα, εξήγησε πως «υπάρχουν πάνω από 90% πιθανότητες να είναι ο κύριος σεισμός», ενώ άφησε ανοιχτό και ένα πολύ μικρό ενδεχόμενο να μην είναι.

Ωστόσο, συνέστησε πολύ μεγάλη προσοχή στους κατοίκους, οι οποίοι θα πρέπει να αποφεύγουν τα σπίτια που είναι ευάλωτα. Ο κ. Λέκκας μίλησε συγκεκριμένα για κατασκευές που δεν έχουν πραγματοποιηθεί με τον νέο αντισεισμικό κανονισμό, και για τα κτίρια που έχουν εξωτερικές φθορές.

Τέλος, ο κ. Λέκκας υπογράμμισε πως το καλοκαίρι υπήρχε έντονη σεισμική δραστηριότητα, με δύο σεισμούς στην Κρήτη και έναν στην Κάρπαθο, ενώ η Νίσυρος έχει μέρα παρά μέρα σεισμούς μεταξύ 4,5 με 4,8 Ρίχτερ, γεγονός το οποίο προκαλεί ανησυχία.

Παράλληλα, ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ σημείωσε ότι θα πρέπει να περιμένουμε δύο ακόμη 24ωρα για τη μετασεισμική ακολουθία.

Όλοι οι ισχυροί σεισμοί στην Κρήτη τα τελευταία 2 χρόνια

Τον παραπάνω ισχυρισμό του κ. Λέκκα επιβεβαιώνει και ο σεισμολόγος και διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ο κ. Χουλιάρας δημοσίευσε στο Facebook τον χάρτη με τους με τους ισχυρούς σεισμούς  – με μέγεθος πάνω από πέντε Ρίχτερ – που έγιναν στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι 3 πιο ισχυροί σεισμοί έγιναν το 2019 και το 2020 με μεγέθη 6,1 και 6,0 και 5,9 Ρίχτερ και είχαν επίκεντρα σε θαλάσσιο χώρο όπως και τα σημερινά 6,3 Ρίχτερ, ενώ ο σεισμολόγος δεν παραλείπει να επαναλάβει κι εκείνος με τη σειρά του, πως ο σημερινός σεισμός δεν σχετίζεται με τα πρόσφατα 5,8 Ρίχτερ που έγιναν στο Αρκαλοχώρι.

Διευρυμένη σύσκεψη υπό τον Λέκκα στη Σητεία

Την ίδια στιγμή, διευρυμένη σύσκεψη υπό τον καθηγητή και πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στη Σητεία μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 6.3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε την περιοχή.

Νωρίτερα σήμερα πάντως έγινε σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Κώστα Τουρνά, όπου βρέθηκε και ο ίδιος στην περιοχή για να αξιολογήσει την κατάσταση.

Όπως έγινε γνωστό, την Πέμπτη αναμένεται να φτάσουν στην Σητεία, συνεργεία του Υπουργείου Υποδομών προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι έλεγχοι σε κτίρια και σπίτια για να διαπιστωθούν τυχόν προβλήματα.

Μια πρώτη εκτίμηση πάντως αναμένεται να κάνει τις επόμενες ώρες και ο Δήμος Σητείας, ετοιμάζοντας όπως αναφέρουν οι πληροφορίες,  μία λίστα με τα κατά προτεραιότητα κτίρια που χρήζουν ελέγχου.

Κατέρρευσε το ξωκκλήσι που «έκανε» διάσημο η Ντέμι Μουρ

Μπορεί η σεισμική δόνηση να μην δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα, ωστόσο ο Άγιος Νικόλαος, ο μοναδικός ναός στον Ξερόκαμπο Σητείας, που στεκόταν εκεί από το 1895, δεν άντεξε το ισχυρό χτύπημα και κατέρρευσε.

Ήταν πριν λίγο καιρό, που τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονταν σε ένα μικρό εκκλησάκι στο ανατολικότερο άκρο της Κρήτης, με αφορμή μια εκδήλωση με «άρωμα» Χόλιγουντ. Αυτό το ίδιο εκκλησάκι έγινε ξανά «πρωτοσέλιδο», με αφορμή όμως τον ισχυρότατο σεισμό των 6,3 Ρίχτερ.

Στις αρχές Ιουλίου το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου στον Ξερόκαμπο Σητείας, έγινε γνωστό με αφορμή μια βάφτιση με νονά την ηθοποιό Ντέμι Μουρ. Εκεί είχε επιλέξει το ζεύγος Ανδρέα και Αθανασίας Στέγγου να βαφτιστεί η κόρη τους, που πήρε τ’ όνομα Αριάδνη-Ζωή.

Οι φωτογραφίες από το γεγονός έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, διαφημίζοντας και την ιδιαίτερη ομορφιά της περιοχής.

Σήμερα, στις 12:24 το μεσημέρι ο Εγκέλαδος κατέστρεψε το εκκλησάκι και άλλαξε δραματικά την εικόνα αυτή. Ο Άγιος Νικόλαος, ο μοναδικός ναός στον Ξερόκαμπο, που στεκόταν εκεί από το 1895 δεν άντεξε το ισχυρό χτύπημα.

«Ελπίζουμε να την ξαναφτιάξουμε» είπε στην κάμερα του Cretalive η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αλεξάνδρα Παπαθανασάκη. Όπως επισημαίνει, πολλοί ήταν αυτοί, όχι μόνο ντόπιοι αλλά και άνθρωποι από το εξωτερικό που επέλεγαν τον συγκεκριμένο ναό για την τέλεση μυστηρίων όπως γάμοι και βαφτίσεις.

Σοκάρουν τα βίντεο

Ο ισχυρός σεισμός, όπως ήταν λογικό, τρομοκράτησε του κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους προκειμένου να βρουν ένα ανοιχτό σημείο για να προστατευθούν, ενώ ακόμη και στο Ηράκλειο διευθυντές των σχολείων, ζήτησαν από τους μαθητές να βγουν από τις αίθουσες.

Την ίδια ώρα συγκλονίζουν τα βίντεο που έρχονται στο «φως» τα οποία αποτυπώνουν καρέ – καρέ τη στιγμή του ισχυρού σεισμού.


Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα