Σε ισχύ τίθεται σήμερα από την Europol η επιχείρηση «Sentinel» (φρουρός) που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση κάθε απόπειρας του οργανωμένου εγκλήματος να εκμεταλλευτεί τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η επιχείρηση Sentinel περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO), τη Eurojust, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και 19 κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Οι δραστηριότητες θα διαρκέσουν τουλάχιστον για ένα χρόνο και θα επικεντρωθούν στην προληπτική ανταλλαγή πληροφοριών, την υποστήριξη του συντονισμού των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της απάτης κατά του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η Εκτελεστική Διευθύντρια της Europol Catherine de Bolle δήλωσε: «Η πανδημία COVID-19 έχει επηρεάσει βαθιά τις κοινωνικές και οικονομικές δομές μας παγκοσμίως. Το NextGenerationEU, μέρος του μεγαλύτερου πακέτου τόνωσης που κυκλοφόρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα υποστηρίξει τα κράτη μέλη που έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την πανδημία του COVID-19. Η πρόληψη του σοβαρού διασυνοριακού εγκλήματος βρίσκεται στο επίκεντρο της εντολής της Ευρωπόλ και δεσμευόμαστε πλήρως να υποστηρίξουμε τα κράτη μέλη στην καταπολέμηση κάθε απόπειρας οργανωμένου εγκλήματος να διεισδύσει στη νόμιμη οικονομία της ΕΕ και στο ταμείο NextGenerationEU. Το μήνυμά μας είναι σαφές: κάθε απειλή για το NextGenerationEU αποτελεί άμεση απειλή για την οικονομική ευημερία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ανθρώπων της. Η επιχείρηση Sentinel θα ενισχύσει την κοινή μας απάντηση στην απάτη και θα προστατεύσει την ανασυγκρότηση των κοινοτήτων μας ».

Η ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΥΨΟΥΣ 806,9 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Μέσω του NextGenerationEU, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποδεσμεύσει συνολικά 806,9 δισεκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξει τα κράτη μέλη της ΕΕ στην αποκατάσταση των αρνητικών οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της χρηματοδότησης, που ισοδυναμεί με 723,8 δισεκατομμύρια ευρώ, θα διατεθεί σε δάνεια και επιχορηγήσεις για την υποστήριξη επενδύσεων που εστιάζονται σε πιο πράσινες, πιο βιώσιμες και πιο ανθεκτικές κοινωνίες.

Η πρόσφατη εμπειρία από την εξέλιξη του εγκληματικού τοπίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 υποδηλώνει ότι αυτές οι προσπάθειες θα προσελκύσουν εγκληματικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο.

Οι εγκληματίες έχουν δείξει ότι είναι γρήγοροι στην προσαρμογή στην πανδημία και τον αντίκτυπό της και χρησιμοποιούν κάθε ευκαιρία για να μεγιστοποιήσουν τα παράνομα κέρδη.

Ως εκ τούτου, η Europol δημιούργησε την επιχείρηση Sentinel για να προβλέψει το αναμενόμενο κύμα απάτης εναντίον αυτών των κεφαλαίων ανάκτησης. Για το σκοπό αυτό, η Ευρωπόλ θα δημιουργήσει έναν ειδικό εσωτερικό μηχανισμό για την επεξεργασία λειτουργικών δεδομένων, την καθοδήγηση των ανταλλαγών πληροφοριών και την υποστήριξη των υπό εξέλιξη υποθέσεων.

Οι κοινές δραστηριότητες θα στοχεύουν στην απάτη, καθώς και τη φοροδιαφυγή, την απάτη σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, τη διαφθορά, την υπεξαίρεση, και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Τέσσερις οντότητες και αρχές της ΕΕ από 19 κράτη μέλη της ΕΕ ένωσαν τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο της επιχείρησης Sentinel για να διασφαλίσουν ότι τα κεφάλαια ανάκαμψης κατευθύνονται στην ενίσχυση των οικονομιών και στην ανθεκτικότητα των κοινοτήτων.

*Συμμετέχουσες χώρες

Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ταμείο Ανάκαμψης