Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε απότομα το βασικό της επιτόκιο στο 7,5% την Παρασκευή, σημειώνοντας την έκτη άνοδο φέτος, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον υψηλότερο πληθωρισμό από τις αρχές του 2016. Όπως μάλιστα όλα δείχνουν, ίσως να ακολουθήσει και νέα αύξηση στο άμεσο μέλλον αν εκτιμηθεί ότι αυτό χρειάζεται.

Η απόφαση να αυξηθεί το επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης πυροδότησε ένα νέο ράλι ενίσχυσης για το ρούβλι, καθώς οι αγορές ανέμεναν μια πιο ήπια αύξηση επιτοκίου από την κεντρική τράπεζα, και πιο συγκεκριμένα τις 50 μονάδες βάσης, μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, τον Σεπτέμβριο.

«Εάν η κατάσταση εξελιχθεί σύμφωνα με τις βασικές προβλέψεις, η Τράπεζα της Ρωσίας διατηρεί ανοιχτή την προοπτική περαιτέρω αυξήσεων βασικών επιτοκίων στις προσεχείς συνεδριάσεις της», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα, χρησιμοποιώντας την ίδια διατύπωση όπως πριν από έναν μήνα.

Για πρώτη φορά το δολάριο έφτασε στην ισοτιμία του στα 70 ρούβλια από τον Ιούνιο του 2020, υποχωρώντας  από τα επίπεδα των 70,50 που παρατηρήθηκαν λίγο πριν την αύξηση των επιτοκίων.

Πληθωρισμός

Η ρωσική κεντρική τράπεζα αναθεώρησε επίσης τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, και τώρα αναμένει να φτάσει στο 7,4-7,9% το 2021, πιο πάνω από την προηγούμενη εκτίμησή της για αύξηση 5,7-6,2% στις τιμές καταναλωτή φέτος.

Να σημειωθεί ότι στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι ο πληθωρισμός να υποχωρήσει στο 4% περίπου εντός του 2022.

Ο υψηλός πληθωρισμός επιβαρύνει το βιοτικό επίπεδο των Ρώσων πολιτών και ήταν ένα από τα βασικά προβλήματα των νοικοκυριών, ωθώντας τις αρχές να προσφέρουν διάφορα κοινωνικά επιδόματα.

Τα υψηλότερα επιτόκια συμβάλλουν στην εξάλειψη του πληθωρισμού των καταναλωτών, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού και αυξάνοντας την ελκυστικότητα των τραπεζικών καταθέσεων.

Τα υψηλότερα επιτόκια υποστηρίζουν επίσης το ρούβλι, ενώ οι προσδοκίες ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων είναι κοντά στο αποκορύφωμά του και θα αντιστραφεί κάποια στιγμή, θα μπορούσε να ωθήσει εισροές ξένων κεφαλαίων σε ρωσικά ομόλογα.

Η επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας για τον καθορισμό των επιτοκίων έχει προγραμματιστεί για τις 17 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή