Δεσμευτική συμφωνία για τη συναλλαγή Cosmos, μέσω της οποίας θα από-αναγνωρίσει κόκκινα δάνεια (NPE) ύψους 3,4 δισ. ευρώ, υπέγραψε η Alpha Bank με την Davidson Kempner, υποβάλλοντας παράλληλα αίτηση για την ένταξη της τιτλοποίησης στο σχήμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής ΙΙ».

Όπως ανακοινώθηκε το πρωί της Παρασκευής, η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δ΄ τρίμηνο του 2021, συμβάλλοντας καθοριστικά στην υλοποίηση του προγράμματος εξυγίανσης του συστημικού ομίλου.

Ειδικότερα, μαζί με τις επικείμενες πωλήσεις των πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων Orbit στην Ελλάδα και Sky στην Κύπρο, συνολικού ύψους 3,50 δισ. ευρώ, η Alpha Bank στα αποτελέσματα της χρήσης του 2021 θα μειώσει σε πραγματική βάση τα NPE στα επίπεδα των 5 δισ. ευρώ από 21 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα και το σχετικό δείκτη του ομίλου στο 13% από 43% αντίστοιχα.

Μαζί με τις υπόλοιπες κινήσεις εξυγίανσης που θα ολοκληρωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, το ποσοστό NPE της Alpha Bank θα πέσει σε μονοψήφια επίπεδα, σε συμφωνία με τους στόχους του νέου στρατηγικού της προγράμματος «Project Tomorrow».

Η συναλλαγή Cosmos

Το πακέτο κόσμος περιλαμβάνει σε ποσοστό 50% στεγαστικά δάνεια, 21% δάνεια μικρών επιχειρήσεων, 18% μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και 11% καταναλωτικά δάνεια.

Η συμφωνία με την εταιρείες που διαχειρίζεται και συμβουλεύει η Davidson Kempner, προβλέπει την πώληση του 51% των ομολογιών μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας της τιτλοποίησης.

Η Τράπεζα θα διακρατήσει το 100% των ομολογιών υψηλής (Senior) εξοφλητικής προτεραιότητας, συνολικής αξίας 1,7 δισ. ευρώ, που θα εντάξει στο «Ηρακλής», καθώς και το 5% των ομολογιών μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank συνεργάζεται ήδη με την αμερικανική εταιρεία, καθώς μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής Galaxy, η τελευταία έχει αποκτήσει τον έλεγχο της πρώην θυγατρικής της ελληνική τράπεζας, Cepal Hellas και την αποκλειστική διαχείριση των κόκκινων δανείων της

Τα έσοδα της τράπεζας

Τα συνολικά έσοδα του συστημικού ομίλου από την πώληση του 51% των ομολογιών μεσαίας και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας του Cosmos, μαζί με την αξία των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, αναλογούν σε 50% περίπου της μεικτής λογιστικής αξίας του δανειακού χαρτοφυλακίου.

Από απόψεως επάρκειας συνολικών κεφαλαίων, η συναλλαγή αναμένεται να είναι ουδέτερη. Κι αυτό διότι η επιπρόσθετη επιβάρυνση στα αποτελέσματα ύψους 0,3 δισ. ευρώ, που κινείται εντός του πλαισίου των στόχων που έχουν τεθεί από τον Όμιλο για συναλλαγές μη-εξυπηρετούμενων δανείων, αντισταθμίζεται από αντίστοιχη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού.

Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής Cosmos αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του δ’ τριμήνου 2021 υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων προϋποθέσεων.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η έκδοση υπουργικής απόφασης για την παροχή της εγγύησης μέσω του «Ηρακλής» για τις ομολογίες υψηλής (Senior) εξοφλητικής προτεραιότητας και η εποπτική έγκριση για τη μεταφορά σημαντικού κινδύνου («SRT») του υποκείμενου χαρτοφυλακίου δανείων από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό («SSM»).

Στη συνέχεια ο συστημικός όμιλος θα συνεισφέρει το 44% των Mezzanine και Junior ομολογιών των τιτλοποιήσεων Galaxy και Cosmos σε θυγατρική εταιρεία που θα ιδρύσει και θα διανείμει σε είδος τις μετοχές της τελευταίας στους μετόχους της.

Όλα τα deals

Σημειώνεται ότι με την ολοκλήρωση του Project Cosmos, η Alpha Bank θα έχει επιτύχει συντριπτική μείωση των «κόκκινων δανείων» από το 2017 μέχρι σήμερα κατά 18 δισ. ευρώ σε όρους μικτής λογιστικής αξίας.

Μεταξύ άλλων, ολοκληρώθηκαν οι εξής συναλλαγές:

· Project Venus, 0.9 δισ. ευρώ. Αφορούσε σε ανεξασφάλιστα καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια.

· Project Mars, ύψους 0.3 δισ. ευρώ. Επρόκειτο για επιχειρηματικά και δάνεια λιανικής στη Ρουμανία.

· Project Jupiter, ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου. Αφορούσε σε δάνεια ελληνικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, εξασφαλισμένα κυρίως με ακίνητα.

· Project Mercury, ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Αφορούσε σε ανεξασφάλιστα καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια.

· Project Neptune, ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Αφορούσε, επίσης, σε δάνεια ελληνικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, εξασφαλισμένα κυρίως με ακίνητα.

· Project Galaxy, τιτλοποίηση δανείων ύψους 10,8 δισ. ευρώ – Πρόγραμμα Ηρακλής Ι

· Project Cosmos, τιτλοποίηση δανείων ύψους 3,4 δισ. ευρώ – Πρόγραμμα Ηρακλής ΙΙ

Οι επόμενες συναλλαγές

Στόχος της Alpha Bank είναι η διαμόρφωση των δεικτών NPE και NPL στο 7% και 5% αντίστοιχα, στον αμέσως ορατό χρονικό ορίζοντα.

Στο πλαίσιο αυτό, σε τροχιά υλοποίησης βρίσκονται οι εξής συναλλαγές:

· Project Orbit, ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Αποτελείται από ανεξασφάλιστα καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια.

· Project Sky, ύψους 2,2 δισ. ευρώ, με την περίμετρο να αφορά σε στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά και μικρά επαγγελματικά δάνεια.

· Project Solar, ύψους 0,4 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο διαχείρισης επιχειρηματικών δανείων, κοινών σε όλες τις τράπεζες.

· Άλλες συναλλαγές, ύψους 0,7 δισ. ευρώ, που αφορούν σε πωλήσεις χαρτοφυλακίων leasing και επιλεγμένων επιχειρηματικών δανείων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΕΛΤΟΝ: Στα 176 εκατ. οι πωλήσεις του ομίλου το 2023
Επιχειρήσεις |

ΕΛΤΟΝ: Στα 176 εκατ. οι πωλήσεις του ομίλου το 2023

Το κρίσιμο εμπορικό μέγεθος που αφορά στις ποσότητες/όγκους των προϊόντων που διακινήθηκαν, η χρήση 2023 σε σχέση με τη χρήση 2022 εμφανίζει οριακή πτώση 3,3% σε επίπεδο Εταιρείας & αύξηση 3,4% σε επίπεδο Ομίλου.