Η κατάσταση του αμπελοοινικού τομέα και οι αναγκαίες παρεμβάσεις που θα πρέπει να υπάρξουν για την ομαλοποίηση της αγοράς περιγράφονται σε ψήφισμα που εκδόθηκε στο τέλος της 59ης γενικής συνέλευσης της συνεταιριστικής οργάνωσης των Ελλήνων αμπελουργών, της ΚΕΟΣΟΕ, στην οποία συμμετείχαν αντιπρόσωποι των 27 οινοποιητικών συνεταιρισμών μελών της Οργάνωσης.

Σε ότι αφορά τον φετινό τρυγητό, στο ψήφισμα αναφέρεται ότι αυτός εξελίχθηκε ανομοιόμορφα και με ιδιαιτερότητες ανά την Ελλάδα. Γενικά στην Βόρεια Ελλάδα ο τρυγητός και από άποψη ποσοτήτων και από άποψη ποιότητας εξελίχθηκε καλύτερα.

Υπήρξαν περιοχές, όπως για παράδειγμα στην μεγάλη αμπελουργική ζώνη του Τυρνάβου, όπου οι απανωτές ακραίες καιρικές συνθήκες (παγετός, χαλάζι, καύσωνας, πλημμύρες και πάλι χαλάζι) περιόρισαν σημαντικά την προσδοκώμενη συγκομιδή.

Η συνολική παραγωγή της χώρας: ανήλθε σε 171.040 τόνους οίνου (μειωμένος κατά 25,9%).

Τα αποθέματα στις 31.7.2021 καταγράφηκαν και πάλι στο υψηλό επίπεδο των 2.641.087 hl.

Οι τιμές σταφυλιού στον παραγωγό αυξήθηκαν από 5%-10% μετά από την περσινή μείωση που ήταν της τάξης του 30%-50%.

Κατά συνέπεια το αμπελουργικό εισόδημα για άλλη μια φορά συνέχισε την κατιούσα.

Όσον αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και στήριξης της αμπελουργίας, επί της ουσίας λειτούργησαν 2 από τα 5 προταθέντα μέτρα:

-Ο πράσινος τρυγητός με προϋπολογισμό 1.504.823 ευρώ μέτρο στο οποίο υπέβαλλαν αιτήματα 1285 δικαιούχοι σε περιορισμένο χρόνο εφαρμόσθηκε σε 5.827 στρέμματα το 2021, με χαμηλή όμως αποζημίωση ανά ποικιλία.

-Η απόσταξη κρίσης, λειτούργησε για 125 οινοποιεία τα οποία απέσταξαν 34.000 tn οίνων με προϋπολογισμό 20.501.000 € το 2020 και για 83 οινοποιεία τα οποία απέσταξαν 22.770 tn οίνων με προϋπολογισμό 12.075.642 € για το 2021.

Το μέτρο αναμφίβολα βοήθησε τα οινοποιεία, αποτέλεσε όμως παράλληλα και ευκαιρία αθέμιτης κερδοφορίας για τους κερδοσκόπους.

Η αποθεματοποίηση, η χρηματοοικονομική διευκόλυνση για την ενίσχυση της ρευστότητας και η εφαρμογή του Μέτρου 21 για την πληγείσα πολλαπλώς αμπελουργία δεν υιοθετήθηκαν.

«Εν κατακλείδι, διαπιστώνουμε ότι διατέθηκαν σημαντικά ποσά στην αγορά, πολλά χρήματα στις επιχειρήσεις και ελάχιστα ψίχουλα στον αγροτικό χώρο», σημειώνεται στο ψήφισμα.

Όσον αφορά το πλαίσιο των στόχων και των διεκδικήσεων, τονίζεται ότι η ΚΕΟΣΟΕ, έχει την υποχρέωση να υπερασπιστεί με κάθε μέσο, το επάγγελμα και τον κλάδο πoυ έχει ζήσει γενιές και γενιές αμπελουργών.

Πρώτα απ’ όλα οφείλει

• να στηρίξει την προσπάθεια ενιαίας έκφρασης του συνεταιριστικού χώρου μέσα απ’ τις τάξεις της ΕΘΕΑΣ

• Να διεκδικήσει λύση εδώ και τώρα στο διαχρονικό δομικό πρόβλημα της ελληνικής Γεωργίας, που σχετίζεται με την μορφή των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, επιλύοντας το ζήτημα της γης μέσα από παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα που θα βελτιώσουν το μέγεθος και κατά επέκταση τους όρους βιωσιμότητας της ελληνικής γεωργίας και εν προκειμένω της ελληνικής αμπελουργίας

• Ειδικά για τον κλάδο που μαστίζεται και ταλαιπωρείται:

– Απ’ τις συνθήκες μιας αγοράς ανεξέλεγκτης και προβληματικής που τροφοδοτεί τον αθέμιτο ανταγωνισμό και δυσκολεύει την λειτουργία των υγιών επιχειρήσεων

– Μιας αγοράς που οι ελληνοποιήσεις και οι παράτυπες οινοποιήσεις είναι ο κανόνας του παιχνιδιού

– Μιας αγοράς που διαμορφώνει τιμές για το πρωτογενές προϊόν τέτοιες που οδηγούν στην διόγκωση των εκτάσεων εγκατάλειψης των αμπελώνων

«Θα πρέπει με την συγκρότηση του Στρατηγικού Σχεδίου για την βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αμπελουργίας να ακυρώσουμε τις προαναφερόμενες παθογένειες και να δοθούν προοπτικές στον κλάδο», επισημαίνεται.

Τέλος και λαμβάνοντας υπόψιν τις αρνητικές συνθήκες που βιώνει ο αγροτικός τομέας, είναι αναγκαίο και επιτακτικό:

· να υπάρξει αναθεώρηση και βελτίωση του φορολογικού καθεστώτος των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των αγροτών

· να αντιμετωπισθούν με ανάλογες παρεμβάσεις, με μεθοδικότητα και σε επιστημονική βάση, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, που απειλούν με ερημοποίηση το μεγαλύτερο μέρος της χώρας

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO