Με διψήφια ποσοστά ανάπτυξης θα συνεχίσει να τρέχει τα επόμενα χρόνια η στεγαστική πίστη στη χώρα μας, εάν δεν αλλάξουν δραματικά οι μακροοικονομικές προοπτικές, καθώς η ζήτηση για χρηματοδότηση ακινήτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

Από το 2019 μέχρι και το τέλος του 2021 οι τράπεζες αναμένεται να έχουν εκταμιεύσει συνολικά 1,30 δισ. ευρώ για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών των πελατών τους.

Από τα 300 εκατ. ευρώ το 2018, οι νέες χορηγήσεις ανήλθαν σε 450 εκατ. ευρώ το 2019 (+50% σε ετήσια βάση), 600 εκατ. ευρώ το 2020 (+33%), ενώ για την εφετινή χρονιά εκτιμάται πως τα μεγέθη θα κινηθούν περί τα 900 – 950 εκατ. ευρώ (+55%).

Η έρευνα της ΤτΕ

Μόνο τυχαία δεν είναι η εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος με βάση την τελευταία έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων, για μεγάλη αύξηση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια στο τρέχον τρίμηνο.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, στο γ΄ τρίμηνο του 2021, τόσο τα κριτήρια όσο και οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, ενώ η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκε ως ένα βαθμό σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2021, λόγω της βελτίωσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και αυξημένων δαπανών για αγορά διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

Για το δ΄ τρίμηνο ωστόσο η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι η ζήτηση των στεγαστικών δανείων θα αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ και η ζήτηση των καταναλωτικών δανείων αναμένεται να αυξηθεί ως ένα βαθμό.

Οι εκτιμήσεις των τραπεζών

Πρόκειται για προβλέψεις συμβατές με τους προϋπολογισμούς των τεσσάρων συστημικών ομίλων.

Σύμφωνα με αυτούς, το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021 θα εκταμιευθεί σχεδόν το 50% των δανείων της εφετινής χρονιάς, ήτοι ποσό ύψους 450 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο οι εκταμιεύσεις διαμορφώνονταν περί τα 500 εκατ. ευρώ.

Η αλήθεια είναι ότι την εφετινή χρονιά η ζήτηση για ακίνητα προς πώληση ή ενοικίαση πολλαπλασιάστηκε στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της χώρας, σηματοδοτώντας τη δυναμική επανεκκίνηση της κτηματαγοράς.

Αυτό οδήγησε σε αύξηση του ενδιαφέροντος για στεγαστικά δάνεια, με τις νέες αιτήσεις να είναι διπλάσιες σε σχέση με πέρυσι. Συγχρόνως, επτά στα δέκα αιτήματα εγκρίνονται και οδηγούν σε εκταμιεύσεις νέων δανείων.

Αναμφίβολα σε αυτή τη φάση την αγορά των κατοικιών κινούν σε μεγάλο βαθμό νέα ζευγάρια που θέλουν να στεγάσουν την οικογένειά τους ή να αλλάξουν σπίτι επειδή αυτό που μένουν τώρα δεν τους εξυπηρετεί και ψάχνουν για μεγαλύτερο.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η πλειονότητα των ενδιαφερόμενων αναζητά σπίτι εμβαδού 95 τμ, με μέση τιμή περί τις 160.000 ευρώ, ενώ διαθέτει το 35%-40% του ποσού της αγοράς έναντι του 20%. που αποτελεί το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Space Hellas – Νέα επένδυση στον χώρο του ΙοT
Επιχειρήσεις |

Νέα επένδυση της Space Hellas στον χώρο του ΙοT

Την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της SenseOne Technologies Α.Ε. ανακοίνωσε η Space Hellas, η οποία επισημαίνει πως πρόκειται για μια πρωτοπόρο εταιρεία στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων Internet of Things (ΙοΤ) στην Ελλάδα και το εξωτερικό

ΑΔΜΗΕ – Συμφωνία με την Islalink για επέκταση επίγειου δικτύου οπτικών ινών
Τεχνολογία |

Επεκτείνεται το υποβρύχιο καλώδιο οπτικών ινών IONIAN που συνδέει Ελλάδα-Ιταλία

Η συνεργασία της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ και της Islalink σηματοδοτεί την επέκταση κρίσιμων ευρυζωνικών υποδομών στη Μεσόγειο που ενισχύουν σημαντικά τη διασυνδεσιμότητα Ελλάδος-Ιταλίας με επιπλέον χωρητικότητα 360 Tbps.

Μουζάκης – Αύξηση εσόδων και EBITDA στο εννεάμηνο
Επιχειρήσεις |

Σε άνοδο έσοδα και EBITDA για την «Μουζάκης»

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 3.689.518,72 ευρώ, έναντι 2.961.681,91 ευρώ παρουσιάζοντας ποσοστιαία αύξηση κατά 24,58% και ο εταιρικός σε 3.689.518,72 ευρώ, έναντι 2.961.681,91 ευρώ παρουσιάζοντας ποσοστιαία αύξηση κατά 24,58%

Συνεργασία Κικίλια-Καρανίκα για να καθοριστεί το πλαίσιο της τουριστικής επιχείρησης
Επιχειρήσεις |

Συνεργασία Κικίλια-Καρανίκα για να καθοριστεί το πλαίσιο της τουριστικής επιχείρησης

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι έχει έρθει η ώρα να καθοριστεί το πλαίσιο της τουριστικής εμπορικής επιχείρησης και επισήμανε ότι το εμπόριο συμβάλλει καθοριστικά στο τουριστικό προϊόν και στην τουριστική εμπειρία προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας