Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τους επενδυτές να ανησυχούν πλέον για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά και τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό, που έδειξαν ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών έφτασε σε υψηλά 13 ετών.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,06% υψηλότερα, με τις μετοχές κοινής ωφέλειας να κλείνουν απώλειες, με πτώση 1%.

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε απώλειες 0,16% στις 7.237 μονάδες, ο DAX υποχώρησε κατά 0,05% στις 15.688 μονάδες και ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,38% στις 6.830 μονάδες.

Για την εβδομάδα οι τρεις βασικοί δείκτες σημείωσαν μικρά κέρδη της τάξεως του 0,2% με 0,5%, αλλά η άνοδος του Οκτωβρίου ξεπέρασε το 2,5% για τους FTSE 100 και DAX, και έφτασε το 4% για τον CAC 40.

Σε επίπεδο τίτλων, η Volvo Cars έκανε το ντεμπούτο της στην αγορά σήμερα, καταγράφοντας άλμα 22%, ενώ η εταιρεία βιοτεχνολογίας Argenx κέρδισε 9% μετά την δημοσίευση θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων.

Στον αντίποδα, ο ολλανδικός κατασκευαστής φωτιστικών Signify έκλεισε σχεδόν 6% χαμηλότερα αφού τα κέρδη του τρίτου τριμήνου μειώθηκαν περισσότερο από 8% λόγω των προκλήσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Στα μάκρο της ημέρας, στο υψηλότερο επίπεδο 13 τελευταίων ετών σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο, καθώς οι χώρες του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος προσπαθούν να διαχειριστούν το υψηλό ενεργειακό κόστος. Ο βασικός πληθωρισμός ανήλθε σε 4,1%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, ξεπερνώντας τις μετριοπαθείς προβλέψεις, που τον τοποθετούσαν στο 3,7%.

Επίσης, αύξηση 2,2% σημείωσε το ΑΕΠ της ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο. «Η σταθερή αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο σημαίνει ότι η φάση ανάκαμψης έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της ευρωζώνης», εξηγεί ο Άντριου Κένιγκαν, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Capital Economics.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές