Μετά από έξι και πλέον χρόνια έρευνας οι ελβετικές εισαγγελικές αρχές απήγγειλαν τελικά κατηγορίες κατά των πρώην ισχυρών ανδρών του παγκόσμιου και ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, του Ζεπ Μπλάτερ και του Μισέλ Πλατινί για αδικήματα όπως απάτη, υπεξαίρεση και πλαστογραφία.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, τo 2011 o Μπλάτερ ενέκρινε μια πληρωμή ύψους δύο εκατ. ελβετικών φράγκων προς τον Πλατινί, με το ποσό να δικαιολογείται ως αναδρομική συμπληρωματική πληρωμή. Ο ελβετός επικεφαλής της Fifa είχε εγκρίνει την πληρωμή εξαιρετικά… γρήγορα, ενώ προετοιμαζόταν να κονταροχτυπηθεί στις εκλογές με τον Καταριανό Μοχάμεντ μπιν Χαμάμ. Όμως με τον τρόπο αυτό φαίνεται πως διασφάλισε την υποστήριξη του προέδρου της Uefa.

Οι ελβετοί εισαγγελείς, που δεν βρήκαν νομική βάση στην καταβολή των χρημάτων αυτών, υποστηρίζουν πως «η πληρωμή αυτή έθιξε τα περιουσιακά στοιχεία της Fifa και πλούτισε παράνομα τον Πλατινί». Επομένως θα οδηγήσουν τους δύο άνδρες σε δίκη με τον Μπλάτερ να κατηγορείται για απάτη, κακοδιαχείριση, υπεξαίρεση και  πλαστογραφίας εγγράφων και τον Πλατινί να αντιμετωπίζει κατηγορίες απάτης, υπεξαίρεσης, πλαστογραφίας και συνέργειας στην κακοδιαχείριση του Ελβετού.

«Αντιμετωπίζω τη δίκη στο Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο (της Ελβετίας) με αισιοδοξία και ελπίζω πως με αυτή, η ιστορία θα τελειώσει» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μπλάτερ, μέσω των δικηγόρων του. Ο πρώην επικεφαλής της FIFA επανέλαβε πως η πληρωμή έγινε κατόπιν προφορικής συμφωνίας του με τον Πλατινί και πως η FIFA είχε δώσει την έγκριση της.

Θυμίζουμε πως την τελευταία δεκαετία η παγκόσμια ομοσπονδία έχει βρεθεί στο στόχαστρο πολλαπλών ερευνών από τις αμερικανικές, τις γαλλικές και τις ελβετικές αρχές για διαφορετικές υποθέσεις διαφθοράς. Στο πλαίσιο των ερευνών αυτών, πολλά στελέχη συνελήφθησαν, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν. Οι Μπλάτερ και Πλατινί υποχρεώθηκαν να παραιτηθούν με τον δεύτερο να χάνει έτσι και τις ελπίδες του να αναρριχηθεί στο τιμόνι της FIFA μετά τον Μπλάτερ, όμως δεν έχουν ξεμπλέξει ακόμη από το νομικό κομμάτι.

Ο Πλατινί είχε βρεθεί στο στόχαστρο και για πιθανές παρατυπίες στην ανάληψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 από το Κατάρ. Αντιστοίχως ο Μπλάτερ παραμένει στο επίκεντρο έρευνας για πληρωμή ενός εκατ. δολαρίων που είχε γίνει προς την ομοσπονδία του Τρινιτάντ και Τομπάγκο αλλά είχε τελικό αποδέκτη τον πρώην αντιπρόεδρο της FIFA, Τζακ Γουόρνερ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα