H EKT συνειδητοποιεί απόλυτα την ανησυχία των πολιτών της Ευρώπης για το ζήτημα του πολύ υψηλού πληθωρισμού, όμως είναι απίθανο να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων την επόμενη χρονιά, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν. Την τοποθέτηση αυτή έκανε η Γερμανίδα οικονομολόγος και μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, Ίζαμπελ Σνάμπελ.

«Ο πολύ υψηλός πληθωρισμός προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία στον κόσμο και εμείς (στην ΕΚΤ) λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη την ανησυχία αυτή» σχολίασε χαρακτηριστικά η κυρία Σνάμπελ, μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο.

Πάντως, σε αντίθεση με έτερες κεντρικές τράπεζες, όπως η αμερικανική Federal Reserve και η Τράπεζα της Αγγλίας, οι οποίες φαίνεται πως έχουν μπει στις… ράγες για αυξήσεις των επιτοκίων πολύ νωρίτερα από το αρχικά προβλεπόμενο, η ΕΚΤ δεν φαίνεται να βιάζεται, σύμφωνα με το μήνυμα της κυρίας Σνάμπελ.

«Παρά την αβεβαιότητα, υπάρχουν καλοί λόγοι να πιστεύουμε πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα μειωθεί ορατά κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς και σταδιακά θα υποχωρήσει κάτω από το όριο-στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα, κάτι που σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν οι συνθήκες που θα καθιστούν πολύ πιθανή την αύξηση των επιτοκίων την επόμενη χρονιά» ξεκαθάρισε η Γερμανίδα οικονομολόγος.

Αξίζει να σημειωθεί δε, πως η μετριοπαθής κυρία Σνάμπελ είναι ανάμεσα στα επικρατέστερα ονόματα που «φιγουράρουν» για την αντικατάσταση του επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος υπέβαλε πρόσφατα την παραίτηση του και θα αποχωρήσει στα τέλη της χρονιάς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή