Η Ισπανική Σχολή Ιππασίας της Βιέννης, με τα εντυπωσιακά κατάλευκα άλογα Λιπιτσάνερ, είναι συνώνυμη με την αυτοκρατορική αίγλη της πόλης.

Για εκατοντάδες χρόνια τα υπέροχα άλογά της διασκέδαζαν τους γαλαζοαίματους και σήμερα εκατομμύρια τουρίστες.

Την Παρασκευή, ωστόσο, οι αυστριακές κρατικές ελεγκτές αρχές κατηγόρησαν τη σχολή ότι για το καλύτερο μέρος της περασμένης δεκαετίας τα οικονομικά της σχολής ήταν σε κρίση.

«Η σχολή είναι οικονομικά βιώσιμο μόνο χάρη στις δημόσιες επιχορηγήσεις», ανέφερε το Αυστριακό Ελεγκτικό Συνέδριο σε μια έκθεση προς το σχολείο που υπογράμμισε επίσης τις συνέπειες των οικονομικών προβλημάτων για την ευημερία ορισμένων από τα άλογά της.

Ένα από τα πιο διάσημα τουριστικά αξιοθέατα στη Βιέννη και σύμβολο του αυτοκρατορικού παρελθόντος της Αυστρίας, η Σχολή πήρε το όνομά της από την αρχική καταγωγή των Lipizzaners που εκτρέφει. Είναι η παλαιότερη ακαδημία ιππασίας στον κόσμο και μια από τις πιο φημισμένες και η ίδρυσή της τοποθετείται είναι στα τέλη του 16ου αιώνα.

Όπως γράφουν οι Financial Times, η Σχολή ξεκίνησε ως εμπορική επιχείρηση το 2001, ενώ παρέμενε εξ ολοκλήρου στην ιδιοκτησία του αυστριακού κράτους. Όμως τα οικονομικά της επιδεινώνονται σταθερά και χάνει χρήματα κάθε χρόνο από το 2014, αποκαλύπτει η έκθεση ελέγχου.

Η έκθεση τονίζει επίσης, ότι ενώ μέχρι το 2020 υπήρχε ζήτημα «επισφάλειας» σήμερα υπάρχει ζήτημα «επιβίωσης». Και αναφέρει ότι η Σχολή επέζησε πέρυσι μόνο χάρη στη διάσωση των 7 εκατομμυρίων ευρώ από το υπουργείο Γεωργίας που της επέτρεψε να συνεχίσει να πληρώνει τους μισθούς του προσωπικού και να καλύπτει τα έξοδά της. Οι κρατικοί ελεγκτές λένε ότι τα χρήματα δεν επαρκούν ακόμη.

Ο έλεγχος καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι η οικονομική κρίση είχε αντίκτυπο στην καλή διαβίωση των ζώων. «Η οικονομική κατάσταση της Ισπανικής Σχολής Ιππασίας απαιτούσε όλο και περισσότερες παραστάσεις. . . [αλλά] ως αποτέλεσμα, περιστασιακά δεν δόθηκε στους επιβήτορες ο κατάλληλος χρόνος για ανάρρωση. Επιπλέον, οι επιβήτορες χρησιμοποιήθηκαν σε παραστάσεις των οποίων η φυσική σύσταση δεν το επέτρεπε αυτό», αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με τους στόχους που τέθηκαν όταν η Σχολή ανεξαρτητοποιήθηκε πριν από 20 χρόνια, τα έσοδα υποτίθεται ότι προέρχονται από την πώληση εισιτηρίων σε τουρίστες και λάτρεις της ιππασίας για τις θεαματικές χορογραφημένες παραστάσεις της, οι οποίες ισχυρίζονται ότι προβάλλουν τις πιο απαιτητικές ικανότητες ιππασίας στον κόσμο.

Επιπλέον, παρ’ όλο το μεγαλείο τους, οι μπαρόκ στάβλοι της σχολής στο κέντρο της Βιέννης χρειάζονται επειγόντως εκσυγχρονισμό και επαγγελματική αναβάθμιση για την υγεία των αλόγων. Η οικονομική κατάσταση της σχολής σημαίνει ότι τέτοιες επενδύσεις κεφαλαίου είναι αδύνατες.

Το σύστημα εξαερισμού στους στάβλους έχει χαλάσει «εδώ και χρόνια», είπαν οι ελεγκτές, πράγμα που σημαίνει ότι οι πόρτες των στάβλων πρέπει να παραμένουν συνεχώς ανοιχτές. Και τα άλογα σπάνια ασκούνται αρκετά, λόγω της πίεσης του προσωπικού και του χρόνου.

Απαιτείται πλέον ένας «πολυετής» οικονομικός διακανονισμός και επιχορήγηση έκτακτης ανάγκης από την αυστριακή κυβέρνηση, καταλήγει το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η σχολή ιππασίας αρνήθηκε να σχολιάσει την οικονομική της θέση, αλλά τόνισε ότι από το 2019 η προστασία της ευημερίας για τα άλογα είχε ενισχυθεί. Είπε ότι οι ώρες επισκεπτών είχαν μειωθεί, οι ρουτίνες άσκησης παρατάθηκαν και προσλήφθηκε κτηνίατρος πλήρους απασχόλησης, με 24ωρη ιατρική περίθαλψη για τα άλογα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tέχνη και Ζωή