Ακριβώς πριν από ένα χρόνο, στις 5 Νοεμβρίου 2020, ο Τζακ Μα είχε βάλει στόχο να καταρρίψει ένα (ακόμη) παγκόσμιο ρεκόρ. Ο όμιλος Ant, στον οποίο η δική του Alibaba ήλεγχε το 33%, ανέμενε να αντλήσει από το χρηματιστήριο της Σαγκάης ένα ποσό της τάξης των 35 και πλέον δισ. δολαρίων, το μεγαλύτερο μέχρι τότε στο πλαίσιο μιας δημόσιας εγγραφής.

Δυστυχώς για τον πλουσιότερο (τότε) άνθρωπο της Κίνας, όμως, τα σύννεφα στις σχέσεις του με το Πεκίνο είχαν αρχίσει ήδη να πυκνώνουν. Αιτία ήταν το γεγονός ότι το καθεστώς αισθάνθηκε να απειλείται από την ισχύ και τις διασυνδέσεις του Μα και αποφάσισε να του «κόψει τα πόδια».

Έτσι, δύο ημέρες πριν από το μεγάλο γεγονός, η διαδικασία αναβλήθηκε, επ’ αόριστον. Όσο για τον ίδιο τον Μα, ουσιαστικά εξαφανίστηκε από τη δημοσιότητα για περίπου τρεις μήνες, με αποτέλεσμα να διατυπωθούν πολλά σενάρια για την τύχη του – μέχρι και ότι ο Σι Τζινπίνγκ είχε δώσει εντολή να τον «βγάλουν από τη μέση».

Ζωντανός, αλλά… μισός

Τελικά, βεβαίως, αποδείχθηκε ότι ήταν ζωντανός. Τον περασμένο μήνα, μάλιστα, βρέθηκε στην Ευρώπη, ασχολούμενος με το… χόμπι του, την κηπουρική. «Πρόκειται για μια περιοδεία στο πλαίσιο αγροτικής και τεχνολογικής έρευνας που σχετίζεται με περιβαλλοντικά θέματα», όπως μας πληροφόρησε η ελεγχόμενη από την Alibaba εφημερίδα South China Morning Post.

Η εικόνα αυτή προφανώς και δεν έχει σχέση με τα περασμένα μεγαλεία. Όπως δηλώνει ο Ντάνκαν Κλαρκ, πρόεδρος της εταιρείας επενδυτικών συμβούλων BDA China και συγγραφέας ενός βιβλίου για τον Μα και την Alibaba, ήταν τότε που «ο Τζακ βρισκόταν συχνά δίπλα-δίπλα με προέδρους, πρωθυπουργούς και βασιλιάδες χωρών, όπως και με άλλες διασημότητες σε μέρη όπως το Νταβός ή στη διάρκεια των δικών του ταξιδιών στο εξωτερικό. Παράλληλα, υπήρχε διαρκής ροή υψηλά ιστάμενων προσώπων που έρχονταν να τον συναντήσουν στην Χανγκζού», όπου βρίσκεται η έδρα του ομίλου του.

Επαφές υψηλού επιπέδου

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μα είχε ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον στις αρχές του 2017, για μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με τον νέο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, στις 9 Ιανουαρίου, λίγο πριν την ορκωμοσία του. Ήταν εκεί όπου υποσχέθηκε να κάνει επενδύσεις που θα δημιουργούσαν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ – με «αντάλλαγμα» να μαλακώσει ο Τραμπ τη στάση του έναντι της Κίνας, για την οποία είχε εμφανιστεί ιδιαιτέρως επικριτικός στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Η συνέχεια υπήρξε εξίσου εντυπωσιακή, σύμφωνα με το Reuters. Ανάμεσα στο 2018 και το 2020, προτού πέσει σε δυσμένεια, η λίστα με τους συνδαιτημόνες του περιλάμβανε τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τη βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας, τον τότε πρωθυπουργό του Βελγίου (και σήμερα πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), Σαρλ Μισέλ και άλλους.

Από τη στιγμή, όμως, που μπήκε στη μαύρη λίστα, τα πράγματα άλλαξαν ριζικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι, πάντα σύμφωνα με το Reuters, τις εβδομάδες που ακολούθησαν την αναβολή της δημόσιας εγγραφής της Ant, ο Μα κατέβαλε αγωνιώδεις προσπάθειες να συναντηθεί με δύο τουλάχιστον ανθρώπους που ανήκαν στο στενό περιβάλλον του Σι – για να φάει «πόρτα».

Η δήλωση μετάνοιας

Στη συνέχεια, φέρεται να απευθύνθηκε στον ίδιο τον ισχυρό άνδρα της Κίνας, δηλώνοντας τη… μεταμέλειά του και ζητώντας άφεση αμαρτιών. Μάλιστα, όπως δήλωσε κυβερνητική πηγή, φέρεται να προσφέρθηκε να αφιερώσει το υπόλοιπου του βίου του στην εκπαίδευση των κατοίκων των αγροτικών περιοχών της χώρας – χωρίς να είναι γνωστό εάν η προσφορά έγινε δεκτή.

Την αλλαγή στάσης του Μα και το γεγονός ότι δεν τρέφει πλέον τόσο μεγάλες (και επικίνδυνες) φιλοδοξίες προσπάθησε να επιβεβαιώσει και ο συνιδρυτής της Alibaba, Τζο Τσάι. «Κινείται χαμηλά αυτή την περίοδο. Μιλώ μαζί του καθημερινά. Η άποψη ότι ο Τζακ Μα διαθέτει τεράστια ισχύ δεν είναι απολύτως σωστή. Είναι ακριβώς όπως εσείς και εγώ, ένας απλός άνθρωπος», είπε χαρακτηριστικά.

Φυσικά, ο ισχυρισμός αυτός σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Και πώς θα μπορούσε, άλλωστε, όταν ο συγκεκριμένος άνθρωπος έκανε αρκετά μίντια της Κίνας, την περίοδο της ακάθεκτης ανόδου του, να κάνουν λόγο για την «Εποχή του Μα», αποθεώνοντας τις ικανότητες και την καινοτομία του.

Πρακτικά, ο Μα επιχείρησε να αγγίξει τον ήλιο και βρέθηκε πολύ πιο κοντά από οποιονδήποτε άλλο Κινέζο. Μόνο που δεν πρόσεξε και «κάηκε» νωρίς, καθώς κάποιος άλλος έχει αποφασίσει αυτά τα χρόνια να μείνουν στην ιστορία ως η «Εποχή του Σι».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή