Η μεγάλη σοδειά που κατέγραψαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι καλές καιρικές συνθήκες για την καλλιέργεια στη Βραζιλία και την Αργεντινή, αλλά και οι μειωμένες αγορές από τη νούμερο ένα χώρα αγορών την Κίνα, φαίνεται πως έχουν σταθεροποιήσει την εικόνα στα αποθέματα τουλάχιστον σε δύο από τα βασικά αγροτικά προϊόντα, τη σόγια και το καλαμπόκι.

Η βελτίωση των αποθεμάτων σε σόγια και καλαμπόκι, όπως επίσης στη ζάχαρη και τον καφέ, καλλιεργεί αισιοδοξία πως οι τιμές θα σταθεροποιηθούν, μετά το ράλι των προηγούμενων μηνών σε υψηλά δεκαετίας που πυροδότησαν ντόμινο ανατιμήσεων στο λιανεμπόριο. Αν και αναλυτές των commodities προειδοποιούν το αγοραστικό κοινό πως η προηγούμενη εκτίναξη των τιμών στις διεθνείς αγορές, δεν έχει φανεί ακόμη σε όλο της το μέγεθος στο επίπεδο του καταναλωτή. Για παράδειγμα οι αυξήσεις στη λιανική τιμή των προϊόντων καφέ αναμένεται να φανεί κυρίως από τη νέα χρονιά.

Ειδικά η πτώση των τιμών στη σόγια και το καλαμπόκι θα μειώσει το κόστος των ζωοτροφών βοηθώντας τους κτηνοτρόφους.

Από το υψηλό δεκαετίας το Μάιο, τα futures της σόγιας έχουν υποχωρήσει έκτοτε κατά 27% στο Chicago Board of Trade, ενώ αντιστοίχως η υποχώρηση για τα futures του καλαμποκιού έφτασε το 24%. Στον αντίποδα, ωστόσο, πολύ ψηλά παραμένουν τα futures των σιτηρών, ήτοι σε υψηλά εννέα ετών, καθώς τα βορειοδυτικά των ΗΠΑ και ο Καναδάς εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται από ξηρασία.

Η Κίνα που είναι ο νούμερο ένα αγοραστής σόγιας παγκοσμίως, έχει μειώσει τις παραγγελίες της τους τελευταίους μήνες, με τις παραδόσεις να είναι μειωμένες κατά τουλάχιστον 100 εκατ. τόνους λόγω των προβλημάτων στον αγροτικό τομέα αλλά και της αύξησης της χρήσης σιτηρών στις ζωοτροφές.

Αντιστοίχως, η Κίνα αναμένεται να εισάγει 20 εκατ. τόνους καλαμπόκι την περίοδο 2021/2022, σε σχέση με 29 τόνους το διάστημα 2020/21.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές