Tη στήριξη 320 απολυμένων εργαζομένων στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην περιοχή της Αραγονίας στην Ισπανία, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σημερινή της απόφαση. Οι εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους λόγω της πανδημίας COVID-19 και το προτεινόμενο κονδύλι αγγίζει το 1,4 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση για τους Εκτοπισμένους Εργαζομένους (ΕΤΠ). Στόχος της πρωτοβουλίας της ΕΕ είναι να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους να βρουν νέες θέσεις εργασίας μέσω περαιτέρω εκπαίδευσης ή κατάρτισης.

Ο Επίτροπος για την Εργασία και τα Κοινωνικά Δικαιώματα, Νίκολας Σμιτ, δήλωσε σχετικά: «Η επένδυση σε ανθρώπους σημαίνει επένδυση στις δεξιότητές τους και στις ευκαιρίες για επιτυχία στην αγορά εργασίας. Σήμερα, η ΕΕ δείχνει αλληλεγγύη σε 320 πρώην εργαζόμενους στον κλάδο του αυτοκινήτου στην Ισπανία, βοηθώντας τους να ξεκινήσουν ξανά την επαγγελματική τους πορεία με νέες και πρόσθετες δεξιότητες, στοχευμένη υποστήριξη για αναζήτηση εργασίας και συμβουλές για το πώς να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση».

Τα μέτρα lockdown που εισήχθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και η έλλειψη ημιαγωγών ανάγκασαν τις εταιρείες αυτοκινήτων να διακόψουν ή να επιβραδύνουν σημαντικά την παραγωγή τους. Παρά την ευρεία και επιτυχή χρήση προγραμμάτων βραχυχρόνιας εργασίας, ορισμένοι κατασκευαστές αναγκάστηκαν να διακόψουν την παραγωγή οδηγώντας σε απολύσεις εργαζομένων. Χάρη στο ΕΤΠ, 320 εργαζόμενοι που απολύθηκαν από 50 επιχειρήσεις της Αραγονίας στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας θα λάβουν στοχευμένη ενεργό υποστήριξη στην αγορά εργασίας για να τους βοηθήσουν να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Τα κονδύλια του ΕΤΠ ύψους 1,4 εκατομμυρίων ευρώ θα βοηθήσουν τις αρχές της Αραγονίας να χρηματοδοτήσουν μέτρα που θα περιλαμβάνουν από τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την εξατομικευμένη υποστήριξη αναζήτησης εργασίας, και την απόκτηση νέων ή πρόσθετων δεξιοτήτων, έως την παροχή συμβουλών για την έναρξη μιας δικής τους επιχείρησης. Η εκπαίδευση θα συμβάλει επίσης στη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων και γνώσεων σχετικά με τις νέες διαδικασίες βιομηχανικής παραγωγής, συμβάλλοντας επομένως στην ψηφιακή μετάβαση στην αυτοκινητοβιομηχανία. Οι συμμετέχοντες μπορούν να λάβουν επιδόματα για συμμετοχή σε αυτά τα μέτρα και συνεισφορά στα έξοδα μετακίνησης τους.

Το συνολικό εκτιμώμενο κόστος των μέτρων στήριξης είναι 1,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το ΕΤΠ θα καλύψει το 85% (1,4 εκατ. ευρώ). Η περιφέρεια της Αραγονίας θα καλύψει το υπόλοιπο ποσό (0,3 εκατ. ευρώ).

Ιστορικό

Τα μέτρα καραντίνας που ήταν απαραίτητα για τον περιορισμό της πανδημίας COVID-19 καθώς και η έλλειψη ημιαγωγών είχαν σημαντικό αντίκτυπο στη δραστηριότητα και τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ισπανία. Το 2020, η παραγωγή μειώθηκε κατά 18,9% σε σύγκριση με το 2019, με αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση.

Στην Αραγονία, οι κλάδοι της αυτοκινητοβιομηχανίας αντιπροσωπεύουν το 2,4% της καθαρής απασχόλησης. Τον Ιούνιο του 2021, το συνολικό περιφερειακό ποσοστό ανεργίας ήταν 10,7% – 3,6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (7,1%).

Οι περιφερειακές αρχές της Αραγονίας αναμένουν ότι οι περισσότεροι εκτοπισμένοι εργαζόμενοι στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην εύρεση νέων θέσεων εργασίας, εκτός εάν λάβουν πρόσθετη και εξατομικευμένη υποστήριξη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί ανήκουν σε κατηγορίες εργαζομένων που βρίσκονται ήδη σε μειονεκτική θέση στην περιφερειακή αγορά εργασίας.
Από το 2007, το ΕΤΠ διέθεσε περίπου 652 εκατομμύρια ευρώ σε 166 περιπτώσεις, προσφέροντας βοήθεια σε σχεδόν 160.000 εργαζόμενους και περισσότερους από 4.000 νέους που δεν εργάζονται, δεν εργάζονται ή δεν επιμορφώνονται σε 21 κράτη μέλη. Τα μέτρα που υποστηρίζονται από το ΕΤΠ προστίθενται στα εθνικά ενεργά μέτρα για την αγορά εργασίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή