Έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές και τρία χρόνια μετά από την έναρξη της εξέγερσης των «κίτρινων γιλέκων» – μια κοινωνική φλόγα που πάντα σιγοκαίει και κατά καιρούς αναζωπυρώνεται στη Γαλλία του Εμμανουέλ Μακρόν – ένας στους δύο ψηφοφόρους δηλώνει σήμερα δυσαρεστημένος με το ισχύον οικονομικό μοντέλο. Επ’ ευκαιρία όμως του «Μήνα για την Κοινωνική Οικονομία και την Αλληλεγγύη (ESS)» που ξεκινά σήμερα, 9 Νοεμβρίου, στη χώρα, οι Γάλλοι δεν εμφανίζονται να έχουν μια κάποια ιδέα για την κατεύθυνση προς την οποία θα πρέπει να κινηθούν η κυβέρνηση και οι θεσμοί. Δεν έχουν, δηλαδή, μια εναλλακτική στο μυαλό τους για να προτείνουν.

Αυτά είναι τα κεντρικά συμπεράσματα έρευνας του Διαδραστικού Ινστιτούτου Harris French Impact, ενός νέου θεσμού που δημιούργησαν το 2018 στη Γαλλία φορείς δημόσιας εξουσίας για να κινητοποιήσουν τις δυνάμεις εκείνες (επιχειρήσεις, επενδυτές, τοπικές κοινότητες, κοινωνικές και επαγγελματικές ενώσεις) που επιθυμούν «τον οικονομικό εκσυγχρονισμό και την κοινωνική ανάπτυξη».

Βάσει της έρευνας του Ινστιτούτου, αν και το 53% των Γάλλων πολιτών θεωρεί ότι το ισχύον οικονομικό μοντέλο επιτρέπει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (ποσοστό ούτως ή άλλως μη ικανοποιητικό για κάθε πολιτική εξουσία), το 57% των ίδιων ανθρώπων που ρωτήθηκαν κρίνουν το μοντέλο ως αναποτελεσματικό για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων ή για να εγγυηθεί ένα καλό επίπεδο ζωής.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία – Tα «πρωτεία» στις γαλλικές startup – Ποια η συμβολή του Μακρόν

Αυτό σημαίνει ότι πεποίθηση των Γάλλων είναι ότι οι μηχανισμοί δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας κατατείνουν στη διαιώνιση των ανισοτήτων και την ενίσχυση των σημερινών ελίτ – και ο «ελιτισμός» είναι ίσως η σοβαρότερη τροχοπέδη που πρέπει να λύσει ο Μακρόν στην προσπάθειά του να ανανεώσει την θητεία του σε λίγους μήνες.

Πολιτική και κομματική ανεπάρκεια

Περισσότεροι από ένας στους δύο Γάλλους δηλαδή θεωρούν ότι οι προοπτικές βελτίωσης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στη χώρα τους δεν είναι θετικές. Ωστόσο, δεν είναι σε θέση να προτείνουν στον όποιο πρόεδρο και στην όποια κυβέρνηση προκύψουν από τις εκλογές των επόμενων Απριλίου και Μαΐου μια εναλλακτική πορεία οικονομικής διακυβέρνησης, ένα διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης των κοινών εν γένει.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία – Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες είναι ο πιο προσιτός τρόπος να επιτευχθεί μηδενικό ισοζύγιο

Αυτό ασφαλώς δεν είναι ευθύνη των πολιτών, αλλά του προέδρου και όλων ανεξαιρέτως των πολιτικών κομμάτων που έχουν την καταστατική υποχρέωση να προτείνουν πειστικές εναλλακτικές διακυβέρνησης. Η έρευνα του Ινστιτούτου Harris, εν προκειμένω, δεν δείχνει τίποτε άλλο από την ανεπάρκεια του γαλλικού πολιτικού συστήματος και κυρίως των πολιτικών κομμάτων και του πολιτικού κόσμου της χώρας εν γένει.

700 projects για την ανάπτυξη

Η πρωτοβουλία του «Μήνα για την Κοινωνική Οικονομία και την Αλληλεγγύη» έχει εν προκειμένω να προτείνει περίπου 700 σχέδια για την περιφερειακή ανάπτυξη στη Γαλλία με έμφαση στην κοινωνική και την περιβαλλοντική πολιτική. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία κυβερνητική, την ESS (Κοινωνική Οικονομία και Αλληλεγγύη), στην οποία μετέχουν κατά κανόνα ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν ως σκοπό να συνδυάσουν τις υψηλές οικονομικές επιδόσεις με την αλληλεγγύη και να συμβάλλουν στην ενότητα και τη συνοχή της γαλλικής κοινωνίας.

Η ESS συνιστά ένα σημαντικό οικονομικό παράγοντα, αφού συγκεντρώνει περί τις 200.000 επιχειρήσεις και δομές δημοσίου χαρακτήρα που απασχολούν 2,38 εκατ. μισθωτούς εργαζομένους (το 14% του συνολικού εργατικού δυναμικού της Γαλλίας) και συμβάλλουν στη διαμόρφωση του 10% του ΑΕΠ της χώρας.

«Στόχος των εκδηλώσεων το μήνα που ξεκινά είναι να βγάλουμε την ESS από το γκέτο της. Διότι πρόκειται για έναν θεσμό σύγχρονο που δημιουργεί αξίες, δημιουργεί θέσεις εργασίας, εκμεταλλεύεται τις νέες τεχνολογίες και δρα συνεκτικά στο εργατικό δυναμικό της χώρας και τις περιφέρειες», δήλωσε στην εφημερίδα «Le Figaro» η Στεφανί Γκουζόν, γενική διευθύντρια της κυβερνητικής πρωτοβουλίας «French Impact», που στηρίζει το «Μήνα για την Κοινωνική Οικονομία και την Αλληλεγγύη».

«Η ESS προτείνει ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης του επιχειρείν. Ένα μοντέλο που έχει ως κεντρικό στόχο να οικοδομήσει ένα οικονομικό μοντέλο πιο υπεύθυνο και ικανό να συμφιλιώσει την οικονομική δραστηριότητα με την κοινωνία. Να δημιουργήσει δηλαδή τις προϋποθέσεις ώστε η ανάπτυξη της επιχειρηματικής και εν γένει της οικονομικής δραστηριότητας των ανθρώπων να έχει έναν φανερό σε όλους θετικό αντίκτυπο για τις τοπικές κοινωνίες και για τη χώρα συνολικά», εξήγησε η κυρία Γκουζόν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή