Με τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα να κινούνται και πάλι σε υψηλά επίπεδα, οι καθαρές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατακόρυφα την περασμένη εβδομάδα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενεργειακή ανάλυση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το ποσοστό των καθαρών εισαγωγών ρεύματος του επταημέρου 1 Νοεμβρίου – 7 Νοεμβρίου έφτασε το 19% και ήταν ένα από τα υψηλότερα της τελευταίας περιόδου της ενεργειακής κρίσης. Η αιτία, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ινστιτούτου, εντοπίζεται στις προσφερόμενες χαμηλότερες τιμές ηλεκτρισμού των γειτονικών χωρών ενώ σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η μεγάλη πτώση κατά 50% της φθηνότερης παραγωγής των μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) το προηγούμενο διάστημα.

Οι συνολικές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα ανήλθαν σε 222.654 MWh (μεγαβατώρες), με τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσότητα εισαγωγών να καταγράφεται το περασμένο Σάββατο (42.580 MWh). Αντίστοιχα, οι συνολικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας την προηγούμενη εβδομάδα ανήλθαν σε 45.864 MWh, εκ των οποίων 9.968 MWh εξήχθησαν προχθές Κυριακή. Είναι αξιοσημείωτο, ότι το αμέσως προηγούμενο διάστημα (δηλαδή την εβδομάδα 25 Οκτωβρίου – 31 Οκτωβρίου) οπότε η παραγωγή ΑΠΕ ήταν στο 48% και η μέση τιμή χονδρεμπορικής ρεύματος χαμηλότερη (στα 193.29 ευρώ/MWh) οι εισαγωγές ήταν μόλις στο 2%.

Έτσι, το περασμένο επταήμερο η μέση τιμή στην χονδρεμπορική αγορά αυξήθηκε και διαμορφώθηκε στα 205,98 ευρώ/MWh (με μέγιστη και ελάχιστη τιμή στα 318.94 ευρώ/MWh και 77.43 ευρώ/MWh αντίστοιχα). Η μεγαλύτερη μέση τιμή ανά ημέρα καταγράφηκε την περασμένη Τετάρτη φτάνοντας τα 222.51 ευρώ/MWh. Αλλά και αυτήν την εβδομάδα οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Χθες Δευτέρα η μέση τιμή στη χονδρεμπορική ήταν 218,85 ευρώ/MWh (με μέγιστη στα 299,90 ευρώ/MWh) ενώ σήμερα έπεσε κατάτι στα 217,08 ευρώ/MWh, παραμένοντας ωστόσο η υψηλότερη στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Ινστιτούτου, τη νέα ώθηση στις τιμές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας έδωσε _ πέρα από τη η μεγάλη πτώση της παραγωγής των μονάδων ΑΠΕ _ και η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρισμού. Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού ξεπέρασε τις 0.9 TWh (960 GWh), με το ωριαίο φορτίο να παρουσιάζει αύξηση κατά 282 MW σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. To 61% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας αφορούσε την προηγούμενη εβδομάδα τη χαμηλή τάση, συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών, το 22% τη μέση τάση και το υπόλοιπο 17% αντιστοιχούσε στην υψηλή τάση, δηλ. στην ενεργοβόρα βιομηχανία.

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 36 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να περιορίζεται στο 28%, από 48% την περασμένη εβδομάδα. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 3% της ζήτησης (από 2% το προηγούμενο επταήμερο). Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 393 GWh, καλύπτοντας το 43% της ζήτησης (από 44% την προηγούμενη εβδομάδα), ενώ η λιγνιτική παραγωγή, με 66 GWh, κάλυψε το 7% της ζήτησης ηλεκτρισμού (από 6% την προηγούμενη εβδομάδα).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης