Οι επιμέρους δείκτες της Wall Street «σκόνταψαν» ελαφρά την περασμένη εβδομάδα αντιδρώντας έτσι στο τεράστιο άλμα του πληθωρισμού, όμως συνολικά παραμένουν άκρως κερδισμένοι για την μέχρι τώρα χρονιά. Η εικόνα αυτή προκαλεί έντονο προβληματισμό σε αναλυτές και επενδυτές για το κατά πόσο οι δείκτες θα καταφέρουν τελικά να κρατήσουν μέρος των κερδών τους ή θα λυγίσουν υπό το βάρος της απειλής του πληθωρισμού και της προοπτικής πρόωρης αύξησης των επιτοκίων από τη Federal Reserve.

O S&P 500 σημείωσε μια μικρή διόρθωση κατά 0,3% για την εβδομάδα, όμως από τις αρχές της χρονιάς έχει κερδίσει περίπου 24%. Μάλιστα, την περασμένη Δευτέρα διέκοψε ένα απίστευτο σερί με οκτώ συνεχόμενες συνεδριάσεις με κλείσιμο σε νέα επίπεδα ρεκόρ, που ήταν το πιο πολυήμερο κερδοφόρο σερί από το 1997.

Ο δείκτης, όχι μόνο μοιάζει να έχει αφήσει πίσω του την κρίση της πανδημίας, αλλά ουσιαστικά έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τα επίπεδα που βρισκόταν τον Μάρτιο του 2020. Μόνο για τη φετινή χρονιά μετρά αισίως 65(!) ρεκόρ, που καθιστούν ήδη το 2021 τη δεύτερη καλύτερη χρονιά στην ιστορία του και βέβαια το έτος δεν έχει τελειώσει ακόμη!

Η πορεία αυτή δημιουργεί μια εικόνα ευφορίας, που κάποιοι αναλυτές ανησυχούν πως μπορεί να είναι επίπλαστη και πως η αγορά έχει ήδη υπερθερμανθεί, καθώς ο πληθωρισμός «τρέχει» στο υψηλότερο σημείο εδώ και δεκαετίες και η Fed ετοιμάζεται να αντιστρέψει τη νομισματική της πολιτική.

Ως τρανταχτά παραδείγματα προτάσσουν τις περιπτώσεις των μετοχών της Tesla και της Nvidia ή ακόμη και της δημόσιας εγγραφής της Rivian που συγκέντρωσαν έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον και «σπάνε» τα ρεκόρ, χωρίς τα έσοδα τους να κινούνται σε τόσο υψηλά επίπεδα.

Οι φόβοι αυτοί έφεραν τους πρώτους τριγμούς την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή βέβαια και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Η εκτίναξη του τιμάριθμου στο ανώτερο επίπεδο εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια μπορεί εύλογα να πιέσει και να πείσει την Fed να επιταχύνει το tapering, ώστε να ολοκληρωθεί νωρίτερα, έτσι ώστε να πάει γρηγορότερα και στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, κατάγραψε πτώση του δείκτη στο χαμηλότερο σημείο εδώ και μια δεκαετία, καθώς η άνοδος των τιμών «ροκανίζει» το οικογενειακό πορτοφόλι επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής των νοικοκυριών.

«Το πραγματικό ερώτημα είναι τι θα κάνουμε τώρα. Και κατά τη γνώμη μου η απάντηση είναι πως πρέπει να προσπαθήσουμε να ρισκάρουμε λιγότερο (με τις επιλογές μας)» σχολίασε στο Reuters ο portfolio manager της Washington Crossing Advisors, Τσαντ Μόργανλαντερ.

Την ερχόμενη εβδομάδα τα φώτα θα πέσουν στην νέα έκθεση για το λιανεμπόριο, με την αγορά να ελπίζει πως η αυξημένη διάθεση των καταναλωτών για ψώνια θα συνεχιστεί παρά την άνοδο των τιμών. Ο δείκτης αυξήθηκε πέραν του αναμενόμενου το Σεπτέμβριο και εκτιμάται πως θα συνεχίσει να βελτιώνεται τροφοδοτώντας την αμερικανική ανάπτυξη.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων σειρά έχει ο κολοσσός των σούπερ μάρκετ Walmart και η Home Depot, ενώ ενδιαφέρον θα έχουν και οι επιδόσεις της Nvidia.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street