Η ανάδειξη της σχέσης των ελληνικών προϊόντων και της ελληνικής διατροφής με την υγεία, την ευζωία και την μακροζωία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την ιστορία μας, αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς οραματικούς στόχους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε ο υπουργός κ. Σπήλιος Λιβανός, σε χαιρετισμό του στην Τελετή Απονομής των Cretan Taste Awards. Την ίδια στιγμή, επισήμανε ότι το ΥπΑΑΤ στηρίζει στην πράξη τους υγιείς εκπροσώπους του αγροδιατροφικού κλάδου και τόνισε ότι «αυξάνουμε πάνω από 35 εκ. ευρώ ετησίως τους πόρους για την κτηνοτροφία και τις ζωοτροφές στο νέο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων για την περίοδο 2023-2027».
Ο κ. Λιβανός εξήρε την ποιότητα των προϊόντων της κρητικής γης, τα οποία χαρακτήρισε «μαγιά της ελληνικής διατροφής» και σημείωσε ότι «Κρήτη και γαστρονομία, γαστρονομία και Κρήτη λέξεις αλληλένδετες σχεδόν συνυφασμένες μεταξύ τους, στο υποσυνείδητο όλων μας». Πέραν της ποιότητας των κρητικών προϊόντων, υπάρχουν, ωστόσο, όπως είπε, κι άλλα στοιχεία που κάνουν την κρητική γαστρονομία να ξεχωρίζει: «Είναι η λαϊκή της παράδοση και η ανεξάντλητη ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά της. Παραδόσεις, μουσικές, χορευτικές, που βρίσκουν έκφραση γύρω από το κρητικό τραπέζι. Κρητικές γεύσεις και διατροφικές συνήθειες που έλκουν την καταγωγή τους από την αρχαιότητα».
Το σημαντικότερο, όμως, στοιχείο ανάδειξης της μοναδικής κρητικής γαστρονομίας, ο κ. Λιβανός, τόνισε ότι αποτελούν οι άνθρωποι της Κρήτης. «Οι Κρητικοί, όλοι εσείς. Άνθρωποι ντόμπροι, προκομμένοι, ευφυείς, λεβέντες, μα και φιλόξενοι. Όπως λέει και η γνωστή μαντινάδα «Στην Κρήτη εγεννήθηκε η δόξα, η ανδρεία, η λευτεριά, η λεβεντιά και η φιλοξενία”».
Και όπως επισήμανε, «η κρητική γαστρονομία και η κρητική διατροφή δεν είναι μόνο γεύσεις. Αντανακλούν μια ευρύτερη φιλοσοφία ζωής, συνδέονται με τον τρόπο ζωής των Κρητικών, περικλείουν τον πολιτισμό και την ιστορία του νησιού. Είναι, όμως, και η «μαγιά» της ελληνικής διατροφής. Η κρητική γαστρονομία είναι πραγματικά ένα καλό παράδειγμα για το πώς οι διατροφικές μας συνήθειες συμπλέκονται με την πολιτιστική κληρονομιά μας, τη στάση ζωής μας, τις μεθόδους παραγωγής, τις διαδικασίες προετοιμασίας, αλλά και τα ίδια τα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα». Και η ανάδειξη της σχέσης της ελληνικής διατροφής με την υγεία, την ευζωία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό όπως εξήγησε, είναι ένας από τους πρωταρχικούς οραματικούς στόχους του ως ΥπΑΑΤ.
Σε αυτήν την προσπάθεια, όπως τόνισε ο κ. Λιβανός, πρωταρχικό ρόλο διαδραματίζουν τα μοναδικής ποιότητας προϊόντα της κρητικής γης.
Latest News
Πώς θα κινηθεί η παραγωγή του ευρωπαϊκού βερίκοκου - Εκτιμήσεις για την Ελλάδα
Τι δείχνουν τα στοιχεία για την ευρωπαϊκή παραγωγή
Με ταχείς ρυθμούς η πρόωρη ανθοφορία της ελιάς σε όλη τη Μεσόγειο
Η πρόωρη άνθηση προχωρεί σε επιτυχέστερη καρπόδεση
Τι αλλάζει στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Αγροτικών Συνεταιρισμών
Σχεδιάζεται η ριζική νομοθετική μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα συνεταιριστικά σχήματα του πρωτογενούς τομέ
Αυγενάκης: Η αναθεώρηση της ΚΑΠ συνιστά τριπλή νίκη, για αγρότες, Ελλάδα και ΕΕ
Τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο η 5η συνεδρίαση της EUMED-9
Πώς κινήθηκε ο δείκτης τιμών αγροτικών προϊόντων
Τι δείχνουν τα μηνιαία στοιχεία της Τράπεζας Πειραιώς
Με ομάδες φυτοϋγειονομικής περίθαλψης η προστασία των φυτών από παράσιτα
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικαιροποιεί τους κανόνες για την προστασία των φυτών στην ΕΕ από παράσιτα
Πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς κτηνοτρόφους
Απαντήσεις σε καίρια προβλήματα ζητούν οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας
Τι αλλάζει στη διαδικασία χορήγησης των άμεσων ενισχύσεων
Τι ορίζεται για τον «ενεργό αγρότη» και τους δικαιούχους του εθνικού αποθέματος
Πράσινο φως στην αναθεώρηση της ΚΑΠ - Οι περιβαλλοντικοί όροι
Οι αναθεωρημένες περιβαλλοντικές «προϋποθέσεις»
Ποια ελληνικά αγροτικά προϊόντα θέλει να εισάγει η Κίνα
Ορόσημο στην ανάπτυξη της ελληνοκινεζικής συνεργασίας η επίσκεψη Αυγενάκη στο Πεκίνο, σύμφωνα με τον υφυπουργό Τελωνείων Zhao Zenglian