Εξαιρετικά ανήσυχοι για τη χρήση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από εταιρείες ή δημόσιες υπηρεσίες είναι οι Έλληνες πολίτες. Οι χρήστες στην Ελλάδα σε ποσοστό 64% δηλώνουν ότι ανησυχούν για το πώς οι επιχειρήσεις, αλλά και ο Δημόσιος τομέας χρησιμοποιούν τα προσωπικά τους δεδομένα, αναφέρει το ΣΕΠΕ.

Στην Ε.Ε. το ποσοστό των πολιτών, που ανησυχούν για τα προσωπικά τους δεδομένα, φτάνει στο 46%, πολύ χαμηλότερα από την Ελλάδα. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό ανησυχίας για τη χρήση των προσωπικών δεδομένων, που καταγράφεται πανευρωπαϊκά, με τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 να βρίσκεται στο 46%. Οι Ευρωπαίοι, που ανησυχούν σχεδόν εξίσου με τους Έλληνες για την τύχη των προσωπικών τους δεδομένων, είναι οι Ολλανδοί, οι οποίοι δηλώνουν ανήσυχοι σε ποσοστό 63%.

Στο μεταξύ, σχετικά προβληματισμένοι εμφανίζονται οι Έλληνες και όσον αφορά τις κυβερνοεπιθέσεις και το κυβερνοέγκλημα, όπως η κλοπή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, το κακόβουλο λογισμικό ή το ηλεκτρονικό “ψάρεμα”. Όπως δείχνει έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, ένας στους δύο πολίτες στην Ελλάδα συμμερίζεται αυτήν την ανησυχία, ποσοστό κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που βρίσκεται στο 56%.

Προβληματισμένοι και μάλιστα περισσότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους – από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – είναι οι Έλληνες όσον αφορά στη δυσκολία αποσύνδεσης από το Διαδίκτυο. Το 44% των Ελλήνων έναντι 34%, που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε., απαντά ότι ανησυχεί για τη δυσκολία αποσύνδεσης και επίτευξης μιας καλής ισορροπίας μεταξύ της ζωής εντός και εκτός Διαδικτύου.

Ανησυχία εκφράζουν περισσότεροι από ένας στους τρεις Έλληνες (το 35%) και όσον αφορά τη δυσκολία εκμάθησης νέων ψηφιακών δεξιοτήτων, αναγκαίων για την ενεργό συμμετοχή στην κοινωνία. Στην Ευρώπη, το αντίστοιχο ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο και συγκεκριμένα 26%.

Θετική άποψη για τα ψηφιακά εργαλεία

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου, που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2021, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών της Ε.Ε. πιστεύει ότι το Διαδίκτυο και τα ψηφιακά εργαλεία θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον. Πάνω από οκτώ στους δέκα Ευρωπαίους (81%) θεωρούν ότι, έως το 2030, τα ψηφιακά εργαλεία και το Διαδίκτυο θα είναι σημαντικά στη ζωή τους. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στην Ελλάδα με το 79% των πολιτών να συμφωνεί με την παραπάνω άποψη.

Στο μεταξύ, η πλειονότητα των πολιτών της Ε.Ε. πιστεύει ότι η Ένωση προστατεύει ικανοποιητικά τα δικαιώματα τους στο διαδικτυακό περιβάλλον. Ωστόσο, σημαντικός αριθμός πολιτών (σχεδόν 40%) δεν γνωρίζει ότι δικαιώματα του, όπως η ελευθερία της έκφρασης, η ιδιωτική ζωή ή η μη διακριτική μεταχείριση θα πρέπει, επίσης, να γίνονται σεβαστά στο Διαδίκτυο.

Δεν είναι τυχαίο ότι η μεγάλη πλειονότητα (82%) των πολιτών της Ε.Ε. θεωρεί ότι είναι χρήσιμο για την Ένωση να καθορίσει και να προωθήσει ένα κοινό ευρωπαϊκό όραμα για τα ψηφιακά δικαιώματα και τις ψηφιακές αρχές. Οι αρχές αυτές θα πρέπει να έχουν απτές συνέπειες για τους πολίτες, για παράδειγμα, εννέα στους δέκα (90 %) πολίτες τάσσονται υπέρ του να συμπεριληφθεί η αρχή ότι όλες και όλοι, μεταξύ άλλων τα άτομα με αναπηρίες ή που διατρέχουν κίνδυνο αποκλεισμού, θα πρέπει να επωφελούνται από ευπρόσιτες και εύχρηστες ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες.

Οι πολίτες επιθυμούν να ενημερώνονται με σαφήνεια σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τη σύνδεση τους στο Διαδίκτυο, να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης μέσω οικονομικά προσιτής σύνδεσης υψηλής ταχύτητας και να μπορούν να χρησιμοποιούν ασφαλή και αξιόπιστη ψηφιακή ταυτότητα για την πρόσβαση σε ευρύ φάσμα δημόσιων και ιδιωτικών διαδικτυακών υπηρεσιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Apple: Πού και πότε θα «αποκαλύψει» την στρατηγική για την ΑΙ
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πού και πότε θα «αποκαλύψει» η Apple την στρατηγική για την ΑΙ

To tech event προσελκύει παραδοσιακά το ενδιαφέρον πελατών και συνεργατών της Apple σε όλο τον κόσμο, όπως και της παγκόσμιας αγοράς και του τεχνολογικού κλάδου λόγω των καινοτομιών που παρουσιάζονται εκεί