Για πρώτη φορά από το ξεκίνημα της πανδημίας, το 2020, η Apple αναγκάζεται λόγω των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας να διακόψει την παραγωγή του iPhone.

Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιαπωνική εφημερίδα Nikkei στο οποίο επισημαίνεται ότι πρόκειται για την πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία που η αμερικανική εταιρεία σταματά την παραγωγή της «για αρκετές ημέρες». Η αιτία της διακοπής είναι τα προβλήματα εφοδιασμού σε συγκεκριμένα υλικά και εξαρτήματα ενώ ρόλο φαίνεται ότι παίζουν και οι περιορισμοί στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι τα παραπάνω έχουν διασταυρωθεί «από πολλαπλές πηγές, με γνώση του θέματος».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, αυτή είναι η εβδομάδα κάθε χρονιάς που η παραγωγή της Apple κορυφώνεται ώστε να μπορέσει να καλύψει την αυξημένη ζήτηση της επερχόμενης εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.

Ανώνυμο στέλεχος εταιρείας εφοδιαστικής αλυσίδας που συνεργάζεται με την Apple αποκαλύπτει στη Nikkei ότι «λόγω των περιορισμένων πόρων σε εξαρτήματα και μικροτσίπ, δεν έχει πλέον νόημα να πληρώνουμε υπερωρίες, αυτό δεν έχει ξανασυμβεί».

Σημειώνεται ότι η Apple είχε έγκαιρα περικόψει τις προβλέψεις παραγωγής του iPhone 13 από τον Οκτώβριο. Επιπλέον, εντός του Νοεμβρίου η εταιρεία είχε αναστείλει παραδόσεις iPad ώστε να διατηρήσει κάποιους ρυθμούς παραγωγής για το iPhone 13, κάτι το οποίο φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετό. Ο αρχικός στόχος της Apple ήταν να κατασκευάσει 95 εκατομμύρια iPhone 13 (διαφόρων εκδόσεων) έως το τέλος του 2021 αλλά ο στόχος αυτός αναθεωρήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου στα 83-85 εκατομμύρια τεμάχια.

Σύμφωνα με τη Nikkei, τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο η παραγωγή του iPhone 13 είχε πέσει κατά 20% σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Αντίστοιχα, η παραγωγή iPad είχε πετύχει μόνο το 50% του αναμενόμενου ρυθμού για το ίδιο χρονικό διάστημα. Η παραγωγή των παλαιότερων μοντέλων iPhone είχε πέσει κατά 25%, ενώ σημειώνεται ότι η κατάσταση δεν βελτιώθηκε το Νοέμβριο.

Το δημοσίευμα αναλύει επίσης και τους λόγους που έχει δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση: μέτρα περιορισμού λόγω πανδημίας σε Μαλαισία και Βιετνάμ που οδήγησαν σε αναστολή λειτουργίας εργοστάσια, μη αναμενόμενοι περιορισμοί στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα, ελλείψεις σε εξαρτήματα, μεγάλες καθυστερήσεις στις γραμμές παραγωγής κλπ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας