
Αμετανόητος ως προς την στήριξη της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων, παρά τον ευτελισμό της λίρας και την εκτίναξη του πληθωρισμού παραμένει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα, ο νέος υπουργός Οικονομικών ξεκίνησε γύρο επαφών με ανθρώπους της αγοράς για να τους πείσει για την ορθότητα της οικονομικής πολιτικής. Ωστόσο, στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης πολλοί Τούρκοι διαδήλωσαν σήμερα κατά της οικονομικής ανέχειας και των επιλογών της κυβέρνησης.
Ο Νουρεντίν Νεμπατί, ο οποίος αναβαθμίστηκε σε υπουργό Οικονομικών, μετά την παραίτηση-εκδίωξη του Λουτφί Ελβάν, που δυσκολευόταν όλο και περισσότερο να κρύψει τη δυσφορία του για την ανορθόδοξη οικονομική πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, ξεκίνησε γύρο επαφών για να διαβεβαιώσει την αγορά πως η κυβέρνηση παραμένει εστιασμένη σε οικονομικές πολιτικές ελεύθερης αγοράς.
Μάλιστα, η συνάντηση του με ένα ευρύ κύκλο 60 επιχειρηματιών και τραπεζιτών, από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συνδέσμων και επιμελητηρίων, διήρκησε συνολικά έξι(!) ώρες με τον ίδιο να προβάλει τις θέσεις της κυβέρνησης και την πρόθεση της να συνεχίσει να προάγει πολιτικές της ελεύθερης αγοράς, αλλά και να εισακούει τα αιτήματα των επιχειρηματιών.

Η συζήτηση του κυρίου Νεμπατί με τους επιχειρηματίες επεκτάθηκε σε διάφορα θέματα, από την αύξηση του πληθωρισμού έως τη φορολογική πολιτική, όμως δύσκολα οποιοσδήποτε θα τολμούσε να αγγίξει το ακανθώδες ζήτημα των επιτοκίων, για το οποίο ο Ερντογάν φαίνεται να έχει δώσει ρητές οδηγίες. Εξάλλου ο ίδιος ο Νεμπατί έχει εμφανιστεί να στηρίζει θερμά τις επιλογές του Προέδρου, μια θέση χάρη στην οποία διασφάλισε και την προαγωγή του.
Μόλις μια εβδομάδα πριν την αλλαγή σκυτάλης στην κορυφή του υπουργείου Οικονομικών, ο κύριος Νεμπατί είχε μιλήσει δημοσίως υπέρ της προσπάθειας του προέδρου να περιορίσει το κόστος του δανεισμού, επισημαίνοντας πως η Τουρκία προσπαθούσε επί χρόνια να εφαρμόσει μια πολιτική χαμηλών επιτοκίων που θα στηρίξει τις εξαγωγές και την ανάπτυξη της, αλλά αντιμετώπιζε ισχυρή αντίσταση.
Τελικά με έναν νέο διοικητή στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας και τώρα έναν νέο υπουργό Οικονομικών η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής είναι μονόδρομος. Ήδη η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει τα επιτόκια τρεις φορές από τον Σεπτέμβριο, συνολικά κατά 400 μονάδες βάσης, στο 15%, και την ερχόμενη εβδομάδα όλα δείχνουν πως θα προχωρήσει και σε μια ακόμη περικοπή της τάξεως των 100 μονάδων βάσης.

«Είχαμε τη συνάντηση, που ήταν το φάρμακο που χρειαζόμασταν. Ο επιχειρηματικός κόσμος δεν θέλει να σκέφτεται αν το δολάριο θα πέσει στις 9 λίρες ή θα ανέβει στις 14, θέλει να είναι σαφές πως δεν θα υπάρχει κανένας συμβιβασμός ως προς την τήρηση των κανόνων της ελεύθερης αγοράς» υποστήριξε, σχολιάζοντας τη συνάντηση, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ναίλ Ολμπάκ.
Βεβαίως, δεν είναι διόλου βέβαιο (και σίγουρα είναι δύσκολο να διαπιστωθεί) κατά πόσο οι επιχειρηματίες μπορεί να είναι ευχαριστημένοι με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, την κατάρρευση της λίρας έως και στο 14 έναντι του δολαρίου και τις υποβαθμίσεις της τουρκικής οικονομίας που έχουν οδηγήσει σε μαζική έξοδο των ξένων επενδυτών. Όμως, κι αν είναι δυσαρεστημένοι, δύσκολα θα τολμούσαν να το εκφράσουν, ειδικά δε, δημοσίως.
Αντιθέτως, ο απλός κόσμος άφησε την οργή του να εκδηλωθεί σήμερα, όπως φάνηκε στην αντικυβερνητική διαδήλωση που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, με φόντο την κατάρρευση της λίρας κατά 46% έναντι του δολαρίου και την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 21% που έχει διαβρώσει τα εισοδήματα σε ένα διάστημα που οι τιμές σε όλα τα βασικά τρόφιμα έχουν πάρει… φωτιά.


Latest News

H Πορτογαλία ζητά την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες
Η Πορτογαλία δαπανά το 1,55% του ΑΕΠ για την Αμυνα, κάτω απο το 2% που ζητά το ΝΑΤΟ

Λαγκάρντ: Είναι πιθανόν οι δασμοί να επιδράσουν αποπληθωριστικά για την Ευρώπη
Το ακριβές αποτέλεσμα στον πληθωρισμό είναι ακόμα αβέβαιο δεδομένου του μεγάλου εύρους των παραγόντων, είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ

Κατακόρυφη η πτώση για την Gucci - Διψήφια η μείωση πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο
Οι πωλήσεις της Gucci κατακρημνίζονται καθώς o μητρικός όμιλος Kering προσπαθεί -χωρίς επιτυχία- να αναζωογονήσει τη ζήτηση

Η Nissan θα επενδύσει 1,4 δισ δολ στην Κίνα για να αυξήσει τις πωλήσεις
H Nissan θα λανσάρει 10 νέα οχήματα στην Κίνα μέχρι το καλοκαίρι του 2027

Σκοτ Μπέσεντ: Υπάρχει ευκαιρία για μια «μεγάλη εμπορική συμφωνία» μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ
Ο Μπέσεντ παρουσίασε αυτό που ονόμασε «σχέδιο για την αποκατάσταση της ισορροπίας στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα

Αύξηση εσόδων και κερδών για τη General Dynamics στο πρώτο τρίμηνο
Η General Dynamics ανακοίνωσε, για το πρωτο τρίμηνο, έσοδα 12,2 δισ. δολαρίων και κέρδη ύψους 994 εκατ. δολαρίων

Χρυσά μπόνους 80 εκατ. δολ. μοίρασε η Goldman Sachs σε Σόλομον και Γουόλντρον
Η πρόταση για το μπόνους στην ηγεσία της Goldman Sachs πυροδότησε διαμάχη ιδίως για το ύψος του ποσού

Τεράστια η ζημιά απο τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις Τραμπ, λέει ο Ρίτσαρντ Μπράνσον
Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ιδρυτής της Virgin, προειδοποίησε ότι οι «ασταθείς και απρόβλεπτες» ενέργειες του Λευκού Οίκου υπονομεύουν τις επιχειρήσεις

Πίσω ολοταχώς - Ο Τραμπ εξετάζει μειώσεις στους δασμούς που επέβαλε στην Κίνα
Σε δημοσίευμα της WSJ σημειώνεται ότι οι δασμοί στην Κίνα πιθανότατα θα μειωθούν σε περίπου 50% με 65%

Απογοητευμένοι οι Αμερικανοί από την οικονομική πολιτική Τραμπ - H δημοσκόπηση του Reuters
Οι Αμερικανοί εξέλεξαν τον Ντόναλντ Τραμπ με την ελπίδα να ενισχύσει την οικονομία, αλλά 3 μήνες μετά την ορκομωσία του πολλοί φαίνονται απογοητευμένοι