Επιβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει κατανάλωση αλκοολούχων ποτών χωρίς κίνδυνο για την υγεία, η ειδική επιτροπή κατά του καρκίνου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πυροδοτεί αντιδράσεις στην οινοβιομηχανία, τονίζει η ΚΕΟΣΟΕ.

«Αυτή η απόφαση είναι μια πρόκληση, μια κήρυξη πολέμου και μια καταδίκη του τομέα μας» εξανίσταται ο Jean-Marie Fabre, πρόεδρος των Vignerons de France. Το εν λόγω casus belli αφορά την επικύρωση, στις 9 Δεκεμβρίου, της έκθεσης της ειδικής επιτροπής κατά του καρκίνου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (BECA) που αναφέρει στην παράγραφο 11 της «ότι η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλούς καρκίνους, όπως του στόματος, φάρυγγα, λάρυγγα, οισοφάγου, ήπατος, παχέος εντέρου, μαστού…» και «υπενθυμίζει τη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που αναγνωρίζει ότι όταν πρόκειται για την πρόληψη του καρκίνου δεν υπάρχει επίπεδο ασφάλειας και τονίζει την ανάγκη να ληφθεί υπόψη όταν συζητούνται και εφαρμόζονται οι πολιτικές πρόληψης του καρκίνου».

Χωρίς νομοθετικό πεδίο, αυτό το κείμενο θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βασίσει τις προτάσεις της για ένα κοινοτικό σχέδιο για τον καρκίνο στην πολιτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο πρέπει να λάβει θέση στην ολομέλεια στις αρχές του 2022. «Ψηφίστηκαν όλες οι προβληματικές τροπολογίες για τον τομέα από την επιτροπή. Θα πρέπει να κινητοποιηθούμε στις συνόδους της ολομέλειας, αλλά δεν θα είναι εύκολο», προειδοποιεί η Αλσατή ευρωβουλευτής Anne Sander (Les Républicains).

«Μηδενική κατανάλωση σημαίνει μηδενική παραγωγή. Ή τη διάλυση ενός στρατηγικού τομέα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μια πολιτική επιλογή που πρέπει να γίνει από το Κοινοβούλιο, την Επιτροπή και το Συμβούλιο», προειδοποιεί ο Jean-Marie Fabre, ο οποίος ζητά την υπευθυνότητα κάθε θεσμού. «Ο καρκίνος είναι μια πολυπαραγοντική ασθένεια. Αυτές είναι αναγωγικές αναλύσεις που βασίζονται σε μια μερική μελέτη του Lancet αντανακλούν μια ιδεολογική, δογματική και ουτοπική θέση» προσθέτει ο αμπελουργός του Fitou, καταγγέλλοντας μια παράλογη λογική: «Για να αποφευχθεί ο καρκίνος του πνεύμονα που συνδέεται με λεπτά σωματίδια, αυτή η επιτροπή θα μπορούσε να απαγορεύσει να αναπνέουμε… Γνωρίζουμε ωστόσο ότι η ευχαρίστηση είναι μέρος της επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής. Είμαστε υπέρ της οικοδόμησης μιας πολιτικής πρόληψης και εκπαίδευσης».

Καλώντας τους ευρωβουλευτές να μην «απλοποιήσουν τον όρο αλκοόλ, ούτε να στείλουν μηνύματα που συμβάλλουν στον αποπροσανατολισμό των καταναλωτών εξετάζοντας όλους τους τρόπους κατανάλωσης με τον ίδιο τρόπο», η Συνέλευση των Ευρωπαϊκών Αμπελοοινικών Περιοχών (AREV ) θεωρεί επίσης σε δελτίο τύπου της ότι «το όραμα υγιεινής της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση του καρκίνου θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τον ευρωπαϊκό αμπελοοινικό τομέα». Αυτός ο πολιτικός προσανατολισμός μπορεί τελικά να οδηγήσει στην κατάργηση της ευρωπαϊκής βοήθειας για αναπτυξιακές πολιτικές στον αμπελοοινικό κλάδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO