Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Boeing Dave Calhoun και ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus Americas Jeffrey Knittel ζήτησαν τη Δευτέρα από την κυβέρνηση Μπάιντεν να καθυστερήσει την προγραμματισμένη ανάπτυξη νέων ασύρματων υπηρεσιών 5G, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να βλάψει την ασφάλεια της αεροπορίας.

Τα δύο στελέχη σε κοινή επιστολή που αποκαλύπτει το Reuters ζήτησαν από τον Υπουργό Μεταφορών των ΗΠΑ, Pete Buttigieg, να υποστηρίξει την αναβολή της ανάπτυξης του ασύρματου φάσματος C-Band 5G από τις AT&T και Verizon στις 5 Ιανουαρίου 2022.

«Η παρεμβολή του 5G θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα των αεροσκαφών να λειτουργούν με ασφάλεια», αναφέρεται στην επιστολή, η οποία προσθέτει ότι θα μπορούσε να έχει «τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην αεροπορική βιομηχανία».

Η βιομηχανία και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με πιθανές παρεμβολές του 5G σε ευαίσθητα ηλεκτρονικά συστήματα των αεροσκαφών, όπως τα αλτίμετρα (υψομετροδείκτες).

Η FAA εξέδωσε αυτόν τον μήνα οδηγίες αξιοπλοΐας, προειδοποιώντας ότι η παρεμβολή 5G θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτροπές πτήσεων. Ο οργανισμός σχεδιάζει να παράσχει περισσότερες πληροφορίες πριν από τις 5 Ιανουαρίου.

Θα καθυστερούσαν χιλιάδες πτήσεις

Η κοινή επιστολή της Boeing και της Airbus παρουσίασε ανάλυση από τον εμπορικό όμιλο Airlines for America (A4A) που μεταξύ άλλων σημείωσε πως αν η οδηγία FAA 5G είχε τεθεί σε ισχύ το 2019, περίπου 345.000 πτήσεις επιβατών και 5.400 πτήσεις φορτίου θα αντιμετώπιζαν καθυστερήσεις, εκτροπές ή ακυρώσεις.

Τον Νοέμβριο, η AT&T και η Verizon καθυστέρησαν την εμπορική κυκλοφορία της ασύρματης υπηρεσίας C-band κατά ένα μήνα έως τις 5 Ιανουαρίου και υιοθέτησαν προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό των παρεμβολών.

Διάφορες εταιρείες της αεροπορικής βιομηχανίας έχουν δηλώσει ότι αυτό ήταν ανεπαρκές. Η Boeing και η Airbus δήλωσαν ότι έκαναν μια αντιπρόταση που θα περιόριζε τις μεταδόσεις κινητής τηλεφωνίας γύρω από αεροδρόμια και άλλες κρίσιμες περιοχές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της United Airlines Scott Kirby, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι οδηγίες της FAA για το 5G θα απαγορεύουν τη χρήση υψομετροδεικτών σε περίπου 40 από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας.

Πάντως, ο όμιλος βιομηχανίας ασύρματων δικτύων CTIA δήλωσε ότι το 5G είναι ασφαλές και κατηγόρησε την αεροπορική βιομηχανία ότι προκαλεί φόβους και διαστρεβλώνει τα γεγονότα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή