Μια εξαιρετική χρονιά για τους πλούσιους Αμερικανούς, τουλάχιστον όσον αφορά την οικονομική τους υγεία, μόλις έγινε καλύτερη.

Εάν ο γερουσιαστής της Δυτικής Βιρτζίνια Τζο Μάντσιν καταψηφίσει τελικά το οικονομικό πακέτο του προέδρου Τζο Μπάιντεν, όπως προανήγγειλε την Κυριακή, οι πλούσιοι Αμερικανοί θα αποφύγουν τυχόν αυξήσεις φόρων, εξοικονομώντας εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία.

«Το να λέω ότι οι πελάτες μου γιόρταζαν είναι η λάθος λέξη που χρησιμοποιώ», είπε ο Steven Winter, συνεργάτης της BDO που συμβουλεύει κυρίως hedge funds και εταιρείες ιδιωτικών μετοχών.

«Ήταν ένας αναστεναγμός ανακούφισης».

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι Δημοκρατικοί είχαν σχεδιάσει ένα νομοσχέδιο 1,75 τρισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο να μειώσουν τη διεύρυνση του χάσματος πλούτου, ενισχύοντας τις φορολογικές εκπτώσεις για παιδιά και ενήλικες χαμηλού εισοδήματος, και αυξάνοντας παράλληλα τα έσοδα από τους πλούσιους και τις εταιρείες.

Τα τρία πιο ακριβά στοιχεία του τελευταίου νομοσχεδίου για τους υπερπλούσιους, συμπεριλαμβανομένου ενός επιπλέον φόρου σε εισοδήματα άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων, θα συγκεντρώσουν περισσότερα από 640 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τη Μικτή Επιτροπή Φορολογίας.

«Βήμα με νόημα»

Αν και πολλές από τις πιο ριζοσπαστικές φορολογικές προτάσεις των Δημοκρατικών μειώθηκαν ή απορρίφθηκαν στις διαπραγματεύσεις, το νομοσχέδιο θα ήταν «ένα σημαντικό βήμα για τη μείωση της ανισότητας», δήλωσε ο Καρλ Ντέιβις, διευθυντής ερευνών στο αριστερό Ινστιτούτο Φορολογίας και Οικονομικής Πολιτικής. Έρευνα του Ινστιτούτου, που δημοσιεύει το Bloomberg, αναφέρει ότι οι αλλαγές του σχεδίου στην πίστωση φόρου για παιδιά και στην πίστωση φόρου εισοδήματος που αποκτήθηκε θα αύξανε τα εισοδήματα του φτωχότερου ενός πέμπτου των Αμερικανών κατά περισσότερο από 10%.

Χωρίς την ψήφιση του νομοσχεδίου, γνωστό ως Build Back Better, ο Μπάιντεν είναι απίθανο να επιτύχει τον συχνά δηλωμένο στόχο του να ισοπεδώσει τους οικονομικούς όρους ανταγωνισμού μεταξύ των πλουσίων και όλων των άλλων.

«Θα ανταμείψουμε τη δουλειά, όχι μόνο τον πλούτο», είπε στο Κογκρέσο όταν αποκάλυψε το πακέτο τον Απρίλιο. «Νομίζω ότι θα πρέπει να μπορείς να γίνεις δισεκατομμυριούχος και εκατομμυριούχος, αλλά να πληρώσεις το μερίδιο που σου αναλογεί».

Οι Ρεπουμπλικάνοι, που αντιτίθενται ομοιόμορφα στο νομοσχέδιο του Μπάιντεν, ήταν χαρούμενοι που μπορεί να αποτύχει. «Το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο που θα μπορούσαν να δώσουν οι Δημοκρατικοί της Ουάσιγκτον στον αμερικανικό λαό είναι να σκοτώσουν την απερίσκεπτη φορολόγηση και το ξεφάντωμα των δαπανών τους», ανέφερε σε tweet ο αρχηγός των Ρεπουμπλικανών της της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ.

Η πανδημία έχει επιταχύνει την ανισότητα, με το κορυφαίο 1% να ελέγχει πλέον περισσότερο από το 32% του πλούτου των ΗΠΑ, το υψηλότερο τουλάχιστον από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Federal Reserve.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή