Είναι ξεκάθαρο πια και στους αδαείς ότι η οικονομία μας έχει εισέλθει σε έναν κύκλο με κύριο χαρακτηριστικό τη «δίψα» της χαμένης ανάπτυξης, το κυνήγι των χαμένων κερδών και των ευκαιριών και της αισιοδοξίας που δημιουργεί η προσμονή των κοινοτικών επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Την ίδια ώρα, όμως, όλοι καλούμαστε να μάθουμε να ζούμε με την πανδημία, να προστατευτούμε από την υπερμετάδοση της Ομικρον, αλλά και να σταθούμε στο πλευρό των γιατρών, των νοσηλευτών και του προσωπικού του ΕΣΥ που κυριολεκτικά έχει εξοντωθεί τα τελευταία δύο χρόνια από την πίεση που δέχθηκε από τα τέσσερα διαδοχικά κύματα του κορωνοϊού τα οποία έχουν πλήξει μέχρι σήμερα τη χώρα μας.

Οι εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο δεν επιτρέπουν σε κανέναν να ξεχνάει ότι βρισκόμαστε ακόμη στο μέσον της – πρωτοφανούς για τη γενιά μας και τους νεότερους – υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, από την οποία πασχίζουμε να βγούμε αφήνοντας πίσω τα λιγότερα – δυνατόν – θύματα…

Υπό το πρίσμα αυτό, δεν δικαιολογείται σε υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη να μετατρέπουν την ανάγκη για αισιοδοξία σε «υπεραισιοδοξία», ούτε στην αξιωματική αντιπολίτευση να απαξιώνει και να μηδενίζει την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, θίγοντας όλους τους εμπλεκομένους, σ’ έναν πόλεμο που δεν έχει τελειώσει.

Επιστρέφοντας λοιπόν στην οικονομία, στην οποία απ’ ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση έχει επενδύσει όλο το πολιτικό της κεφάλαιο, θέλουμε να σημειώσουμε τα εξής:

  1. Ο πληθωρισμός είναι εδώ και η Κριστίν Λαγκάρντ στις προχθεσινές της δηλώσεις παρέλειψε να σημειώσει – όπως τις προηγούμενες φορές – ότι «θα είναι παροδικός».
  2. Για τα ελληνικά ομόλογα – που ακόμη δεν έχουν ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα στις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας – χρειάστηκε ειδική απόφαση για να στηριχθούν (να γίνονται αποδεκτά) από την ΕΚΤ μέχρι το 2024, στο πλαίσιο των επανεπενδύσεων (roll over) από το έκτακτο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας PEPP το οποίο τελείωσε.
  3. Εν όψει των αλλαγών των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας το 2022, στο τελευταίο Eurogroup κατέστη σαφές σε όλους τους υπουργούς Οικονομικών ότι «χαλάρωση θα υπάρξει μόνο για την ανάπτυξη» και ότι η «χαλάρωση δεν θα αφορά όλους», ειδικά τις υπερχρεωμένες χώρες, με ό,τι αυτό σημαίνει για την Ελλάδα.

Για να αντεπεξέλθουν η χώρα και η οικονομία σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, απαιτούνται γνώση, σοβαρότητα και σύνθεση απόψεων. Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion