Με τρεις συνεχόμενα ανοδικές συνεδριάσεις το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε να κλείσει στη ζώνη των 890 μονάδων την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα, λαμβάνοντας σημαντική στήριξη τόσο από τα ηπιότερα του αναμενομένου μέτρα περιορισμού της πανδημίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση όσο και από τις τελευταίες έρευνες που έδειξαν ότι η νέα παράλλαξη της Covid 19 δεν είναι και τόσο επικίνδυνη ώστε να φέρει σκληρά μέτρα στην παγκόσμια κοινότητα.
Έτσι, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,76% στις 890,73 μονάδες, με την εβδομαδιαία επίδοσή του να είναι θετική κατά 0,36%, παρά την ισχυρή πτώση της Δευτέρας. Μάλιστα, οι αγοραστικές δυνάμεις που απελευθερώθηκαν μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ανέβασαν τον τζίρο στα 37 εκατ. ευρώ, τα οποία για τις χριστουγεννιάτικες ημέρες που διανύουμε ήταν αρκούντως ικανοποιητικός.
Άλλωστε, ούτε και σήμερα η ελληνική οικονομία στερήθηκε κάποια θετική εκτίμηση από ξένο αναλυτή, με την HSBC να προχωρά σε νέα αναβάθμιση της εκτίμησής της για την ανάπτυξη, τοποθετώντας την φέτος στο 8,8% από 7,5%. Η αυξημένη βάση οδήγησε επίσης την HSBC να θέσει λίγο χαμηλότερα τον στόχο για την ανάπτυξη του 2022 και συγκεκριμένα στο 4,5% από το 5%. Για το 2023, ο στόχος παραμένει στο 4%.
Βέβαια οι κίνδυνοι δεν λείπουν, με την επιφυλακτικότητα της αγοράς να παραμένει σαφώς. Η ανησυχία έγκειται στο αν η κυβέρνηση υποχρεωθεί σε αυστηρά μέτρα έναντι της πανδημίας, τα οποία θα επηρεάσουν και την οικονομία της χώρας. Ήδη οι οικονομολόγοι προειδοποιούν για το ενδεχόμενο αυστηρών μέτρων που θα μπορούσαν να ανακόψουν την ανάκαμψη και η Τράπεζα της Ελλάδος ξορκίζει νέα γενικευμένα περιοριστικά μέτρα.
Σύμφωνα με ανάλυση του ΟΤ, ακόμα και οι ανησυχίες για επιβολή μέτρων λόγω της έξαρσης της μετάλλαξης Όμικρον θα έχει σημαντική επίδραση στην ψυχολογία της αγοράς. Στις προβλέψεις τους οι αναλυτές τοποθετούν την πανδημία ως την νούμερο ένα απειλή του επόμενου έτους καθώς η πανδημία διαρκεί περισσότερο χρόνο από τις προβλέψεις παρά τα εμβόλια.
Σε επίπεδο τίτλων, η είσοδος των νέων μετοχών από την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank οδήγησε τη μετοχή στα 0,2290 ευρώ με απώλειες 29,86%. Από την άλλη όμως, η Λάμδα σημείωσε κέρδη 3,53%, με την ΕΥΔΑΠ και την Quest να ενισχύονται κατά 2,6%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ και Εθνική. Στον αντίποδα, οι Ελλάκτωρ και Aegean σημείωσαν απώλειες 1,08% και 1,11% αντίστοιχα.
Latest News
Πού στοχεύει το rebranding της ΕΧΑΕ - Εξέλιξη και μετασχηματισμός στο επίκεντρο
Μετά από 150 χρόνια λειτουργίας του ΧΑ, η νέα εταιρική ταυτότητα σηματοδοτεί τον στρατηγικό σχεδιασμό της ΕΧΑΕ
Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%
Κινήσεις χαμηλού ρίσκου στο ΧΑ - Στηρίζουν ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο
Ωστόσο ουδείς αμφισβητεί ότι ο Γενικός Δείκτης βλέπει με μεγαλύτερες προσδοκίες τις 1.500 μονάδες
Με Metlen και Πειραιώς ανέκτησε τις 1.460 μονάδες το ΧΑ
Το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής και αφομοίωσης των υψηλών διμήνου
Συντηρεί τα κέρδη του το ΧΑ, με πακέτα σε Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα ο τζίρος
Η αγορά δείχνει να διανύει την τρίτη ημέρα της σε ένα στενό εύρος ολίγων μονάδων
Παραμένει η επιφυλακτικότητα πέριξ των 1.460 μονάδων στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1.461,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα 18,2 εκατ. ευρώ
Τι κερδίζουν επενδυτές και οικονομία από την αναβάθμιση του ΧΑ
Τα οφέλη που θα «ξεκλειδώσει» η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές – Ο Πατέλης προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς
Νέα εταιρική ταυτότητα για την ΕΧΑΕ – «Στόχος η αναβάθμιση του ΧΑ», το μήνυμα Κοντόπουλου
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου και CEO Γιάννος Κοντόπουλος παρουσίασαν τη νέα στρατηγική και εταιρική ταυτότητα του ομίλου
Σε φάση αφομοίωσης το ΧΑ - Πιέσεις σε Jumbo και ΔΕΗ
Τα επίπεδα των 1.460 μονάδων να απαιτούν τη συγκέντρωση δυνάμεων πριν δοκιμαστούν αποφασιστικά από την αγορά
Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.460 μονάδων για το ΧΑ
Τα βαρίδια της προσπάθειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών