Με τρεις συνεχόμενα ανοδικές συνεδριάσεις το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε να κλείσει στη ζώνη των 890 μονάδων την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα, λαμβάνοντας σημαντική στήριξη τόσο από τα ηπιότερα του αναμενομένου μέτρα περιορισμού της πανδημίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση όσο και από τις τελευταίες έρευνες που έδειξαν ότι η νέα παράλλαξη της Covid 19 δεν είναι και τόσο επικίνδυνη ώστε να φέρει σκληρά μέτρα στην παγκόσμια κοινότητα.

Έτσι, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,76% στις 890,73 μονάδες, με την εβδομαδιαία επίδοσή του να είναι θετική κατά 0,36%, παρά την ισχυρή πτώση της Δευτέρας. Μάλιστα, οι αγοραστικές δυνάμεις που απελευθερώθηκαν μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ανέβασαν τον τζίρο στα 37 εκατ. ευρώ, τα οποία για τις χριστουγεννιάτικες ημέρες που διανύουμε ήταν αρκούντως ικανοποιητικός.

Άλλωστε, ούτε και σήμερα η ελληνική οικονομία στερήθηκε κάποια θετική εκτίμηση από ξένο αναλυτή, με την HSBC να προχωρά σε νέα αναβάθμιση της εκτίμησής της για την ανάπτυξη, τοποθετώντας την φέτος στο 8,8% από 7,5%. Η αυξημένη βάση οδήγησε επίσης την HSBC να θέσει λίγο χαμηλότερα τον στόχο για την ανάπτυξη του 2022 και συγκεκριμένα στο 4,5% από το 5%. Για το 2023, ο στόχος παραμένει στο 4%.

Βέβαια οι κίνδυνοι δεν λείπουν, με την επιφυλακτικότητα της αγοράς να παραμένει σαφώς. Η ανησυχία έγκειται στο αν η κυβέρνηση υποχρεωθεί σε αυστηρά μέτρα έναντι της πανδημίας, τα οποία θα επηρεάσουν και την οικονομία της χώρας. Ήδη οι οικονομολόγοι προειδοποιούν για το ενδεχόμενο αυστηρών μέτρων που θα μπορούσαν να ανακόψουν την ανάκαμψη και η Τράπεζα της Ελλάδος ξορκίζει νέα γενικευμένα περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με ανάλυση του ΟΤ, ακόμα και οι ανησυχίες για επιβολή μέτρων λόγω της έξαρσης της μετάλλαξης Όμικρον θα έχει σημαντική επίδραση στην ψυχολογία της αγοράς. Στις προβλέψεις τους οι αναλυτές τοποθετούν την πανδημία ως την νούμερο ένα απειλή του επόμενου έτους καθώς η πανδημία διαρκεί περισσότερο χρόνο από τις προβλέψεις παρά τα εμβόλια.

Σε επίπεδο τίτλων, η είσοδος των νέων μετοχών από την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank οδήγησε τη μετοχή στα 0,2290 ευρώ με απώλειες 29,86%. Από την άλλη όμως, η Λάμδα σημείωσε κέρδη 3,53%, με την ΕΥΔΑΠ και την Quest να ενισχύονται κατά 2,6%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ και Εθνική. Στον αντίποδα, οι Ελλάκτωρ και Aegean σημείωσαν απώλειες 1,08% και 1,11% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών