Πιο «σφιχτή» προμηνύεται η εικόνα της αγοράς πετρελαίου για το πρώτο τρίμηνο, με τον ΟΠΕΚ να προχωρά σε μείωση της εκτίμησης του για το πλεόνασμα στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά, κάτι που πιθανότατα θα επηρεάσει και τα επόμενα βήματα του αναφορικά με τα επίπεδα παραγωγής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε μία ημέρα πριν την πρώτη σύνοδο του καρτέλ για το 2022, το πλεόνασμα στην παγκόσμια αγορά εκτιμάται πως θα κυμανθεί για το τρίμηνο στα 1,4 εκατ. βαρέλια, ήτοι δηλαδή 25% χαμηλότερα σε σχέση με την πρώτη πρόβλεψη που είχε διατυπωθεί τον περασμένο μήνα. Βασικός παράγοντας για τη μείωση αυτή στάθηκαν οι πιο αδύναμες προοπτικές για τα επίπεδα ροής από τους βασικούς πετρελαϊκούς ανταγωνιστές του καρτέλ σε ένα διάστημα σταθερά αυξημένης ζήτησης.

Αναφορικά με τον αντίκτυπο της Όμικρον, ο ΟΠΕΚ εκτιμά πως η όποια αρνητική επιρροή στην αγορά θα είναι μετριοπαθής και βραχυπρόθεσμη, καθώς «ο κόσμος είναι καλύτερα εξοπλισμένος να διαχειριστεί την Covid-19 και τις σχετιζόμενες προκλήσεις». Κι αυτό αποτυπώνεται ήδη στην πορεία των τιμών, με το πετρέλαιο να έχει ξεκινήσει τη χρονιά με ανοδική τροχιά προς την κατεύθυνση των 79 δολαρίων το βαρέλι. Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα το brent ενισχύεται κατά 0,45% στα 78,13 δολάρια.

Η έκθεση δημοσιεύτηκε εν όψει της συνόδου του ΟΠΕΚ+ αύριο, στην οποία θα συζητηθούν τα επίπεδα παραγωγής. Οι αναλυτές περιμένουν πως τα κράτη μέλη της διευρυμένης πετρελαϊκής συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία θα συμφωνήσουν σε μια νέα μετριοπαθή αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης στρατηγικής για την αποκατάσταση της παραγωγής στα προ της πανδημίας επίπεδα. Και σε κάθε περίπτωση, όπως επισημάνθηκε και στην έκθεση, το γκρουπ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμο να παρέμβει διακόπτοντας ή και αντιστρέφοντας τις αυξήσεις στην ροή πετρελαίου, αν και όποτε χρειαστεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές